Ziua Mondiala a Persoanelor Consacrate celebrata la Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate celebrată la Oradea

[2013-02-02]
Ziua de 2 februarie, Praznicul Întâmpinării Domnului, a fost o zi specială pentru Biserică întrucât și-a sărbătorit persoanele consacrate. În Eparhia de Oradea - scrie Claudiu Ardelean, CSE, pentru EGCO.ro - ceremoniile solemne au avut loc la Catedrala greco-catolică "Sfântul Nicolae" și au fost celebrate de PS Părinte Virgil Bercea, Ierarhul locului, care l-a avut invitat pe PS László Böcskei, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea.
Sfânta Liturghie a început la ora 10 cu o lungă procesiune ce a pornit de pe holurile Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu", a continuat prin curtea Episcopiei și s-a încheiat în Catedrala orădeană. Cu lumânări aprinse în mâini, persoanele consacrate, călugări, călugărițe din congregații, ordine și limbi diferite au deschis procesiunea, fiind urmate de preoți și de cei doi Ierarhi, fiind vizibilă încă o dată universalitatea Bisericii. Imnurile și răspunsurile liturgice au fost intonate de corul "Bunavestire", dirijat de maestrul Radu Mureșan. În interiorul lăcașului de cult, procesiunea a fost întâmpinată de numeroși credincioși, veniți să susțină persoanele consacrate și să le mulțumească pentru rugăciunile lor neîncetate care reprezintă tăria Bisericii, totodată să sărbătorească împreună cu ele praznicul Prezentării la Templu și ziua persoanelor consacrate.
Evanghelia proclamată a amintit de momentul în care Maria și Iosif l-au prezentat pe Isus la templu, prilej cu care Simeon l-a luat în brațe pe prunc și ochii lui "văzură mântuirea" Domnului. De față a fost și profetesa Ana "care nu se depărta de Templu". Predicând Evanghelia, PS Virgil s-a adresat persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor prezenți propunându-le să mediteze la sensul profund al chemării lor și i-a încurajat pe toți cei de față să rămână fideli "pe drumul pe care l-au ales împreună cu Domnul". "Când l-am întâlnit pe Domnul?" a întrebat retoric Episcopul. Răspunsul: "odată pentru totdeauna!", accentuând că și persoanele consacrate, ca și dreptul Simeon, au primit bucuria de a-l vedea pe Mântuitorul oamenilor. PS Virgil a invocat-o și pe Preasfânta Fecioară Maria, rugându-o să mijlocească de la Fiul ei harurile de trebuință pentru fiecare călugăr, călugăriță în parte pentru a-l putea urma pe Domnul cu bucurie.
La rândul său, PS László a reiterat importanța de a-l urma cu fidelitate pe Dumnezeu amintind că sărbătoarea persoanelor consacrate a fost dorită și inițiată de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, cu intenția de a reuni persoanele consacrate și a le face să reconștientizeze dimensiunea misionară a vocației lor. La încheierea celebrării euharistice a avut loc un moment de rugăciune și de adorație. Câte un reprezentant al fiecărei comunități din cele prezente pe teritoriul Eparhiei și al Diecezei a citit câte o rugăciune, intercalat cu muzică. A urmat procesiunea finală, de ieșire, spre Liceul "Iuliu Maniu" unde, în sala festivă, persoanele consacrate s-au bucurat de o mică agapă și un spectacol.
(Sursa: EGCO.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1353, Ultimul acces: 2024-04-15 18:37:45