Ce s-a intamplat cu donatiile pentru Asia? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ce s-a întâmplat cu donațiile pentru Asia?

[2005-06-16]
Un cutremur subacvatic cu o magnitudine de 9,3 grade Richter (al doilea ca mărime din lume - înregistrat până în prezent) a zguduit Oceanul Indian la 26 decembrie 2004. În câteva secunde peste 300.000 de oameni au fost uciși și alte câteva mii de persoane au pierdut toate proprietățile lor. ?ările cele mai afectate au fost Indonezia, Sri Lanka, India și Thailanda. Catastrofa din Asia de Sud a provocat în multe țări un val de solidaritate. Și în România episcopii catolici și Confederația Caritas au chemat credincioși să-și arată solidaritatea cu victimele din Asia. La 23 ianuarie în toate bisericile catolice din România oamenii au donat bani pentru cei sinistrați. Rezultatul campaniei "Fă un gest de solidaritate" a depășit toate așteptările și s-au strâns peste 8 miliarde lei. Aceste informații au fost amintite într-o știre publicată astăzi pe situl Diecezei de Iași, și semnată de Mihaela Condac din partea Caritas România.

O parte a sumei donate (75.000 USD) a fost dedicată programelor de urgență derulate de Caritas Sri Lanka. În săptămânile imediate după producerea catastrofei, această organizația s-a ocupat de peste 50.000 de familii, care au pierdut casele, bunurile personale și resursele economice. Oamenii au fost cazați în tabere, unde au fost aprovizionați cu alimente, materiale igienico-sanitare, materiale pentru un adăpost provizoriu, dar și echipamente pentru gătit sau haine. În plus Caritas s-a ocupat de consilierea psihologică a victimelor. Între timp această fază s-a terminat și oameni s-au mutat înapoi în satele lor unde a început reconstrucția.

După depășirea perioadei de criză a început faza de reconstrucție și reabilitare. În coordonare cu parteneri din rețeaua Caritas Internationalis, Confederația Caritas România a hotărât să aloce 200.000 de dolari SUA pentru un program de reabilitare în Pondicherry în sudul Indiei. În cadrul programului, 50 de familii de pescari vor fi sprijiniți să-și recapete viața independentă și cu demnitate. Fiecare familie va primi o casă (de aprox. 45 mp) rezistentă la inundații și cutremure. Dacă familia dorește o casă mai mare, construcția poate fi extinsă cu mijloace proprii. Casele vor fi construite pe terenuri la o distanța sigură de mare. Pentru creșterea siguranței vor fi plantați copaci între malul mării și satul nou construit.

Pe lângă casele de locuit, oamenii vor fi ajutați să își revină și din punct de vedere economic. Câte cinci pescari vor primi o barcă cu motor și un set de plase de pescuit. Astfel, pescarii, în viitor, nu vor mai fi obligați să lucreze ca zilieri pentru proprietarii de bărci, ci vor deveni întreprinzători independenți. O parte a sprijinului va fi sub formă de credit, care trebuie restituit în rate mici. Din sumele restituite va fi constituit un fond, care va sta la dispoziția pescarilor pentru alte echipamente. Programul va fi implementat de organizația parteneră - Caritas India - care are o vastă experiență în derularea programelor de ajutorare pentru victimele catastrofelor. (SI05-10413)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1911, Ultimul acces: 2024-03-29 00:43:04