„Ziarul Lumina” la numarul 3000 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Ziarul Lumina” la numărul 3000

[2015-01-09]
Ziarul Lumina s-a născut la 7 februarie 2005 dintr-un zel misionar creștin, cu profunde conotații educaționale, spirituale și sociale, acest proiect editorial s-a dezvoltat la nivel național, cu ediții regionale în toate centrele mitropolitane din țară, iar în toți acești ani s-a maturizat, devenind un temeinic mijloc mediatic de susținere a activității Bisericii și unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Patriarhiei Române. El a apărut la inițiativa, cu binecuvântarea și purtea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Ziarul Lumina este primul cotidian creștin din România și din întreaga lume ortodoxă. Conține știri, reportaje, interviuri și documentare din spațiul vieții religioase, evenimente locale, naționale și internaționale, știri economice și financiare, editoriale și opinii, o pagină de sănătate, anunțuri de mică publicitate și mare publicitate. Are patru ediții locale: Ediția de Moldova, cu sediul la Iași; Ediția de Transilvania, cu sediul la Sibiu; Ediția de Banat, cu sediul la Timișoara și Ediția de Oltenia, cu sediul la Craiova.
Dintr-un editorial semnat de Pr. Cons. Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina, apărut în cotidianul Patriarhiei Române din data de 9 ianuarie 2015, pe care îl redăm mai jos, aflăm faptul că numărul 3000 al Ziarului Lumina a apărut miercuri, 7 ianuarie 2015:
“Printr-o fericită coincidență, numărul 3000 al „Ziarului Lumina“ a apărut miercuri, 7 ianuarie 2015, de sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Un bun prilej de a medita acum, la începutul anului în care cotidianul Patriarhiei Române împlinește zece ani, asupra rolului presei creștine în cadrul organismului eclezial, dar și în societatea mediatică de astăzi.
„Glasul celui care strigă în pustie“ este nedespărțit de Epifania Mântuitorului Iisus Hristos la apa Iordanului, de curățirea spirituală și de chemarea la înnoire a întregii lumi. Cultul sfinților profeți în Biserica noastră menține mereu vie conștiința că învățătura revelată nu se adresează doar unor elite sau unei anumite categorii de oameni, ci este o lumină care trebuie purtată cu smerenie și perseverență către întreaga creație. Vestirea publică a mântuirii în Hristos, prin dreaptă credință și dreaptă făptuire, nu forțează libertatea nimănui, ci doar propune noilor generații de oameni o modalitate spirituală de a înțelege sensul vieții pe pământ în lumina Evangheliei. Dintre toate instituțiile care funcționează în organismul social, Biserica și-a asumat ca vocație fundamentală vestirea cuvântului mântuirii și chemarea tuturor oamenilor la comuniune. Dimensiunea profetică a slujirii Bisericii se recunoaște în insuflarea perpetuă în articulațiile mediului social a unor valori care nu-și au obârșia în lumea aceasta, dar care sunt necesare, la fel ca aerul și apa sunt pentru existența biologică: iubirea, dreptatea și pacea lui Dumnezeu.
Într-o lume care parcă experimentează forțarea limitelor în extinderea sferei libertăților individuale, Biserica vorbește cu fermitate, pe temelia vechilor scripturi, despre o altă abordare a libertății: libertatea de a alege între virtute și păcat, dreptate și nedreptate, adevăr și minciună. Numai în acest context, privită cu responsabilitate, libertatea devine cu adevărat personală și nu mai poate fi confundată cu „spiritul de turmă“. Există astăzi încercarea de a încadra discursul eclezial în tiparele ideologiilor politice, însă orice etichetare de acest fel este nedeplină, pentru simplul fapt că învăță-tura creștină nu este o ideologie politică, socială sau filozofică, ci un mod de viață.
Ce rol poate avea în misiunea Bisericii un ziar, ce poate și ce nu poate face un cotidian precum „Ziarul Lumina“? Fără să se substituie mijloacelor tradiționale de propovăduire a dreptei credinței, media creștină (publicațiilor tipărite li s-au adăugat în timp: radioul, televiziunea, website-urile, prezența în rețelele de socializare) și-a asumat în structura organismului eclezial o funcție sluji-toare, coerentă și consecventă cu menirea Bisericii în lume. Așadar, în armonie cu modul în care Biserica se raportează la problemele actualității sociale, presa creștină devine o agora în care, ca parte a societății, Biserica intră în dialog cu ansamblul corpusului social și ascultă opinia publică.
