Episcopul Morerod: lefebvristii nu pot celebra in lacase catolice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopul Morerod: lefebvriștii nu pot celebra în lăcașe catolice

[2013-02-03]
Episcopul Charles Morerod de Lausanne, Geneva and Freiburg, a semnat un decret în care, printre altele, interzice preoților SSPX să celebreze în bisericile și capelele de pe teritoriul Diecezei pe care o păstorește. Luarea de poziție, scrie vaticanistul Andrea Tornielli, este semnificativă: Episcopul este teolog dominican, rector la Angelicum, secretar al Comisiei Teologice Internaționale și membru al delegației ce reprezintă Congregația pentru Doctrina Credinței în discuțiile cu Societatea Sf. Pius al X-lea (SSPX). În recentul text el amintește negru pe alb că preoții Fraternității sunt suspendați "a divinis".
Decretul semnat la 20 ianuarie privește "permisiunea pentru alte religii, confesiuni sau grupuri religioase, precum SSPX, sau grupuri de 'teologi independenți', în bisericile și capelele romano-catolice". În document, Mons. Morerod, un prelat pe care Papa Benedict îl cunoaște bine, explică faptul că dacă cererea pentru folosirea unui lăcaș de cult vine de la o comunitate ne-creștină, răspunsul va fi nu. Dacă este vorba de o comunitate sau confesiune creștină, pe de altă parte, în baza Directorului pentru Aplicarea Principiilor și Normelor de Ecumenism, din 1993, "se poate permite accesul la biserici și capele pentru comunități de altă confesiune creștină decât catolică, din motive pastorale. Dacă nevoile pastorale se dovedesc ca atare, bisericile și capelele catolice pot fi puse la dispoziție doar reformaților evanghelici, luteranilor, ortodocșilor și comunităților anglicane".
Conform decretului, preoții SSPX nu cad în nici una dintre aceste categorii. Mons. Morerod dedică trei scurte paragrafe în decretul său lefebvriștilor, amintind că "excomunicarea declarată asupra Episcopilor Societății, la 30 iunie 1988, a fost ridicată de Congregația pentru Episcopi la 21 ianuarie 2009". Documentul citează o scrisoare din 10 martie 2009, trimisă de Papa Benedict Episcopilor din lumea întreagă după scandalul provocat de declarațiile anti-semite ale Episcopului Williamson: "Faptul că Societatea Sfântului Pius al X-lea nu are statut canonic în Biserică nu este, în cele din urmă, din motive disciplinare ci din motive doctrinale. Atâta timp cât Societatea nu are un statut canonic în Biserică, slujitorii ei consacrați nu exercită un minister legitim în Biserică" [suspensio a divinis].
În baza acestor explicații, continuă decretul Episcopului Morerod, "li se interzice preoților SSPX să folosească biserici și capele pentru slujbele lor, în special pentru administrarea Sfintelor Sacramente".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1114, Ultimul acces: 2023-03-31 23:44:18