Concluziile intalnirii de tineret de la Praga - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Concluziile întâlnirii de tineret de la Praga

[2015-01-03]
A treizeci și șaptea întâlnire de tineret organizată de Taize de la Praga s-a încheiat vineri, 2 ianuarie, cu ultima rugăciune de dimineață și întoarcerea în țările lor a celor 30.000 de participanți prezenți în capitala Republicii Cehe. Următorul popas al "Pelerinajului de încredere pe Pământ", început de fr. Roger la finalul anilor 70, va fi orașul Valencia, din Spania, care va fi gazda întâlnirii din 2015-2016, informează Radio Vatican.
Într-un interviu pentru presa locală, publicat pe pagina Facebook a întâlnirii, fr. Alois, prior al comunității Taize, a descris în câteva cuvinte întâlnirea care tocmai s-a încheiat: "Provenind din toate țările Europei și de asemenea de pe alte continente, ne-am lăsat inspirați în aceste zile de cuvintele lui Isus «Voi sunteți sarea pământului». În mod particular, în meditațiile propuse am încercat ca aceste cuvinte să ne încurajeze să fim creatori ai păcii pe pământ. [...] Ce bucurie să vedem viețile noastre în această lumină!", a declarat entuziasmat îndrumătorul spiritual al tinerilor în aceste zile la Praga.
"Aici, în Republica Cehă am avut parte de o minunată primire. Deși creștinii sunt o minoritate, există în această țară o nobilă tradiție umanistă hrănită de literatură, pictură și muzică. În acest fel, credincioșii și necredincioșii combat împreună tendința materialismului care amenință societățile noastre. Întâlnirea noastră europeană ne poate face mai conștienți de comuniunea universală pe care Cristos vrea să o creeze între ființele umane." Propunerile fr. Alois făcute tinerilor la Praga pentru a fi «sare pământului» în noul an început împreună sunt rezumate ale meditațiilor ținute de priorul comunității Taize în fiecare seară a întâlnirii: Prima propunere pentru 2015 este cea de "a face viața frumoasă celor încredințați nouă", deoarece făcând aceasta viața noastră primește o semnificație.
Din noua solidaritate propusă de comunitatea Taize pentru programul misionar al anului 2015 este angajarea la dialog și înțelegerea fricii care stă în spatele lipsei acestuia, subliniată de fr. Alois în cea de a doua propunere: " când ne angajăm noi înșine la reconciliere, trebuie să înțelegem temerile care îi țin prizonieri pe ceilalți în prejudecăți lor". Nu în ultimul rând, a treia propunere a tinerilor de la Taize pentru 2015 este promovarea păcii în lume, căreia i-a fost dedicată în ultima zi a anului o întreagă seară de rugăciune: "Pacea este mai mult decât lipsa conflictului; pacea este fericire. Ea dă fiecăruia locul său drept, pacea este plinătate a vieții". Întâlnirea Taize la Praga a avut loc la 25 de ani de la "Revoluția de catifea" care a marcat anii 1990, atunci când tinerii se reuneau tot în capitala Cehiei într-un moment istoric de libertate, iar "memoria acestui mare act de liberare oferă speranța că și astăzi, în acest moment de tensiune din lume, este posibil un viitor pașnic. Întâlnirea noastră a arătat în mod clar că în fiecare popor există tineri care doresc pacea."
Printre mesajele întâlnirii de la Taize se numără și cel al Patriarhului ecumenic Bartolomeu, care a invitat tinerii să aibă forța și convingerea, în acord cu tradițiile spirituale ale fiecăruia și într-o mișcare de unitate, "astfel încât deciziile luate să nu poată însemna sfârșitul planetei noastre. Noi trebuie să tratăm creația ca pe aproapele nostru, cu iubire și speranță, cu fidelitate și compasiune". Patriarhul a amintit de întâlnirea cu Papa Francisc, de la 30 noiembrie în Turcia, prin care "cu Sanctitatea Sa Papa Francisc am dorit să reafirmăm provocarea unei unități care reprezintă pentru Bisericile noastre o adevărată solidaritate cu întreaga creație. Căci, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea Sa către Corinteni: «Dacă un mădular suferă, toate mădularele trupului suferă împreună cu el; dacă un mădular este onorat, toate mădularele se bucură împreună cu el». Așa este și pentru creație."
De asemenea, a scris tinerilor Preafericitul Chiril, Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, care i-a îndemnat pe tineri să ia exemplul de viață al fondatorului comunității Taize, fr. Roger, pe care l-a cunoscut personal, și care este "un exemplu strălucit al dăruirii de sine pentru slujirea lui Cristos". În prima zi a întâlnirii, Papa Francisc i-a invitat pe tineri să descopere în experiența lor din Praga, prin rugăciune și dialog, ce înseamnă să fie «sare pe pământ»: "Sunteți invitați să deschideți drumuri de libertate, dăruindu-vă voi înșivă cu disponibilitatea Mariei din Nazaret, care a primit în sine viața Fiului Omului. Aceasta este viața care trebuie să se dezvolte în voi. [...] Papa Francisc vă încurajează."
(Sursa: Radio Vatican)
Legături:
Pagina FB a evenimentului

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1273, Ultimul acces: 2024-05-18 04:19:24