In acest an, fa-ti un plan de viata! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În acest an, fă-ți un plan de viață!

[2013-02-08]
pr. Ed Broom
Traducător: Manuela Oltean
Teme: Spiritualitate

Una dintre manifestările concrete a bunelor intenții față de Dumnezeu, a dorinței de a crește în sfințenie prin rugăciune și dăruire, propusă de exercițiile spirituale ignațiene este formularea și așternerea pe hârtie, într-o manieră clară, metodică și practică, a unui "plan de viață". Varietatea metodelor de a contura un plan de viață este nelimitată; cea propusă în acest articol vizează diferitele sectoare ale vieții și cum ne putem îmbunătăți viața făcând-o bineplăcută Domnului. Să facem din cuvântul psalmistului o rugăciune personală: "Doamne, lucrarea mâinilor noastre o îndreptează".

Un plan de viață bine formulat caută să aducă ordine în orice este dezordonat în viețile noastre. Din cauza păcatului originar și a păcatului personal, viețile noastre sunt marcate de revoltă, confuzie și dezordine. Duhul Sfânt este un Dumnezeu al ordinii. Fecioara de la Guadalupe a aranjat cu grijă, într-o anumită ordine, trandafirii pe tilma Sfântului Juan Diego. Din această ordine derivă pacea inimii, a minții și a sufletului. Definiția augustiniană a păcii este "liniștea ordinii".

Înainte de a începe așternerea pe hârtie a planului de viață, de ce să nu îi dăm acestui proiect spiritual o temă specifică, un moto, un accent pentru tot anul? Iată câteva sugestii: alegeți o faptă a milei trupești sau sufletești la care simțiți că Domnul vă îndeamnă să lucrați anul acesta. Poate ați prefera să luați una dintre cele 14 stațiuni ale Căii Crucii drept temă. Sau puteți alege una dintre cele 8 fericiri pe care le găsiți la Matei 5,1-12 și să o trăiți cu ajutorul planului de viață. Sau poate doriți o temă mariană; alegeți unul dintre misterele Rozariului drept stea călăuzitoare pentru anul întreg. În fine, ați putea prefera să alegeți un verset sau o scenă biblică ce vă captează atenția: Isus umblând pe apă, sau unul dintre cuvintele rostite de El pe Cruce, "mi-e sete", sau, în acest An al Credinței, "Doamne, mărește-mi credința". Pot fi și cuvintele centrale ale devoțiunii Milostivirii Divine: "Isuse, mă încred în Tine".

Acum vom începe planul de viață și voi sugera câteva domenii specifice ale vieții pe care să le analizăm cu onestitate, pentru a face o scurtă propunere practică, pentru a deveni mai buni în aceste domenii. Cel mai bine este să vă faceți propuneri practice și realistice, nu idealiste, care s-ar destrăma rapid în mai puțin de o săptămână. Amintiți-vă cuvintele lui Isus: "Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios și în cele mai mari" (Luca 16,10). Esența spiritualității Sfintei Tereza a Pruncului Isus este de a face lucruri mărunte în viața de zi cu zi, dar cu o dragoste mare. Acesta este secretul și cheia sfințeniei!

Propuneri pentru planul de viață: categorii specifice

1. Viața de rugăciune. Examinați-vă serios modul, conținutul și starea actuală a vieții de rugăciune, și cum puteți să o îmbunătățiți.

Propunere: Acordați zilnic 5 minute în plus pentru rugăciune.

2. Spovada/Reconcilierea. Toți ne naștem păcătoși. Până la moarte trebuie să luptăm cu toate puterile, dar mai mult cu încredere în harul divin, pentru a învinge păcatul din viața noastră. Păcatul este dușmanul nostru de moarte principal. Unul dintre cele mai eficace moduri de a învinge păcatul este prin primirea Sacramentului Spovezii. Atingerea vindecătoare și harul lui Dumnezeu se manifestă din plin prin acest Sacrament.