Prin intermediul aparițiilor sale cotidiene, „Ziarul Lumina“ împletește timpul mântuirii (ritmat de calendarul creștin ortodox) cu timpul social (măsurat prin evenimentele curente și schimbările rapide din viața societății). Concentrat asupra informației religioase (sărbători creștine, sfințiri de biserici, inaugurări de așezăminte social-culturale, proiecte educaționale etc.), cotidianul Patriarhiei, înființat la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și-a consolidat în timp rolul de „cronicar“ (prin texte și imagini) al deceniului 2005-2015 și o va face și în continuare. De aceea, în fiecare număr există și o selecție a principalelor știri și documente din actualitatea socială românească, considerate în context european.
Am cultivat în acești ani genurile jurnalistice clasice (știrea, reportajul, documentarul, interviul, editorialul) și am căutat să oferim publicului cititor o imagine cât mai fidelă asupra tuturor componentelor organismului eclezial, în permanentă comunicare cu societatea în care trăim. De aceea, în paginile ziarului s-au adăugat, alături de cuvintele și activitățile Patriarhului României și ale ierarhilor membri ai Sfântului Sinod, chipuri, atitudini și idei venind din varii domenii de cunoaștere, de sensibilitate duhovnicească și de experiență existențială. Academicieni și intelectuali binecunoscuți publicului românesc, profesori și medici, pictori și restauratori de biserici, scriitori și muzicieni, preoți de parohie sau slujitori în instituții de asistență socială, monahi și mireni, tineri de toate vârstele, oameni care pot să ajute și oameni care au nevoie urgentă de ajutor, au contribuit în acești ani la un exercițiu de comunicare în care au avut prioritate: respectul față de demnitatea umană, ascultarea punctelor de vedere pertinente, promovarea modelelor de bune practici și comportamente.
Ne-am străduit ca ziarul să fie un forum de dezbateri în privința subiectelor de actualitate socială. Am acordat întâietate comunicatelor și documentelor care exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii, dar am publicat și articole în care transpar ipoteze și atitudini subiective, nu întotdeauna unanim acceptate. Am contat întotdeauna pe experiența și maturitatea cititorilor și pe faptul că un punct de vedere asumat de autorul unui articol nu poate fi atribuit integral ziarului în care este publicat. Nu suntem virulenți în prezentarea relelor din societate? Suntem prea pacifiști sau prea rezervați în disputele privind transformările economice, morale și culturale din anii tranziției? Cititorii noștri pot spune asta. În contextul presei românești de astăzi, linia editorială a „Ziarului Lumina“ s-a structurat pe coordonatele discernământului duhovnicesc, cu atenție la ispitele de-a dreapta și de-a stânga. Firul conducător ne-a fost, în duhul programului editorial formulat chiar dintru începuturi, cultivarea chipurilor luminoase, a activităților din care emană bucuria comuniunii, a încrederii că lumina virtuților este mai puternică decât întunericul patimilor. Iar acolo unde sunt evidențiate deficiențe sau neîmpliniri, considerăm că îndreptarea începe cu metanoia, schimbarea interioară, prin rugăciune, mărturisire și roade pocăință, și nu prin atacuri în presă.
Ne bucurăm de fiecare dată când primim reacții la articolele publicate și când suntem căutați pentru a scrie despre oameni și locuri care pot îmbogăți spiritual și pe cei de acasă, și pe cei plecați departe. Mai ales în acest an 2015, Anul omagial al misiunii parohiilor și mănăstirilor, eforturile redactorilor și reporterilor noștri se vor îndrepta către oglindirea bogățiilor spirituale ale comunităților noastre de credință. Din păcate sau din fericire, avem resurse prea puțin cunoscute, dar vii și lucrătoare în țesuturile de bază ale societății românești din așezări urbane sau rurale, din țară sau din străinătate.
Dar, oricâte s-ar spune, un ziar crește și se maturizează împreună cu cititorii.
La început de an aniversar, dumneavoastră, cititorilor noștri fideli, și tuturor celor care, sub o formă sau alta, ne sunt mereu aproape, vă adresăm, cu profundă recunoștință, urarea tradițională: La mulți ani!”

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1516, Ultimul acces: 2024-12-06 00:12:22