Praznuirea Sfintilor Cuviosi Ioan Casian si Gherman la Dunarea de Jos - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prăznuirea Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman la Dunărea de Jos

[2013-02-28]
În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe doi dintre cei mai importanți sfinți cuvioși, care au viețuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioșii părinți Ioan Casian și Gherman, din veacul al IV-lea.
Evenimentele pastoral-misionare și social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare și o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaștele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franța, la Iași, Galați și București, de către o delegație a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminența Sa Bernard Panafieu, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Cu binecuvântarea Chiriarhului locului, prăznuirea Sfinților Cuvioși Străromâni Ioan Casian și Gherman a debutat în seara zilei de 27 februarie 2013, la ceas de vecernie, prin procesiunea cu racla ce conține părticele din sfintele moaște ale Sf. Cuvios Ioan Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinți străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.
Programul a continuat cu săvârșirea slujbei Vecerniei celei Mari unită cu slujba Litiei de către un sobor de preoți din administrația eparhială și din municipiul Galați. Pe parcursul întregii slujbe credincioșii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat și au sărutat sfintele moaște care, prin prezența lor în urbea gălățeană se constituie într-o mărturie concretă a duhului și spiritualității din primele veacuri creștine, la gurile Dunării.
A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinții Cuvioși, cât și în majoritatea celorlalte biserici, înălțându-se în același timp rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, pe data de 26 februarie a.c., membrii Comitetului parohial au desfășurat, în parteneriat cu filiala gălățeană a S.N.F.O.R., o acțiune caritabilă la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap. Au fost oferite celor 36 de asistați pachete cu alimente și articole de îmbrăcăminte.
La Catedrala arhiepiscopală din Galați, după săvârșirea Sfintei Liturghii, membrii Permanenței Consiliului Eparhial au oficiat, în mijlocul mulțimii rugătoare a credincioșilor prezenți, cuvenita slujbă de Te – Deum pentru Chiriarhul Dunării de Jos, la ziua onomastică, după cum ne-a tansmis pr. Gelu Aron.
De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sf. Casian, și-a serbat hramul. Cu acest prilej, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire și s-a organizat o agapă pentru cele 80 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.
***
Parohia „Sf. Cuv. Casian și Gherman” din Galați a luat ființă în anul 1997, la inițiativa și cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziționată pe faleza superioară a municipiului Galați, s-au finalizat în 2001, an în care a fost așezată și piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului și ale Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională.
Slujba de târnosire a noului locaș de cult a fost săvârșită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 780, Ultimul acces: 2024-03-20 11:04:44