Propunere: Mergeți la Spovadă mai des (dumneavoastră decideți cât de des). De asemenea, pregătiți-vă pentru Spovada cu o seară înainte și încredeți-vă mai mult în mila lui Dumnezeu. Vom învinge prin mila Domnului!

3. Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie. Mântuirea noastră depinde disponibilitatea noastră de a-l lăsa pe Isus să ne mântuiască. Numele Isus înseamnă Mântuitor. Isus conturează un plan clar și concret de acțiune pentru a fi mântuiți în cuvântarea Sa despre Pâinea Vieții (Ioan 6,22-71). Citiți și meditați asupra cuvintelor Sale de viață. Un rezumat al mesajului lui Isus ar fi acesta: mântuirea sufletelor noastre nemuritoare depinde mâncare și băutură. Adam și Eva au mâncat și au adus moartea în lume. Isus ne promite viața veșnică dacă mâncăm și bem Trupul și Sângele Său, în Sfânta Împărtășanie. El proclamă clar, fără nici o urmă de îndoială: "Eu sunt Pâinea Vieții... Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică și Eu îl voi învia în ziua de pe urmă".

Propunere: Țintiți spre Liturghia și Împărtășania zilnică! Dacă deja faceți aceasta, veniți cu zece minute înainte de a începe Liturghia pentru a oferi intențiile dumneavoastră. Harul ce intră în inima dumneavoastră este direct proporțional cu pregătirea și dispoziția pe care o aveți. Sfânta Împărtășanie ne poate transforma în sfinți! Acesta este un lucru minunat!

4. Viața de apostolat. A fi ucenicul lui Cristos înseamnă a fi misionar. Ultimele cuvinte a lui Isus înainte de a se înălța la cer au fost: "Mergeți, faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, 20 învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii " (Matei 28,19-20). În acest An al Credinței, suntem provocați la a crește în credință, dar și la a împărtăși credința noastră celorlalți. Într-adevăr, unul dintre modurile cele mai bune de a ne întări credința este să o împărtășim cu alții. Încercați!

Propunere: Care ar putea fi o modalitate concretă? În familie, propuneți recitarea zilnică a Rozariului. În afara familiei, invitați o persoană care s-a îndepărtat de Biserică să vină înapoi în Biserica Catolică. Dacă îl iubim pe Dumnezeu, trebuie să iubim ceea ce iubește El: mântuirea sufletelor!

5. Formarea permanentă. În acest An al Credinței, Papa Benedict al XVI-lea ne-a îndemnat să citim documentele Conciliului Vatican II, în special cele patru Constituții Dogmatice: Dei Verbum (despre Cuvântul lui Dumnezeu), Sacrosanctum Concilium (despre Liturghie), Gaudium et Spes și Lumen Gentium (despre Biserică). Creștinii catolici trebuie să depună astăzi eforturi concertate pentru a învăța mai în profunzime despre credința lor. Credința noastră catolică este un ocean imens, în adâncime și în întindere.

Propunere: Acordați măcar 15 minute zilnic pentru a studia serios credința catolică.

6. Penitență. Pentru a zbura, o pasăre are nevoie de două aripi. Similar, pentru ca sufletul să ajungă la un grad înalt de spiritualitate trebuie să concentreze cu seriozitate asupra a două practici: rugăciunea și penitența. Fecioara de la Fatima, în aparițiile sale în fața celor trei păstorași, a insistat ca ei să se roage - în special Sfântul Rozariu - dar și să ofere jertfe pentru convertirea sărmanilor păcătoși.

Propunere: Deoarece vinerea este ziua de penitență obligatorie, de ce nu încercați una dintre următoarele propuneri: fără carne, fără dulciuri întreaga zi, fără televizor, mâncați mai puțin, faceți Calea Crucii, nu vă plângeți întreaga zi!

