Vizita PS Milan Sasik in Eparhia de Lugoj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizita PS Milan Șașik în Eparhia de Lugoj

[2015-01-02]
La invitația Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Preasfinția Sa Milan Șașik, Episcop de Muncacevo și Ujgorod (Ucraina), a vizitat Eparhia de Lugoj, în perioada 24-26 decembrie 2014, fiind însoțit de pr. prot. Dan Nutsu, paroh Apșa de Mijloc (Ucraina), aflăm de pe BRU.ro. În vara acestui an, în perioada 11-12 iulie, la invitația PS Milan și a pr. Dan Nutsu, Preasfințitul Alexandru a făcut o vizită pastorală în Eparhia de Muncacevo, în parohia greco-catolică română Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din localitatea Apșa de Mijloc. Această vizită a avut loc cu ocazia sărbătorii hramului parohiei după stil vechi și de asemenea cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la sfințirea acestei biserici de către Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, pe atunci Episcop de Maramureș.
Preasfințitul Milan a sosit la Lugoj în Ajunul Crăciunului. A luat parte la programul din seara de Ajun din Catedrală, apoi la Palatul Episcopal, alături de Preasfințitul Alexandru, au primit grupurile de colindători: Corul "Reînvierea" al Catedralei, dirijat de d-na Olimpia Drăgan; grupul de tineri de la Catedrală; surorile baziliene; și credincioșii din parohia Coștei, însoțiți de pr. Inocențiu Lung. În ziua de Crăciun, la Sfânta Liturghie de la orele 10.30, alături de Preasfințiile Lor Alexandru și Milan au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj; pr. Teodor Baba, consilier eparhial și protopop de Lugoj; și pr. Dan Nutsu.
Preasfințitul Alexandru a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun, apoi a mulțumit preoților de la catedrală, surorilor baziliene, consiliului parohial, corului și credincioșilor care s-au implicat pentru ca și aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca și în anii trecuți. PS Milan a adresat un cuvânt, mulțumind Preasfințitului Alexandru pentru invitație și pentru primirea generoasă. După Sfânta Liturghie, grupul de tineri ai catedralei a susținut un concert de colinde tradiționale din repertoriul românesc și străin.
În după amiaza zilei de 25 decembrie, PS Milan împreună cu PS Alexandru au vizitat sanctuarul marian de la Scăiuș. Este prima vizită a unui Episcop ucrainean la Scăiuș - o parohie cu mulți credincioși slovaci unde și astăzi se oficiază Sfânta Liturghie în limba paleo-slavă. Cei doi ierarhi au fost întâmpinați de pr. Iulian Hasciar, parohul locului, și de un grup de credincioși ai parohiei. O surpriză plăcută au fost momentele spirituale în care pr. Iulian, împreună cu credincioșii, au cântat în limba slovacă diferite cântări liturgice. După vizitarea noii biserici, PS Milan a vizitat vechea biserică și Casa Pelerinului.
La întoarcere, PS Milan a vizitat Biblioteca și Arhiva Episcopiei Greco-Catolice Lugoj, apoi Centrul Pastoral Eparhial "Sfântul Vasile cel Mare". Tot în după-amiaza zilei de 25 decembrie, PS Milan a vizitat cea mai nouă biserică din Eparhia de Lugoj, recent inaugurată: biserica Sf. Ioana Antida din Lugoj, cartierul Mondial, parohie păstorită de Mons. Angelo-Narcis Pop. În ziua de 26 decembrie, PS Milan l-a însoțit pe PS Alexandru în tradiționala vizită pastorală de Crăciun în orașul Arad, în parohia din cartierul Arad-Șega, la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de curând retrocedată prin executare judecătorească. După Sfânta Liturghie arhierească, cei doi ierarhi au vizitat capela Bunavestire, unde 25 de ani se oficiază servicii religioase, fiind primul lăcaș de cult improvizat unde s-a celebrat Sfânta Liturghie imediat după revoluția din 1989.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4911, Ultimul acces: 2024-03-28 07:17:29