Reflectii in lumina mesajului Papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Reflecții în lumina mesajului Papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare

[2013-02-02]
Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru apropiatul Post Mare ne oferă posibilitatea de a reflecta asupra raportului dintre credință și caritate, a subliniat Cardinalul Robert Sarah, intervenind în ziua de vineri, 1 februarie 2013, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în Sala de Presă a Sfântului Scaun. Documentul papal ne încurajează și să medităm asupra raportului "între a crede în Dumnezeu", a mai spus Cardinalul președinte al Consiliului Pontifical Cor Unum, "în Dumnezeul revelat de Isus Cristos, și caritate, care este rodul Duhului Sfânt și ne proiectează într-un orizont de deschidere profundă față de Dumnezeu și față de aproapele". Amintind experiența umanitară a unui inginer filipinez, Cardinalul Sarah a subliniat că credința nu este doar izvor de inspirație pentru actele de caritate, ci și ceva care schimbă "abordarea vieții și a culturii beneficiarilor înșiși", care, grație carității, sunt ajutați să îl descopere pe Dumnezeu în viețile lor.
Legătura între credință și caritate, a explicat Cardinalul Sarah, are două dimensiuni: în primul rând, "credința adevărată nu poate exista fără acțiuni"; în al doilea rând, "caritatea stârnește credința, și este așadar mărturie". În plus, în contextul Anului Credinței și al sărbătorii Învierii care se apropie, Mesajul Papei pentru Postul Mare ne amintește că adevăratul izvor al carității este "Cristos care moare și învie din iubire". De aceea, Postul Mare este "un timp prielnic pentru a lărgi privirea inimilor noastre față de frații aflați în nevoi, împărtășind cu ei din ceea ce este al nostru". Este, pe bună dreptate, un astfel de timp prielnic într-un context, precum cel european și mondial, marcat de criza economică și de întoarcerea unor realități triste precum sărăcia și lipsa locurilor de muncă. Credința și caritatea, așadar, a concluzionat purpuratul, sunt "două fețe ale aceleiași medalii, care este apartenența noastră la Cristos".
A intervenit în continuare Mons. Gianpietro Dal Toso, secretar al Consiliului Pontifical Cor Unum, care a subliniat că discuțiile despre credință și caritate nu sunt doar "probleme academice", deoarece au importanță pentru activitatea practică a organismelor eclesiale și a Sfântului Scaun, dar mai ales asupra "viziunii cu privire la om" care, la rândul ei, influențează "modelele de dezvoltare". O mărturie concretă de activitate umanitară și de caritate a dat Michael Thio, președinte general al Confederației Internaționale a Societății Sf. Vincențiu de Paoli. Originar din Singapore, Thio a fost numit în urmă cu doi ani la conducerea Confederației.
"De la originile noastre umile de acum 180 de ani", a relatat Thio, "astăzi suntem prezenți în 148 țări, cu 780.000 de membri activând în 70.000 de conferințe, cu 1,3 milioane de voluntari în slujba a peste 30 de milioane de săraci". Societatea Sf. Vincențiu de Paoli activează în diferite medii, de la asistența acordată săracilor (alimentație, îmbrăcăminte etc), la asistență în cazurile de catastrofe naturale, până la primirea refugiaților, prin intermediul unor proiecte educative, sanitare și urbanistice. Dintre cele mai relevante din ultimii ani, președintele a semnalat reconstruirea curții interioare a unui azil din Fukushima, deteriorată de dezastrul nuclear din martie 2011. Fundamentul carismatic al Societății Sf. Vincențiu de Paoli îl constituie cele trei virtuți teologale. "Susținând cauza săracilor, sunt promovate acțiunile și virtuțile creștine, și noi suntem doar slujitori umili dând mărturie despre Cristos".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1425, Ultimul acces: 2024-12-04 00:45:22