Moment de istorie si spiritualitate la Bacau - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Moment de istorie și spiritualitate la Bacău

[2015-01-04]
În seara celei de-a treia zi a anului, 3 ianuarie 2015, în Parcul Catedralei, sub luminile ce scaldă imaginea somptuoasă a ”Înălțării Domnului”, câteva mii de oameni s-au adunat laolaltă, la chemarea Bisericii, pentru a participa la slujba oficiată de un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca pregustare a evenimentului din Duminica dinainte Botezului Domnului, întronizarea primului arhiepiscop ales al Eparhiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ioachim Giosanu.
Importanța și solemnitatea acestui moment cu o puternică încărcătură istorică și spirituală au fost subliniate atât de numărul impresionant de credincioși, cât și de personalitățile vieții academice, sociale, politice și culturale prezente la eveniment. Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți, răspunsurile la strană fiind date de corala maicilor de la Mănăstirea "Buna Vestire" - Tisa Silvestri.
Apoi, pe scena special amenajată în Parcul Catedralei, soborul celor 11 ierarhi a fost întâmpinat de mulțimea preoților și a credincioșilor, care au participat la slujba de mulțumire oficiată aici. La finalul acesteia, „în numele tuturora, romașcani și băcăuani” un grup de copii au rostit o urare de întâmpinare a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și a celorlalți ierarhi ai Sfântului Sinod prezenți în această seară la Bacău.
În continuare, au fost rostite alocuțiuni de către viceprimarul Bacăului, Vasile Tescaru și părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău, după care, IPS Mitropolit Teofan, locțiitor de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a rostit un emoționant cuvânt în care a îndemnat clerul și credincioșii băcăuani să păstreze vie flacăra credinței și să se roage pentru arhipăstorul lor. Seara de rugăciune a fost încheiată de cel care de peste 14 ani slujește în eparhia Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscop-ales al Eparhiei Romanului și Bacăului. La final, ierarhii prezenți au vizitat Catedrala "Înălțarea Domnului" unde au oficiat și o scurtă slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire episcopul Ioachim Mareș, fost episcop-vicar al Episcopiei Romanului, devenit ulterior chiariarh al eparhiei Hușilor, cel care a pus piatra de temelie a catedralei băcăuane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1228, Ultimul acces: 2024-04-17 02:09:59