Slujire arhiereasca la Biserica „Sfantul Ioan” din Caransebes - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujire arhierească la Biserica „Sfântul Ioan” din Caransebeș

[2015-01-07]
La sărbătoarea „Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice din Caransebeș.
„La început de an 2015 suntem datori și noi în Episcopia Caransebeșului să proclamăm acest an, ca an omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhiile Patriarhiei Române. Suntem datori să medităm și să luăm aminte la exemplul vieții și activității celor care s-au remarcat în eparhiile noastre ca mari păstori de suflete. Începem, așadar, anul misiunii noastre prin slujirea festivă în această parohie, unde își dorm somnul de veci episcopii Caransebeșului și marii păstori de suflete, profesori de teologie, protopopi, preoți, dascăli și personalitățile care au marcat istoria Episcopiei noastre și istoria Banatului de munte”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.
Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș.
Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu. Pardoseala bisericii a fost din piatră combinată cu mozaic. Biserica a avut și trei clopote turnate în Timișoara la 1790 și 1791 și, respectiv, în Graz la 1796. În 1855 turnul s-a acoperit cu tablă de cupru, iar învelitoarea a fost înlocuită cu tinichea. O nouă reparație capitală s-a făcut bisericii în 1927 cu sprijinul arhitectului Ioan Precop și a fiului acestuia. Biserica s-a rezugrăvit pe exterior și s-a refăcut șarpanta și învelitoarea turnului de către dulgherul Dimitrie Călțun. De asemenea, în anul 1960 picturile și zugrăveala bisericii au fost reîmprospătate de pictorul Petru Lazăr și de meșterii zugravi Dimitrie Călina și Nicolae Ambruș, iar învelitoarea de tablă a fost și ea înlocuită. În momentul de față biserica a intrat într-un amplu proces de recondiționare a picturii.
(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1251, Ultimul acces: 2024-04-14 01:54:43