Sf. Cuv. Antonie cel Mare ocrotitorul Bisericii Domnesti din Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sf. Cuv. Antonie cel Mare ocrotitorul Bisericii Domnești din Capitală

[2014-01-14]
Biserica Domnească de la Curtea Veche își va cinsti la 17 ianuarie 2014 ocrotitorul, pe Sfântul Antonie cel Mare. Sfântul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Domnească după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime.
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este considerat primul mare monah din istoria creștinismului. În genere, datorită faptului că 83 de ani din viața sa cea de 105 ani i-a dedicat trăirii monahale, este numit părintele monahilor. Aceasta și pentru că a fost primul mare ascet care a fost urmat în exemplul viețuirii monahale de sute și mii de creștini din Egiptul din urmă cu 17 secole, cu toate că în întreaga sa viață a fugit de mulțimea care dorea să asculte cuvântul său de trăitor al urmării lui Hristos, în locuri cât mai izolate pentru dobândirea desăvârșirii duhovnicești. Totuși, mii de egipteni, și nu numai, l-au urmat pentru a lua sfat și cuvânt de învățătură de la părintele monahilor, Avva Antonie cel Mare. Încă din timpul vieții, dar mai ales după scrierea despre viața sa a ucenicului său, Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare, evlavia creștinilor pentru marele avvă egiptean a cunoscut o creștere extraordinară, mai ales la începuturi, în spațiul occidental și meridional al Europei de astăzi, datorită exilurilor la care a fost supus pentru apărarea Ortodoxiei niceene Sfântul Atanasie cel Mare în aceste zone ale Imperiului Roman de atunci, el fiind cel care a popularizat viața Sfântului Antonie ca model sublim de urmare a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Astfel, se explică până astăzi mulțimea numelor de Antonio și Antonia pe care o găsim în spațiul vorbitorilor de limbă italiană, spaniolă și portugheză, atât în Europa, cât mai ales în spațiul Americii Latine, arătând evlavia de care se bucură Sfântul Antonie cel Mare. În aceeași măsură, el este cinstit și în spațiul răsăritean, atât în Egipt, cât mai ales în spațiul Ortodoxiei bizantine, prin minunile ce se săvârșesc în numele său, prin icoanele făcătoare de minuni, la care se ridică rugăciunile creștinilor.
O astfel de icoană să află și la cea mai veche biserică din București, Biserica Domnească a capitalei României, care de peste 165 de ani a primit ca al doilea ocrotitor al ei, după Maica Domnului, pe Sfântul Antonie cel Mare, prin una din icoanele salvate de la Biserica Sf. Anton, din imediata apropiere, care a ars la 1847. Aici, ca și în alte locuri din lumea ortodoxă unde există evlavie pentru Sfântul Antonie cel Mare, credincioșii pot mărturisi că sfântul nu este doar părintele monahilor, ci mai ales a devenit părintele nostru, al tuturor celor care ne rugăm spunând: Bucură-te Sfinte Părinte Antonie! În acatistul închinat Avvei Antonie ne rugăm lui spunând: Bucură-te, mare apărător al celor ce te cinstesc pe tine! În aceste cuvinte ne regăsim cu toții cei care îl cinstim și astăzi, când Biserica îl sărbătorește în rândul sfinților săi, deoarece el stă ca un stâlp al dreptei credințe pentru noi cei de astăzi, chiar și la 1.700 de ani după viețuirea sa pe pământ, și aceasta pentru că oamenii care se roagă lui spunând: Bucură-te, pururea lăudătorule al Preasfintei Treimi, au credința că el mijlocește pe lângă Bunul Dumnezeu pentru împlinirea cererilor noastre cele de folos privind viața noastră cotidiană, dar mai ales mântuirea noastră.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7210, Ultimul acces: 2024-04-14 02:09:37