7. Munca. Toți suntem chemați să muncim. Dumnezeu îi spune lui Adam că își va câștiga pâinea cu sudoarea frunții. Sfântul Pavel ne îndeamnă să muncim pentru mântuirea noastră cu frică și tremur. De asemenea, știm probabil cu toții din experiența personală că lenea este lucru în slujba diavolului. Examinați-vă cu atenție ziua de lucru și vedeți ce se poate îmbunătăți.

Propunere: Fiți punctuali cu începerea lucrului, lucrați conștiincios și fiți onești cu ora la care plecați. Amintiți-vă că lucrați pentru Domnul. Așa cum ne amintește Sf. Pavel: "Fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, toate să le faceți spre gloria lui Dumnezeu".

8. Chemarea vocațională. Majoritatea suntem chemați la viața de familie, unii sunt chemați la preoție sau călugărie, iar alții la o viață de persoane singure. Dacă suntem chemați la viața de căsătorie, ce examinare clară a conștiinței și ce hotărâri concrete putem lua cu privire la propriul plan de viață?

Propunere: Examinați-vă și răspundeți la următoarele întrebări: Cum aș putea să fiu un soț/soție/fiu/fiică mai bun/bună? Cum pot să fiu un tată/o mamă mai bun/bună? Rugați-vă pentru aceasta și Duhul Sfânt vă va inspira propuneri concrete.

9. Îndrumarea spirituală. Pe lângă spovedirea deasă, lecturile spirituale și studiile teologice serioase, cei care doresc să înainteze pe drumul spre perfecțiunea spirituală trebuie să beneficieze de o îndrumare spirituală periodică. Sf. Ioan al Crucii ne spune direct: "Cel care se are pe sine însuși ca propriul îndrumător spiritual, are un discipol idiot". Cu alte cuvinte, cu toții avem puncte slabe și avem nevoie de cineva din exterior să ne ajute pe calea exigentă și riguroasă a sfințeniei.

Propunere: Rugați-vă ca Domnul să vă ajute să găsiți un astfel de îndrumător spiritual. Dacă l-ați găsit deja, atunci fiți recunoscători, smeriți și ascultători!

10. Maria, viața, dulceața și speranța noastră. Un plan de viață menit succesului ar fi incomplet dacă nu am include-o și pe Fecioara Maria. Așa cum ne spune cu convingere Sf. Louis de Montfort, "cel mai ușor, rapid și eficient drum spre sfințenie trece printr-o devoțiune autentică față de Maria". Cu alte cuvinte, ea este scurtătura către Dumnezeu!

Propunere: Recitarea zilnică a Rozariului, consacrarea la Fecioara Maria, lecturi mariane, trăire în prezența Mariei și imitarea virtuților Mariei. Alegeți cea mai slabă dintre virtuțile dumneavoastră și rugați-o pe Maria în acest an să mijlocească pentru a vă învinge pe voi înșivă! Maria este slăbiciunea lui Dumnezeu! El nu se poate împotrivi rugăciunilor ei!

Să încheiem cu cuvintele pline de înțelepciune ale lui Adoplhe Tanquerey, din cartea sa "Viața spirituală": "Omul care respectă reguli bine definite de viață economisește timp: 1. Nu pierde timp cu ezitări. Știe exact ce și când are de făcut. Chiar dacă programul său nu este detaliat cu precizie matematică, cel puțin stabilește perioade timp și principii pentru practicile religioase, recreere, muncă etc. 2. Apar puține lucruri neprevăzute, pentru că și atunci când intervine ceva neașteptat, el este pregătit, stabilind de dinainte exerciții care pot fi adaptate și modalitatea în care poate să compenseze aceasta. Oricum, după ce aceste situații excepționale trec, el revine imediat la regulile sale. 3. Inconsecvența dispare. Regulile îl îndeamnă să facă întotdeauna ceea ce este stabilit în ele, și aceasta în fiecare zi și în fiecare oră a zilei. Astfel se formează obiceiuri care dau continuitate vieții sale și asigură perseverența. Zilele lui sunt pline cu fapte bune și cu merite" (#560).

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1430, Ultimul acces: 2024-09-18 22:37:10