Intalnirea tinerilor ortodocsi europeni la Cluj-Napoca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnirea tinerilor ortodocși europeni la Cluj-Napoca

[2015-01-10]
Tineri ortodocși din întreaga Europă se vor întâlni anul acesta la Cluj-Napoca sub genericul „Împreună pentru viitorul Europei“. Întâlnirea va fi organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului la începutul lunii septembrie și este înscrisă în calendarul manifestărilor pe care municipiul Cluj-Napoca le va găzdui, în contextul în care municipiul este în 2015 Capitală europeană a tineretului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
La întâlnirea tinerilor ortodocși din întreaga Europă, eveniment care este o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, sunt așteptați peste 5000 de tineri din țară, din Republica Moldova și din diaspora românească, dar și din țări ortodoxe precum Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia și Slovacia, Finlanda, Georgia, Albania și Cipru, precum și tineri din comunitățile ortodoxe din Siria și Palestina, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov.
Pe parcursul celor patru zile în care se va desfășura întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa vor fi organizate conferințe și dialoguri cu tinerii, la care au fost invitați părintele Rafael Noica și arhimandritul Zaharia Zaharou, workshop-uri tematice stradale, dar și concerte de muzică ușoară, folk și populară.
În program sunt incluse rugăciunile de dimineață ce vor avea loc la Catedrala mitropolitană, sesiuni de prezentare a tradițiilor specifice ale fiecărei țări ortodoxe participante, o paradă a costumelor populare și concursurile și activitățile interactive, ne-a mai spus pr. consilier Bogdan Ivanov.
Procesiuni și concerte în Cluj-Napoca
Manifestarea se va încheia duminică, 6 septembrie, cu o liturghie solemnă ce va avea loc dimineața pe platoul din fața Catedralei mitropolitane și cu o procesiune ce va fi organizată duminică seara prin centrul municipiului Clujul-Napoca.
Ziua se va încheia cu rugăciunea de seară de la Catedrală și concertul de bun rămas, susținut de artisul de origine greacă Yanni, în Piața Unirii.
„Întrucât municipiul Cluj-Napoca va fi în anul 2015 Capitala europeană a tineretului, ne propunem și noi ca Arhiepiscopia Clujului să participe la acest proiect cu un eveniment important, pe care l-am înscris în calendarul principalelor manifestări“, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.
„În spiritul preocupărilor noastre misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, dorim să organizăm la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa, un eveniment în premieră pentru întreaga lume ortodoxă, care are astfel oportunitatea de a-și afirma deschiderea ei universală și ecumenică. Pentru a sublinia și mai mult dimensiunea europeană a acestei întâlniri, tema propusă va fi «Tinerii ortodocși împreună pentru viitorul Europei», având convingerea că acest evenimentpoate fi dătător de ton implicit Clujului, nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă europeană. De aceea, ne propunem ca toate evenimentele din program și toți invitații să fie de referință pentru lumea spiritualității ortodoxe, culturale și artistice din România și din Europa“, a mai declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1148, Ultimul acces: 2024-03-26 04:03:30