Tarnosirea bisericii din Parohia Tagadau – Protopopiatul Ineu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Târnosirea bisericii din Parohia Tăgădău – Protopopiatul Ineu

[2015-01-12]
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Tăgădău, de pe raza protopopiatului Ineu, însoțit fiind de protos. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic și arhid. Tiberiu Ardelean. Aici, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, după cum ne-a transmis Protos. Iustin Popovici.
Potrivit tradiției, Ierarhul a fost întâmpinat de copii și credincioși îmbrăcați în straie populare, dar și de un numeros sobor de preoți de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului și pr. Ioan Montoi, parohul bisericii.
Slujba de târnosire a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși din satul Tăgădău, cât și din împrejurimi, care au așteptat acest moment de aleasă bucurie duhovnicească, precum și a reprezentanților conducerii locale și centrale.
După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie arhierească. La momentul rânduit, Chiriarhul a vorbit celor prezenți sub titlul ,,Misiune mântuitoare”, arătând legătura dintre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul la Iordan și începutul propovăduirii Domnului în Galileea, atât din punct de vedere istoric-bisericesc, cât și doctrinar-moral. Înțelesul Evangheliei zilei este întregit de către Sfântul Ap. Pavel prin stăruința asupra trebuinței creștinului de a conlucra cu darul primit de la Hristos Domnul și aceasta în cadrul bisericii. Ori, biserica în sensul de casă a lui Dumnezeu lămurește mai bine și pe cel de obște creștină, în căutarea desăvârșirii. Slujba târnosirii, deci, oglindește legătura dintre credincioși și mai mult a acestora cu Hristos și Biserica Sa. Anul omagial dedicat misiunii parohiei și mănăstirii astăzi, evidențiază unitatea Bisericii și lumii în lumina lui Hristos, cum afirmă și slujba sfințirii sfintelor locașuri ale lui Dumnezeu, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.
În finalul slujbei, părintele Iustin Popovici a dat citire mesajului transmis de către Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, ca răspuns la invitația preotului paroh Ioan Montoi, de a participa la acest eveniment, mesaj semnat de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial; iar părintele Octavian-Mihai Blaj a citit Diploma de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru osteneala și efortul depus de către părintele paroh, pentru înfrumusețarea și restaurarea picturii la biserica parohială.
Părintele Ioan Montoi la rândul său, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru răspunsul dat invitației de a târnosi această biserică parohială, tuturor preoților slujitori precum și credincioșilor prezenți în număr atât de mare. Conducerea parohiei împreună cu credincioșii au pregătit pentru toți cei prezenți o agapă creștină.
Scurtă prezentare a Parohiei Tăgădău, com. Beliu
Satul Tăgădău este renumit prin frumusețea portului vechi și mai ales prin diversitatea obiceiurilor folclorice. Localnicii sunt în majoritate agricultori și crescători de animale, iar livezile de pomi fructiferi sunt specifice acestei zone. Mulți din locuitori sunt adevărați artiști populari care au câștigat numeroase concursuri de interpretare.
În anul 1750 satul nu avea biserică, iar credincioșii frecventau biserica din parohia Comănești. După cinci ani, în 1755, episcopul Sinesie Jivanovici hirotonea pe preotul Ioan, în vârstă de 30 de ani, pentru Parohia Tăgădău. În anul 1750 este construită o biserică de lemn, acoperită cu șindrilă, cu hramul ,,Înălțarea Domnului”, amplasată pe Dâmbul bisericii în vatra veche a satului. Datorită stării de degradare în care se afla, în 1782, în baza Edictului de toleranță, parohia primește dreptul de a-și repara biserica, dar, cu ordinul către comitatul Bihor, să vegheze ca nu cumva cu aprobarea de renovare să fie construită o nouă biserică. Biserica, pe care o vizitează Coriolan Petranu, avea la proscomidier însemnat anul 1809. În anul 1923 biserica este demolată, iar materialul vândut unui antreprenor din Ineu. Cu această ocazie s-a pierdut și textul inscripției de pe o grindă a bisericii. În locul ei, în același an este edificată o alta biserică de lemn, dar, datorită faptului că lemnul a fost verde, locașul de cult a fost demolat în 1938 și înlocuit cu actuala biserică de cărămidă care are hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1228, Ultimul acces: 2025-01-15 11:57:40