Arhiepiscopul Rino Fisichella despre cateheza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Rino Fisichella despre cateheză

[2013-01-29]
Prin motu proprio "Fides per doctrinam", Papa Benedict al XVI-lea a transferat sectorul cateheză de la Congregația pentru Cler la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Despre această decizie a scris Arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele dicasterului, într-un articol pentru L'Osservatore Romano, ediția din 26 ianuarie, apărut în traducere pe ITRC.ro. Decizia din aceste zile concretizează un anunț făcut de Sfântul Părinte la final Sinodului Episcopilor din octombrie 2012.
"Împreună cu mărturisirea credinței, cu viața liturgică și cu mărturia, cateheza se prezintă ca un moment obligatoriu pentru a susține credința și a-i oferi densitate culturală corespunzătoare", scrie prelatul în articolul amintit. "A crede nu echivalează cu a adera la fabule sau la mituri din trecut, ci cu a ști să se dea propriul asentiment adevărului revelației care se realizează și se completează în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Pentru aceasta, cunoașterea conținuturilor credinței este fundamentală, necesară și redescoperirea sa este urgentă pentru procesul noii evanghelizări." Cateheza, subliniază Arhiepiscopul, trebuie să fie "un moment privilegiat al formării", după care susține că "publicarea Catehismului Bisericii Catolice, a cărei a douăzecea aniversare o celebrăm, este semnul cel mai evident al acestei conștiințe care apare tot mai mult în viața comunității creștine."
Cateheza, continuă el, "nu este un moment străin și nici marginal pentru pastorație, ci dimpotrivă. Exigența formării permanente a credincioșilor cere să se meargă dincolo de o cateheză limitată numai la sfera primirii Sacramentelor inițierii creștine. A fi educat în credință este, de fapt, un drept pe care fiecare credincios trebuie să îl redescopere pentru a construi propria identitate și a ajunge la o cunoaștere tot mai profundă a misterului în care crede. Noua evanghelizare se confruntă cu scenarii necunoscute înainte. Ea trebuie să converseze cu un destinatar tot mai cufundat într-o cultură științifică și tehnologică. În virtutea acestui lucru, pregătirea creștinilor cere să fie adecvată. De aceea, una din perspectivele căreia noua evanghelizare va trebui să se dedice va fi în mod necesar aceea de a face orice efort pentru a convinge despre exigența catehezei pentru o coerentă viață de credință."
Articolul se încheie subliniind că "analfabetismul religios care se întâlnește printre motivele crizei de credință [...] poate să fie depășit cu ușurință. Pentru aceasta este necesar ca pastorația să investească în cateheză și în instruirea creștină. 'A lumina mintea și inima credincioșilor', așa cum se citește în Fides per doctrinam, este condiție esențială pentru a-i face pe creștini martori fideli și curajoși ai Celui Înviat."
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1457, Ultimul acces: 2024-03-28 08:05:37