Credinta si caritatea se sustin reciproc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Credința și caritatea se susțin reciproc

[2013-02-01]
În Mesajul său pentru Postul Mare din acest an, dat publicității vineri, 1 februarie 2013, pe tema A crede în caritate trezește caritate "Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi" (1Ioan 4,16), Papa Benedict al XVI-lea a pus în lumină legătura strânsă între credință și caritate, reluând fragmente din prima sa Enciclică. În Deus caritas est, Sfântul Părinte scria despre întâlnirea cu "Dumnezeu Iubire care cheamă în cauză nu numai inima, ci și intelectul". "Creștinul este o persoană cucerită de iubirea lui Cristos și de aceea, mișcat de această iubire, este deschis în mod profund și concret la iubirea față de aproapele. Această atitudine se naște înainte de toate din conștiința că suntem iubiți, iertați, ba chiar slujiți de Domnul, care se apleacă pentru a spăla picioarele Apostolilor și se oferă pe Sine însuși pe cruce pentru a atrage omenirea în iubirea lui Dumnezeu".
Întreaga viață creștină, adaugă Sfântul Părinte, este "un răspuns la iubirea lui Dumnezeu". "Primul răspuns este întocmai credința ca primire plină de uimire și recunoștință a unei nemaiauzite inițiative divine care ne precede și ne solicită. Și 'da'-ul credinței marchează începutul unei luminoase istorii de prietenie cu Domnul, care umple și dă sens deplin întregii noastre existențe. Însă Dumnezeu nu se mulțumește ca noi să primim iubirea Sa gratuită. El nu se limitează să ne iubească, ci dorește să ne atragă la Sine, să ne transforme în mod atât de profund încât să ne facă să spunem cu Sfântul Paul: 'nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine'". Pontiful subliniază apoi cât este de greșit "să separăm sau chiar să opunem credința și caritatea", precum și faptul că "pentru o viață spirituală sănătoasă este necesar să fugim atât de fideism cât și de activismul moralist".
"Existența creștină constă într-o continuă urcare pe muntele întâlnirii cu Dumnezeu pentru a coborî apoi din nou, aducând iubirea și forța care derivă din ea, în așa fel încât să îi slujim pe frații și surorile noastre cu însăși iubirea lui Dumnezeu". Adevărata caritate, așadar, nu se poate reduce "la solidaritate sau la simplul ajutor umanitar", din moment ce "cea mai mare operă de caritate este tocmai evanghelizarea": "a frânge pâinea Cuvântului lui Dumnezeu, a-l face [pe aproapele] părtaș de Vestea cea Bună a Evangheliei, a-l introduce în raportul cu Dumnezeu". Mântuirea este imposibilă fără inițiativa lui Dumnezeu, dar aceasta "departe de a limita libertatea noastră și responsabilitatea noastră, mai degrabă le face autentice și le orientează spre faptele carității". Postul Mare ne invită așadar "să alimentăm credința printr-o ascultare mai atentă și prelungită a Cuvântului lui Dumnezeu și prin participarea la Sacramente și, în același timp, să creștem în caritate, în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, și prin indicațiile concrete ale postului, pocăinței și pomenii".
"Credința, dar și răspuns, ne face să cunoaștem adevărul lui Cristos ca Iubire întrupată și răstignită, adeziune deplină și perfectă la voința Tatălui și milostivire divină infinită față de aproapele; credința înrădăcinează în inimă și în minte convingerea fermă că tocmai această Iubire este unica realitate victorioasă asupra răului și asupra morții. Credința ne invită să privim la viitor cu virtutea speranței, așteptând încrezători ca victoria iubirii lui Cristos să ajungă la plinătatea sa. La rândul ei, caritatea ne face să intrăm în iubirea lui Dumnezeu manifestată în Cristos, ne face să aderăm în mod personal și existențial la dăruirea totală și fără rezerve a lui Isus Tatălui și fraților". În concluzie, Sfântul Părinte a afirmat că "credința precede caritatea, dar se revelează autentică numai dacă este încoronată de ea. Totul pornește de la umila primire a credinței, dar trebuie să ajungă la adevărul carității, care rămâne pentru totdeauna, ca împlinire a tuturor virtuților".
Legături:
Textul integral al mesajului papal

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1502, Ultimul acces: 2024-12-02 05:47:07