Intronizarea noului Arhiepiscop al Romanului si Bacaului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului și Bacăului

[2015-01-04]
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Giosanu a fost întronizat duminică, 4 ianuarie 2015, în demnitatea de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului. Evenimentul a avut loc după săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman. Însemnele arhiepiscopale au fost înmânate de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Sfântă Liturghie arhierească
Așa cum este tradiția și rânduiala Bisericii Ortodoxe, momentul întronizării a fost precedat de Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Din soborul slujitor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului și Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcop-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La intrarea în biserică, soborul de slujitori a fost întâmpinat de un grup de copii din Mănăstirea Cașin, județul Bacău îmbrăcați în port popular, însoțiți de părintele paroh din Mănăstirea Cașin, Ioan Bârgăoanu.
Episcopul este sprijin al patriei, podoabă a Bisericilor
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat calitățile pe care trebuie să le aibă un episcop și care este lucrarea acestuia.
„Episcopul este străjer sau păzitor al acelora care se găsesc la dumnezeiasca adunare, adică în Biserică. După cuvântul Sfântului Vasile cel Mare episcopul este sprijin al patriei, podoabă a Bisericilor, stâlp și temelie a adevărului, întărirea credinței în Hristos, siguranța casnicilor săi, neînfrânt de vrăjmași, păzitor al datinilor străbune, dușman al inovațiilor. Nu vezi cu câte trebuie să fie înzestrat episcopul? se întreabă Sfântul Ioan Gură de Aur: Să fie povățuitor, răbdător, să păstreze cu statornicie cuvintele credinței, după cum a fost învățat. Autoritatea episcopului rezidă în faptul că el trece cu vederea pe ale sale și se îngrijește de problemele celor pe care îi conduce. Durerile, suferința, încercările preoților și credincioșilor din Eparhia încredințată sunt pâinea cea de toate zilele a episcopului”, a arătat IPS Mitropolit Teofan.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre importanța slujirii arhierești.
”Lucrarea arhiereului este manifestarea văzută a mâinii lui Hristos, a cuvântului lui Hristos, a sfințirii, a iertării, a păstoririi Domnului Hristos. (...) Fiind mâna văzută a mâinii nevăzute, dar prezente a lui Hristos, fiind gura văzută a gurii nevăzute, dar prezente a lui Hristos, arhiereul, după mărturia Sfinților Părinți, este chipul lui Hristos. Continuând lucrarea mântuitoare a Domnului Hristos, a Sfinților Apostoli și a arhiereilor dinaintea lui, episcopul învață și povățuiește poporul lui Dumnezeu, slujește cuvântul Adevărului, se războiește cu rătăcirile și ereziile, se îngrijește de unitatea Trupului lui Hristos, sfințește poporul lui Dumnezeu, …. cu harul Sfintelor Taine, îi instruiește pe păstori și se preocupă de asigurarea corpului misionar al Bisericii”, a precizat IPS Mitropolit Teofan, în cuvântul său.
Întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului și Bacăului
După Sfânta Liturghie, a urmat ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor a citit Gramata Mitropolitană, după care a urmat înmânarea mantiei arhiepiscopale noului Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, apoi crucea și engolpionul și cârja arhiepiscopală.
Apoi, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a înmânat din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un set de vase liturgice și a spus: "Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române trimite Înaltpreasfinției Voastre și Catedralei Arhiepiscopale din Roman un set de Sfinte Vase cu următoarea dedicație: Oferim acest set de Sfinte Vase Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în ziua întronizării Sale ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului cu binecuvântare și dragoste în Hristos. † DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române".
După înmânarea cadoului a urmat un cuvânt din partea centrului eparhial și al preoților din arhiepiscopie, citit de părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc eparhial.
"Alegerea Înaltpreasfinției Voastre în scaunul arhiereasc de la Roman este darul pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu în anul 2015, (...) este sărbătoarea noastră, a tuturor, un nou început pentru această de Dumnezeu păzită eparhie”, a spus părintele Alexandru Zamfir.
La finalul ceremoniei de întronizare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit un cuvânt cu ocazia întronizării în care a vorbit despre misiunea pe care o are și despre proiectele pe care le-a început în calitate de episcop-vicar al acestei eparhii și pe care le va continua.
„Sunt conștient și de faptul că, în contextul european și mondial actual, misiunea Bisericii este dificilă, ea trebuind să răspundă și să soluționeze problematici fără precedent în istoria sa bimilenară. Circulația valorilor, migrația forței de muncă în căutarea unei vieți cât mai bune, interferența culturală, etnică și religioasă, accesul la un volum foarte mare de informație și puterea de înțelegere a generațiilor de tineri, contextul pluralist și noul mod de înțelegere a coabitării interumane ne descoperă o lume poate nu nouă, dar în orice caz într-o continuă căutare de sine și continuă schimbare. Astfel, în acest peisaj eterogen, Biserica, prin ierarhii săi, este necesar să găsească o cale, cea mai potrivită, pentru a face accesibil și inteligibil cuvântul Evangheliei care să răspundă acestei căutări și să hrănească sufletul, mintea și inima acestui Om contemporan care pare prizonierul unei lumi din ce în ce mai abandonate virtualului”, a arătat IPS Ioachim.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit Patriarhului României pentru încrederea și sprijinul acordat de-a lungul timpului, precum și IPS Teofan și celorlalți ierarhi ai Sfântului Sinod și clerului și credincioșilor păstoriți.
La eveniment au participat sute de credincioși,stareții și starețele din arhiepiscopie, precum și reprezentanți ai altor culte și autorități locale și centrale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1074, Ultimul acces: 2023-03-24 09:08:15