Relatiile diplomatice ale Sfantului Scaun in ianuarie 2014 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun în ianuarie 2014

[2014-01-13]
Papa Francisc a primit luni, 13 ianuarie 2014, la Vatican, pe membrii Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, pentru tradiționalul schimb de urări la început de an. În prezent, Sfântul Scaun întreține raporturi diplomatice depline cu 180 de state. Cea mai tânără țară este Sudanul de Sud - independentă începând cu 9 iulie 2011 -, care a stabilit relații diplomatice la 22 februarie 2013. La acestea se adaugă Uniunea Europeană, Ordinul Suveran Militar de Malta și Misiunea Specială a Palestinei. În ce privește organizațiile internaționale, Sfântul Scaun este prezent la ONU în calitate de stat observator. Totodată, are calitate de membru în 7 organizații sau agenții din cadrul Națiunilor Unite, de observator în alte 8 organizații, fiind în același timp membru sau observator în 5 organizații regionale, citim pe situl Radio Vatican.
Referitor la Organizațiile și Organismele Interguvernamentale și Programele Internaționale la care participă Sfântul Scaun, trebuie menționat că la 5 decembrie 2011, la Geneva, Consiliul Organizației Internaționale a Migrațiilor (O.I.M.) a aprobat statutul de membru pentru Sfântul Scaun. La rândul său, Sfântul Scaun are în lume 99 de Nunți apostolici, unii dintre ei având misiunea de reprezentanță în mai multe țări. Reprezentant al Sfântului Scaun la București este în prezent Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián, Arhiepiscop titular de Penafiel. De origine spaniolă, Mons. Lozano Francisco-Javier a fost numit Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova la 10 decembrie 2007, de către Papa Benedict al XVI-lea.
Actualmente, reprezentantul României pe lângă Sfântul Scaun este Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador extraordinar și plenipotențiar, care și-a prezentat scrisorile de acreditare la Papa Benedict al XVI-lea la 21 octombrie 2010. Reprezentantul Republicii Moldova pe lângă Sfântul Scaun este, de la 9 iunie 2011, Ștefan Gorda, ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu sediul la Praga. În timpurile recente, relațiile dintre Sfântul Scaun și state funcționează pe baza unor Acorduri bilaterale sectoriale vizând statutul juridic și activitatea Bisericii Catolice din țările respective. În 2013 s-au încheiat mai multe acorduri de această natură între Sfântul Scaun și diferite țări, printre care Republica Capul Verde (10 iunie 2013), Republica Ungaria (21 octombrie 2013), Republica Guineea Ecuatorială (25 octombrie 2013) și Republica Ciad (6 noiembrie 2013).
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1216, Ultimul acces: 2024-04-10 09:59:58