Celebrare comemorativa pentru consulul onorific maghiar la Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Celebrare comemorativă pentru consulul onorific maghiar la Timișoara

[2013-01-30]
În seara zilei de 29 ianuarie 2013 a avut loc în Domul Sfântul Gheorghe (Catedrala romano-catolică) din Timișoara o celebrare comemorativă în memoria celui care a fost regretatul prof. dr. Pánczél Zoltán (31 mai 1959 - 28 ianuarie 2013), consul onorific al Republicii Ungaria la Timișoara, reputat cadru universitar și membru al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.
Celebrarea a avut loc marți seara, de la orele 19.00, fiind prezidată de Msgr. Johann Dirschl, prepozit capitular și vicar general al Diecezei de Timișoara, pr. Kapor János, paroh de Timișoara II. Fabric și pr. Bene Tamás, secretar și ceremonier episcopal. Rugăciunile pentru sufletul răposatului dr. Pánczél Zoltán s-au ridicat în prezența îndoliatei familii, la inițiativa căreia a și avut loc celebrarea comemorativă, în prezența mai multor reprezentanți ai autorităților civile locale, județene și orășenești, ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, ai Universității "Mihai Eminescu" din Timișoara, dar și a unui numeros grup de rude, cunoștințe și prieteni. Mulți dintre cei prezenți au depus coroane, jerbe și buchete de flori în fața altarului Domului, acolo unde s-a aflat și o imagine a defunctului, precum și câteva cuvinte legate de viața și activitatea sa. Celebrarea a inclus mai multe rugăciuni pentru cel răposat, vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, prin citirea unei lecturi și a Sf. Evanghelii și un scurt necrolog al regretatului răposat. Întreg programul s-a desfășurat bilingv, în limbile maghiară și română, cei sosiți pentru a-și exprima condoleanțele și pentru a fi alături în rugăciune de îndoliata familie, rămânând pentru mai multă vreme în Dom, alături de familia îndoliată.
Dr. Pánczél Zoltán s-a născut în orașul Satu Mare, într-o familie maghiară. A urmat școala în orașul natal, desfășurându-și însă ulterior în orașul Timișoara întreaga activitate de cadru universitar, de om de afaceri și de persoană implicată activ în viața socială, culturală și caritativă. A activat ca și profesor universitar, doctor în științe și decan în cadrul Universității "Mihai Eminescu" din urbea de pe Bega. A ocupat și funcția de președinte, respectiv vice-președinte al Asociației de Afaceri Româno-Ungare. Ca sprijinitor al activităților sociale și culturale, a devenit membru al Societății de Onoare maghiare, organizație care l-a distins anul trecut cu premiul "Trandafirul Societății de Onoare", mai ales pentru sprijinirea activă a persoanelor de vârsta a treia. De asemenea, distinsul defunct a fost membru al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, asigurând o perioadă de timp funcțiunea de ministru economic al acestuia. În urmă cu câțiva ani a devenit consul onorific al Republicii Ungaria la Timișoara, oficiu pe care l-a onorat cu punctualitate și devotament în serviciul cetățenilor maghiari și români din Banat. (text: Claudiu Călin; foto: Sipos Enikő & Claudiu Călin)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2085, Ultimul acces: 2024-03-28 09:52:29