O noua vizita arhiereasca pentru crestinii din Ialoveni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O nouă vizită arhierească pentru creștinii din Ialoveni

[2015-01-12]
Vineri 9 ianuarie, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol și întâiul Mucenic Arhidiacon Ștefan (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Liturghie la biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din orașul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).
În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, potrivit Biroului de presă al Mitropoliei Basarabiei, Preasfințitul Antonie a vorbit despre martirii primelor veacuri, menționând că șirul de sute de mii de mucenici a început cu Sfântul Arhidiacon Ștefan, unul dintre cei șapte diaconi aleși de apostoli ca să servească la mese.
PS Antonie și credincioșii prezenți la Sfânta Slujbă au fost colindați de copii, care au fost răsplătiți cu daruri după datina strămoșilor.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat și un Te-Deum de sănătatea ctitorilor și binefăcătorilor comunității din Ialoveni.
Părintele Mihail Tatatu a prezentat PS Antonie șantierul noii biserici, vorbindu-i și de mersul construcției și de greutățile pe care le întâmpină în ridicare noului locaș.
Părintele Mihail Tatatu a mulțumit PS Antonie pentru binecuvântare arhierească, menționând c㠄binecuvântarea ierarhului este un ajutor duhovnicesc pentru comunitate în general și pentru fiecare creștin în parte”, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să vină la Ialoveni și cu alte ocazii.
***
Comunitatea „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înființată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări și jertfelnică implicare a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Țurcanu, dar și a hărniciei creștinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinții Martiri Brâncoveni” și-a serbat pentru prima dată hramul.
În Republica Moldova sunt patru locașuri de cult cu hramul acestor sfinți: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chișinău, cea de a doua – în Soroca, cea dea treia – în Căușeni și cea dea patra este cea din orașul Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1133, Ultimul acces: 2024-03-26 01:53:36