Anul Nou la Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anul Nou la Timișoara

[2015-01-02]
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat în noaptea dintre ani Slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos la Catedrala Mitropolitan㠄Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, în prezența unui număr mare de timișoreni. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură referitor la însemnătatea pe care Biserica o acordă timpului, ca dar al lui Dumnezeu și cadru de împlinire a voii Sale. În acest sens, „fiecare ceas, din noapte și din zi, trebuie înțeles ca un timp al mântuirii omului, un prilej de săvârșire a faptelor bune și a împlinirii iubirii față de Dumnezeu și față de semeni”, a arătat Mitropolitul Banatului, după cum informează mitropolia-banatului.ro.
În ziua de Anul nou, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea împrejur a Mântuitorului și face pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în catedrala timișoreană, fiind înconjurat de soborul slujitorilor sfântului locaș. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedral, condus de pr. Dan Dragomir.
După slujbă, Întâistătătorul Banatului a adresat celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale praznicului, ca sărbătoare ce accentuează realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa a arătat că prin împlinirea rânduielii mozaice, de a fi adus la Templul din Ierusalim pentru a primi nume și a fi tăiat împrejur, Pruncul Hristos, Mesia, se descoperă ca om adevărat, având trup real, confirmând astfel, ceea ce avea să mărturisească peste secole Biserica dreptslăvitoare prin Simbolul de Credință Niceo-Constantinopolitan. Totodată, Chiriarhul a vorbit și despre modelul de viețuire plăcută lui Dumnezeu, pe care Biserica ni-l pune înainte, acum la început de an calendaristic, prin Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, care, deși a trăit doar 49 de ani, s-a făcut bineplăcut lui Dumnezeu, prin viața sa sfântă, dedicată slujirii lui Dumnezeu și a semenilor.
În încheiere, Înaltpreasfinția Sa adus în atenție și personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu, întâiul chiriarh al Mitropoliei Banatului, în timpul căruia a fost construită Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În semn de apreciere și de pios omagiu pentru înaintașii pe scaunul mitropolitan, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, a oficiat o slujbă de pomenire la cripta ierarhilor de sub altarul sfântului locaș pentru mitropoliții Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu.
Potrivit tradiției îndătinate de pe vremea Mitropolitului Nicolae Corneanu, în după amiaza zilei de Anul Nou, la Reședința Mitropolitană a avut loc o recepție oficială la care au luat parte oficialități publice locale, personalități ale vieții culturale din urbea de pe Bega, reprezentanți ai celorlalte culte și confesiuni din oraș, precum și Preasfințitul Părinte Pasie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și colaboratorii de la Centrul eparhial.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1208, Ultimul acces: 2024-05-18 04:19:39