„Botezul este inceputul invierii noastre din pacat si din moarte” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Botezul este începutul învierii noastre din păcat și din moarte”

[2015-01-04]
Biserica Ortodoxă se află astăzi, 4 ianuarie 2015, în Duminica dinaintea Botezului Domnului. În toate Bisericile Ortodoxe s-a cinstit astăzi pericopa evanghelică de la Sf. Ev. Marcu, versetele 1-8 din cadrul capitolului 1: „Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris în proroci: iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feței Tale, care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie: pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Sale. Așa s-a arătat Ioan, botezând în pustie și propovăduind botezul pocăinței, spre iertarea păcatelor. Și mergea la el tot ținutul Iudeii și toți cei din Ierusalim și se botezau de către el, în râul Iordanului, mărturisindu-și păcatele lor. Și era Ioan îmbrăcat în haine de păr de cămilă, avea brâu de curea împrejurul mijlocului lui și mânca lăcuste și miere sălbatică. El propovăduia, zicând: vine după mine Cel care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să mă plec și să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, dar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt”.
Botezul Sfântului Ioan Botezătorul este începutul botezului adevărat și nu plinătatea lui
În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a explicat învățăturile de reies din Evanghelia de astăzi.
Botezul Sfântului Ioan Botezătorul este începutul botezului adevărat și nu plinătatea lui, a subliniat Preafericirea Sa. În continuare, Patriarhul României a vorbit despre asemănările și deosebirile dintre botezul Înaintemergătorului Domnului și cel creștin: „După cum Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergător al Domnului Hristos, tot așa botezul lui este înainte mergător sau premergător Botezului creștin. Prin botezul Sfântului Ioan Botezătorul se întărea conștiința păcătoșeniei și conștiința nevoii de iertare de păcate și de schimbare a vieții. Nu este sigur că Botezul lui Ioan oferea iertarea păcatelor, dar este clar că acest botez era spre pocăință. El boteza cu apă spre pocăință întru iertarea păcatelor.
Botezul este începutul învierii noastre din păcat și din moarte
Botezul primit de Mântuitorul în râul Iordan de la Sfântul Proroc Ioan este temelia botezului creștin, însă numai prin Botezul creștin primim Duhul Sfânt și iertarea păcatelor, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Deosebirea mare între botezul pocăinței al lui Ioan Botezătorul și Botezul creștin este faptul că Botezul creștin se săvârșește în numele Sfintei Treimi, adică este o punere în legătură harică a persoanei umane care se botează cu persoanele divine ale Preasfintei Treimi; o legătură de iubire și de viață veșnică; este începutul înfierii noastre prin harul Duhului Sfânt și începutul învierii noastre din păcat și din moarte. Pe lângă iertarea păcatelor în Botezul creștin ni se dăruiește înfierea și învierea prin har ca început al vieții noi în Hristos, Biruitorul păcatului și al morții, Izvorul Bucuriei Veșnice”, a mai spus Patriarhul României, potrivit Radio TRINITAS.
Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 6 ianuarie Botezul Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1220, Ultimul acces: 2024-04-18 11:10:41