Sarbatoarea cetelor de juni din Tara Fagarasului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sarbatoarea cetelor de juni din Țara Făgărașului

[2015-01-08]
Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș a găzduit pentru a opta oară consecutiv sărbătoarea cetelor de feciori din localitățile din județul Brașov și Sibiu considerate a fi parte a Țării Făgărașului. Inițiată în urmă cu opt ani de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, sărbătoarea junilor a adunat și în acest an aproape 40 de cete, însoțite de primarii din localitățile reprezentate.
Așa cum este tradiția, cetele se adună în catedrala din Făgăraș pentru a participa la Sfânta Liturghie, la finalul căreia prezintă o colindă sau un obicei specific comunității din care provin și aduc urările de bine tuturor participanților. Această sărbătoare a cetelor de juni marchează și finalul colindului acestor tineri, care se pregătesc încă de la sărbătoarea Sfântului Nicolae pentru a merge la casele oamenilor la Crăciun și a ura familiilor gândurile cele mai bune.
Și în acest an, Sfânta Liturghie de la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul Catedralei din Făgăraș, a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Făgăraș I, Marcel Dobrea, slujitorii locașului de cult și alți slujitori ai sfintelor altare.
La slujba religioasă a fost prezent primarul Făgărașului, Sorin Mănduc, alături de alte oficialități și primari din localitățile participante la sărbătoarea junilor, potrivit mitropolia-ardealului.ro.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit și i-a felicitat pe tineri și pe primarii participanți și în acest an la sărbătoarea junilor.
A urmat colindul cetelor de juni, glasurilor tinerilor răsunând în măreața catedrală din Făgăraș. Pe treptele locașului de cult a fost prezentat mai apoi un străvechi obicei din comuna Lisa, numit “aruncatul cu țolul”, după care cetele de tineri au mers prin centrul orașului până la o scenă amenajată în aer liber, unde feciorii și fetele au prezentat dansurile folclorice tradiționale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1266, Ultimul acces: 2024-04-15 00:33:14