Pe urmele samariteanului milostiv - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pe urmele samariteanului milostiv

[2013-01-30]
Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului va fi celebrată ca "un moment puternic de rugăciune, de împărtășire, de oferire a suferințelor pentru binele Bisericii, precum și de apel adresat tuturor pentru a recunoaște pe chipul fratelui bolnav Sfânta Față a lui Cristos care, suferind, murind și înviind, a realizat mântuirea omenirii". Cu aceste cuvinte, Mons. Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Serviciilor de Sănătate, le-a prezentat jurnaliștilor, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, Mesajul Papei Benedict al XVI-lea cu ocazia acestei Zile Mondiale.
Figura samariteanului milostiv, care a inspirat Mesajul Pontifului - tema Zilei Mondiale este "Mergi și fă și tu la fel!" (Luca 10,37) - rămâne "mereu actuală pentru întreaga acțiune a Bisericii și, în mod particular, pentru acțiunea Bisericii în domeniul sănătății, a bolii și a suferinței", a comentat Mons. Zimowski. "Mergi și fă și tu la fel!"este un adevărat "mandat", care arată "care trebuie să fie atitudinea și comportamentul fiecărui discipol al său față de ceilalți, în special dacă au nevoie de îngrijire". Această capacitate, însă, "nu poate veni doar din forțele noastre, ci mai degrabă din faptul de a fi într-o relație constantă și vie cu Cristos, prin intermediul unei vieți de credință", a subliniat prelatul.
Anul Credinței, subliniază Sfântul Părinte în Mesajul său, este o ocazie prielnică "pentru a fi fiecare samaritean milostiv față de celălalt, față de cel care este lângă noi". Mons. Zimowski a arătat că întreaga istorie a Bisericii este plină de numeroase exemple în această privință, dintre care Papa, în Mesaj, amintește de Sf. Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe; Venerabilul Luigi Novarese; Raoul Follereau; Fericita Tereza de Calcutta; Sf. Anna Schäffer din Mindelstetten. Este vorba, a comentat Mons. Zimowski, de "cinci nume de buni samariteni mai aproape de noi în timp", dintre care Sf. Tereza cea Mică și Sf. Anna Schaffer s-au sfințit prin boală, în timp ce ceilalți trei au făcut-o îngrijind bolnavi.
În cadrul conferinței de presă a intervenit și secretarul Consiliului Pontifical, Mons. Jean Marie-Mupendawatu, care a amintit natura și scopul Zilei Mondiale a Bolnavului, menționând câteva date istorice. Ziua a fost instituită de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea în 1992, și a fost celebrată prima oară la Sanctuarul Fecioarei Maria de la Lourdes, în 11 februarie anul următor. Se împlinesc așadar 20 de ani de la acea primă celebrare. În cadrul Zilei Mondiale, a amintit Mons. Mupendawatu, are loc un moment liturgic și de rugăciune; un moment pastoral, constând în vizite la bolnavi și la familiile lor și în întâlniri cu asociațiile de voluntariat și cu autoritățile; un moment de studiu, cu aprofundări cu caracter teologico-bioetic, cu implicarea Episcopilor responsabili și a delegaților din pastorația sănătății de pe continentul care găzduiește celebrarea Zilei.
Secretarul a subliniat apoi faptul că cele cinci continente sunt caracterizate de "probleme specifice" în domeniul sanitar, dar au în comun "lipsa de atenție față de centralitatea bolnavului". Dacă în Africa, Asia și America Latină "mai este încă posibil să mori din cauza unor grave și persistente carențe sanitare", în Europa, America de Nord și Oceania însă, "în fața posibilității de a primi îngrijiri bazate pe o tehnologie înaltă, este împiedicat accesul egal și solidar la aceasta". Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Bolnavului se va desfășura la Altötting, în Germania, în perioada 7-11 februarie, și va culmina cu un congres științific internațional la Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt, cu titlul "A face bine celui care suferă", și cu solemna celebrare euharistică de încheiere în celebrul sanctuar marian din localitatea bavareză.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1296, Ultimul acces: 2024-03-24 12:44:37