Ora de Religie, darul lui Dumnezeu pentru noi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ora de Religie, darul lui Dumnezeu pentru noi

[2015-01-14]
Doresc ca în următoarele rânduri să arăt care este importanța și frumusețea orei de religie văzută din mijlocul copiilor și nu din perspectiva unui studiu. Ora de religie aduce bucurie și pace sufletească în sufletul copiilor, multă speranță și nădejde, satisfacție și entuziasm. E ora unde elevul învață că e dreptul lui să aleagă în viață o anume cale, dar și să nu-l jignească pe cel ce nu alege drumul său.
Gândul meu, prin scrierea acestui articol, este să nu supăr pe nimeni și să-i accept pe toți cei ce nu sunt în asentimentul adevărului în care cred și să-i înțeleg la măsura la care au putut să ajungă fiecare dintre ei.
Vă mulțumesc că încă mai pot folosi numele lui Dumnezeu în exprimarea mea publică (și în titlul articolului), căci discuțiile se poartă nu numai asupra orei de religie din școală, ci și asupra faptului ca, în discursul public, să fie interzisă orice trimitere către Dumnezeu. „Toleranța“ domniilor lor, ai celor ce vor educație fără religie, devine, de fapt, intoleranță.
Doresc ca în următoarele rânduri să arăt care este importanța și frumusețea orei de religie văzută din mijlocul copiilor, și nu din perspectiva unui studiu. Ora de religie aduce bucurie și pace sufletească în sufletul copiilor, multă speranță și nădejde, satisfacție și entuziasm.
E ora unde elevul învață că e dreptul lui să aleagă în viață o anume cale, dar și să nu-l jignească pe cel ce nu alege drumul său. Învață că această libertate implică responsabilitate și că Dumnezeu este Iubire și este îndelung-răbdător, că este Lumină care-l luminează dacă stă în Lumină.
Dumnezeu nu pedepsește, El este numai Iubire, însă alegerea sa de a se depărta de Dumnezeu și greșelile sale își au plata lor. Depărtarea de aceste valori pe care, chiar dacă elevul nu le percepe atunci, în ora de religie, în profunzimea lor, le va înțelege mai târziu și va avea unde să se întoarcă (să se ridice), atunci când va avea nevoie, și nu va striga, cu disperare: „Mamă, unde este Dumnezeu? Tată, unde este Dumnezeu?“.
Ele, valorile, se așază în mintea și sufletul său și va putea să se întoarcă asemeni fiului risipitor, care a plecat de-acasă, dar a avut puterea să se ridice și să se întoarcă. Această putere și aceste valori se regăsesc în temele discutate la ora de religie. Ele poartă în sine puterea împlinirii. Exemplific aceasta prin câteva subiecte care sunt cuprinse în programa școlară și în care se regăsesc valorile amintite mai sus: „Dragostea față de aproapele - Pilda samarineanului milostiv“ - clasa a V-a, „Binefacere și recunoștință - Vindecarea celor 10 leproși“ - clasa a VI-a, ,“Hristos, Lumina lumii - Vindecarea orbului din naștere“, „Căință și iertare - Pilda Fiului Risipitor“, „Iubirea prin fapte - ajutorarea celor aflați în suferinț㓠- clasa a VII-a, „Pilda neghinei - îndelunga răbdare și dreptatea lui Dumnezeu“, „Imnul dragostei creștine“ - clasa a VIII-a.
Am enumerat doar câteva teme ce prezintă valorile menționate, pe care le-am selectat aleatoriu pentru că întreaga programă a disciplinei Religie e alcătuită din aceste valori cuprinse toate într-una singură, iubirea. Aș putea să vă arăt acesta făcând o scurtă prezentare a lecțiilor pe fiecare an de studiu.
Acum, rândurile sunt limitate, dar, dacă e nevoie, am să mă străduiesc să vă fac să înțelegeți că toate acuzațiile care sunt aduse orei de religie sunt neîntemeiate.
Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1180, Ultimul acces: 2024-03-29 05:08:46