Sa acceptam sau nu religia in scoli (Adevarul.ro) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Să acceptăm sau nu religia în școli (Adevarul.ro)

[2015-01-05]
Sunt de meserie psiholog și, ca cei mai mulți dintre confrații mei, am o abordare mai degrabă științifico-ateistică asupra viziunii vieții. Este o concluzie personală la care ajuns după un demers intelectual individual.
Am însă clienți și prieteni religioși, iar unul dintre ei mi-a replicat dorinței mele de a susține scoaterea religiei din programa școlară c㠄religia izvorăște din bucuria fundamentală pe care o simțim în momentul în care suntem în viață și acest lucru duce către un simț al recunoștinței și obligativității și, desigur, o dorintă să conservăm această bucurie; dorință ce își găsește expresia în practicile religioase”. Este foarte inteligent și sensibil prietenul meu, dar nu cred că sunt de acord cu el.
Cu riscul de a pierde un prieten care se declară tolerant (dar până la atei, mai degrabă înțelege musulmanii teroriști, decât ateii) i-am zis că nu sunt de acord. Oamenilor nu le place sa fie contraziși. Evident, în momentul în care critici sau contrazici, creezi o stare de disconfort celuilalt, iar natura noastră este de a evita neplăcerea și de a ne asocia cu oameni sau procura lucruri care ne produc plăcere. Este într-adevăr atât de simplu.
Sunt multe lucruri care izvorăsc din plăcerea de a fi în viață, iar a fi în viață nu este întotdeauna o plăcere (să ne gândim inclusiv la cazuri extreme de încarcerare). A fi în viață rezultă în plăcere când viața este de calitate. Un paraplegic ar putea fi de acord cu mine și contrazice pe amicul Nathan (așa îl cheamă).
Religia nu izvorăște din nimic fundamental sau natural. Nu suntem calați pe credință. Credința este un set de principii pe baza căruia unii aleg să își trăiasca viața.
Pentru unii pare naturală pentru că se mulează pe propriile lor viziuni despre viață și lume. Dorința de a conserva “bucuria de a fi în viaț㔠este mai mult relaționată de voința noastra înnăscută de a fi în viață și supraviețuirea biologică, astfel perpetuând ce am creat deja. Nu religia ne motivează să conservăm bucuria de a trăi. Simțul recunoștinței și al obligației este mai fundamental de atât: un bun samaritean este îndemnat să facă acte de binefacere. Avem nevoie de religie ca să fim buni, recunoscatori sau morali? Nu. Aserțiunea că religia ne face morali este eronată pentru că pleacă de la premiza că religia este singura cale către moralitate. Moralitatea definește bunătatea sau răutatea caracterului sau acțiunii umane și este intrinsecă construcției umane, indiferent de înclinația religioasă. Ieri, cineva a zis că o prostituată nu este morală. De ce nu? Dacă este o persoană bună intrinsec și îmi respectă granițele mele personale și în plus mai dă și pomană unui cerșetor, de ce nu ar fi o persoană morală? Este vecina abstinentă și clevetitoare de la etajul 4 mai morală decât prostituata? Cine încalcă normele sensibilității sociale? Vecina meschină, cu sufletul smochinit, dar intact sexuală sau prostituata bună? O prostituată poate fi o persoană moral împlinită la fel cum o persoană religioasă (cu frica lui Dumnezeu - trebuie să ne fie frică ca să fim buni?!) poate fi complet amorală și imorală.
S-ar putea să nu existe un centru al Dumnezeirii în creier și să nu avem circuite neuronale religioase, dar cu siguranță le avem pe cele ale bunătății și altruismului. Sau poate mă înșel. Este posibil.
Așa am supraviețuit ca specie, se cheamă compasiune (mă rog, afiliație de grup, spirit de echipă, conlucrare în trib etc.), și este o trăsătură independentă de religie. Desigur, facerea de bine poate crea, în timp, adicție (unii terapeuți pot începe avea, ca și neurochirurgii, complexul mesianic, de îndată ce se văd în healing business). Adevărul este că biologia bate psihologia și uneori chiar pe psihologi cu propriile lor arme: facerea de bine (helper’s high) diminuează stresul, există acea rasplată (unii îi zic karma, alții bani, alții recunoștință), gânduri pozitive (evident că ai o părere de sine ridicată, doar ajuți atâția oameni, nu?), conectare afiliativă. Ce ispită greu de rezistat!
