SRUC 2013 la Iasi: a opta zi - incheierea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a opta zi - încheierea

[2013-01-26]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași s-a încheiat vineri, 25 ianuarie 2013, în Catedrala episcopală "Adormirea Maicii Domnului", unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, avându-i alături la altar pe PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreliogios, pr. prof. dr. Ioan Vicovan, delegat al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și alți preoți din Iași, împreună seminariști, persoane consacrate și numeroși credincioși catolici și ortodocși.
Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării) parte ce a cuprins actul penitențial. Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. A urmat stropirea cu apă sfințită. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea. Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel Percă, care a subliniat că "în timpul acestei octave de rugăciune, care s-a încheiat în această seară, s-a intensificat în diferite biserici din Iași, dar și din toată lumea, invocarea comună adresată Mântuitorului pentru unitatea tuturor creștinilor, 'ca toți să fie una'".
PS Aurel a relatat un exemplu grăitor povestit de Cardinalul Stanislaw Dziwisz, fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea, care s-a întâmplat în urmă cu 13 ani, la 25 ianuarie 2000, în Bazilica San Paolo fuori le mura, cu ocazia deschiderii Porții Sfinte: "Papa Ioan Paul al II-lea împingea, împingea, dar Poarta Sfântă părea tocmai că nu voia să se deschidă. În atriul Bazilicii San Paolo, pentru cine nu știa, a fost un moment de încurcătură. Totuși numai o clipă. Pentru că a devenit clar faptul că Papa nu ar fi putut să deschidă singur acea poartă, dar aștepta... Aștepta ca, la mâinile sale, să se adauge și cele ale Mitropolitului ortodox Athanasios și ale Primatului anglican Carey. La acel punct, spune fostul secretar al Papei, la împingerea celor șase mâini, poarta s-a deschis larg. Și toți trei au îngenuncheat. Pentru prima dată în istorie, cei trei reprezentanți, din partea Bisericii Catolice, a Bisericii Ortodoxe și a lumii protestante occidentale, au deschis împreună o Poartă Sfântă, au pășit pragul și au intrat în Bazilica definită, prin excelență, ecumenică". În acea scenă din 25 ianuarie 2000 era cu adevărat tot simbolismul drumului ecumenic.
La finalul celebrării, pr. Ioan Vicovan, care este și profesor de istorie în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a transmis gândul IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de câteva considerații creștinești. Părintele Vicovan a menționat creșterea puternică a creștinismului în India, dar și persecuția creștinilor indieni cauzată de mozaicul complex de agenți misionari prezenți în acest teritoriu. Apoi, parafrazându-l pe Apostolul Paul, a cărui convertire este celebrată la 25 ianuarie, i-a îndemnat pe cei din audiență: "Nu vă lăsați tulburați de nici o grijă, dar în orice împrejurare arătați lui Dumnezeu trebuințele voastre prin rugăciuni, prin cereri și aduceri de mulțumire" (Fil 4,6). Pe tot parcursul anului trebuie să continuăm această rugăciune pentru unitatea creștinilor, ascultând îndemnul apostolului neamurilor. Apoi PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iași, a transmis un mesaj tuturor celor care, atât fizic, cât și prin intermediul internetului sau al undelor radio, au participat la această Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor:
"Ce cere Domnul de la noi? Ce ne-a cerut Domnul în această săptămână binecuvântată? Ce cere pentru viitor? Ne-a fost dat să trăim încă o dată o Săptămână de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor ca un adevărat har ceresc și ca un nou curs intensiv de apropiere de Dumnezeu și în același timp de frații noștri, prin Isus Cristos Domnul nostru, în Duhul Sfânt. L-am urmat pas cu pas în aceste opt zile, dialogând cu el, întâlnindu-l în jertfa și dăruirea sa pentru ca noi să avem viață, căutându-l ca să ne bucurăm de darul libertății, trecând peste toate barierele în solidaritate pentru a trăi în cele din urmă marea sărbătoare de a fi cu el." (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1425, Ultimul acces: 2024-03-28 07:21:11