Religia nu este naturală, este învățată cultural. La fel și Dumnezeu, care nu este un concept înnăscut. Dumnezeu se învață acasă, la grădiniță, la școala. Apoi dăm cu nasul de știință care plusează și explică ce religia nu a putut explica. Evident, din dorința de cunoaștere (eu ii zic prostituție intelectuală), vom merge acolo unde se oferă mai mult.
Nu avem centre neuronale ale lui Dumnezeu în creier, inimă sau în suflet. S-ar putea să nu avem nici măcar suflet. Dacă avem suflet, avem liber arbitru. Dacă nu, nu. Avem sau nu? Bate mecanica cuantică, fizica clasică a determinismului? Ce ziceți de varianta asta ? E simplistă, nu? Evident că vrem să avem o sclipire de divinitate și nu ne convine că împărțim ADN-ul cu maimuțele.
Ne naștem tabula rasa, nefamiliarizati cu teismul. Daca ne-am naște cu dumnezeirea în noi, atunci indiferent de circumstanțe și context social ar trebui să ajungem toti la aceeași concluzie. Adica și Mowgli, Hitler și Țuțea ar trebui să ajungă la aceeași concluzie. Ajung? Un ateu poate fi cineva care nu a fost expus conceptului de divinitate și nu neapărat cineva care îi respinge existența. Copiii sunt atei până în momentul în care le spunem noi de dumnezeu. Ateismul este absența unei credințe religioase, nu neapărat respingerea ei conștientă. Personal, nu cred în innatism teistic. Ne naștem în mod natural atei. Este starea noastra firească.
Să exemplificăm: există un tribușor amazonian numit Piraha, care nu foloseste cuvinte pentru numere. Respectiv, Piraha folosește cuvantul hoi pentru un număr mai mare de obiecte, hoig pentru un număr și mai mare (nu mă întrebați cât de mare, că v-am zis ca nu au numere) și baagiso pentru un număr și mai mare. Începem să ne dăm seama ce învățam și cu ce ne naștem și de ce este necesar să fim sceptici înainte s㠓credem orbește” sau să ne învățăm copiii de “Doamne, Doamne”. Mă rog, aceste cuvinte înseamnă pe scurt “în jur de unu”, “câțiva” și “mulți”. Pentru noi, numerele par naturale, de aceea procesul de adunare pare logic, sau măcar are sens. Încercați însă să explicați acestor oameni (care au inteligență medie, nu sunt retardați), tabla înmulțirii fără conceptul de “numere”.
Hai să revenim, că ne-am îndepărtat. Vorbeam despre Dumnezeu, religie, sistem de credințe. Nu, nu sunt același lucru. Putem fi religioși fără un concept al divinității (apofatici)? Putem iubi fără un obiect al iubirii? Putem defini iubirea spunând că nu este ură? Putem defini pe Dumnezeu spunând că nu e diavolul? Putem defini filosofia spunând că nu este psihologie? Putem defini bunătatea spunând că nu este răutate? Putem menționa ceva prin non-menționare doar sugerare?
Poți spune că ești apofatic spunand că nu ești catafatic? Da, dacă Dumnezeu este un joc de bingo. Este Dumnezeu un joc de bingo?
Amicul Nathan (cât aș vrea să îi văd cartea aia publicată, asta dacă nu e trimis profesor în Alaska!), a mers mai departe și a voluntariat (așa fac unii care oferă explicații, apoi le pare rău ca au făcut-o!- oameni indeciși, deh!) definiția despre ce sunt credintele: nu sunt raționale, nu sunt iraționale, ci mai degrabă non-raționale.
Credința este un act mental de a “te încrede” în ceva, de a avea confidență, iar în mentalitatea populară a devenit acceptarea și convingerea că ceea ce crezi este valid și exclusiv adevărat (adevărul fiind în acord Kripkean, coerent si corespondent cu faptele, evenimentele și veridicitatea). Cu această definiție în minte, adevărul tinde să fie monopolizat și, de obicei, cautăm adevăruri care ne validează propriile scheme mentale. Probabil că unii dintre noi se nasc cu înclinația de a avea aceste credințe religioase, așadar vor fi oarecum pre-determinați să caute cunoștințe care să le valideze aceste credințe. De aceea, credința în sine este îngustă. A avea un set rigid de credințe (ateiste sau teiste, religioase sau areligioase) înseamnă a avea un set de convingeri, iar convingerile stricte sunt periculoase pentru că denota inflexibilitate intelectuală. Personal, mă tem de oamenii inflexibili pentru ca sunt la numai un pas de a fi autocrați. În orice caz, se pare că suntem determinați să avem convingeri, pentru că avem nevoie de stabilitate conceptuală și pentru a putea fi în lume. Fără stabilitate, nu am avea predictibilitate, iar fără predictibilitate am fi extrem de anxioși. Foucault vedea reprezentarea ca pe miezul cunoașterii. Acum, susținând că ea, credinta, este parte din cunoaștere, este ca și cum am spune că ea poate fi reprezentată (cu sau fără obiect). Probabil de aceea Via Negativa nu a avut success (pentru că nu putem defini filosofia prin negație spunând că nu este psihologie).
Îndrăznesc să spun că incluziunea credinței sub umbrela cunoașterii este mai aproape de ideea lui Platon de cunoaștere, de “credința drept justificată”. Mai degrabă aș insista asupra definiției cunoașterii ca o mixtură a percepției, învățatului, raționalizarii, capabilitățtii, calităților și aptitudinilor care pot fi înnascute sau achiziționate. Acum, dacă vorbim de cunoașterea intuitivă sau contemplativă, credința poate fi într-adevăr parte din ea. Deși sună puțin oximoronic, am crezut întotdeauna că și cunoașterea poate veni numai prin și aposteriori rațiunii, în timp ce intuiția (intuieri) implică un tip de apriorism sau cel puțin o contemplație pasivă. Credințele nu pot fi decât învățate sau intuite, niciodată percepute sau raționate.
Admirația lui Nathan pentru semizeii deconstrucției ca Levinas, Derrida și Vattimo l-a făcut să declare că habar nu are ce este Dumnezeu, dar asta nu îl oprește să aibă o sensibilitate religioasă.
Ca și predecesorii mai sus mentionați, amicul Nathan practică un obscurantism terorist care l-a făcut în final să declare că dacă nu sunt de acord cu el, clar nu am înțeles despre ce vorbește. S-ar putea sa aibă dreptate. Nu sunt de acord cu el. Dar, sunt de acord că ele, credințele sunt total non-raționale pentru că sunt mai degrabă obținute prin intuiție decât prin rațiune sau observare. Destul de interesant, cuvântul intuiție vine din latinescul “intueri” care înseamnă a te uita înăuntru, a contempla. Cam asta face și religia (sau ar trebui sa facă): să contemple. Dar atunci, ar trebuie să se mulțumească cu contemplarea și să nu își atribuie sistemul de valori morale (bun-rău) ca explicații valide ale vieții și comportamentului uman, explicații despre geneza cosmosului sau să pretindă cu condescendență că este deținătoarea adevărului eschatologic. Mai mult, ar trebui să renunțe la forme instituționalizate (putem contempla individual, nu în grup organizat), să renunțe la sisteme de rasplată-pedeapsă și să înceteze să mai vândă speranțe și vise ale unei vieți după moarte. După câteva zile de tăcere, amicul Nathan mi-a zis că e trist, și-a mai făcut vreo doua autoprotrete cu telefonul celular, mi-a mărturisit că o disprețuiește pe Ayn Rand, apoi a început să peroreze despre Das Sein.
Dar chiar și în ciuda tristeții lui, tot nu am fost de acord cu el.
Autor: Diana Nicolescu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1066, Ultimul acces: 2023-03-26 23:45:48