Pr. Kowalczyk: Despre credinta ca act comunitar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: Despre credință ca act comunitar

[2013-01-23]
Continuă seria reflecțiilor dedicate Catehismului Bisericii Catolice, de la a cărui publicare s-au împlinit 20 de ani, în luna noiembrie a anului 2012. În cea mai recentă emisiune, la Radio Vatican, părintele Dariusz Kowalczyk, profesor la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, vorbește despre credință ca act comunitar.
"Credința ca răspuns liber dat de către om lui Dumnezeu este un act personal. De aceea, nimeni nu poate fi constrâns să creadă. Da! Din istorie nu lipsesc exemple de religie impusă persoanelor și popoarelor. Însă, religia impusă nu înseamnă credință. Pe de altă parte, trebuie observat că credința creștină nu este un act subiectiv și izolat. În Catehism citim: 'Nimeni nu poate să creadă singur, după cum nimeni nu poate să trăiască singur. Nimeni nu și-a dăruit singur credința, după cum nimeni nu și-a dăruit singur viața' (CBC 166). De fapt, primim credința de la alții și o transmitem altora. În cea mai mare parte, creștinii au primit botezul câteva săptămâni sau luni după naștere. Apoi, comunitatea Bisericii, împreună cu părinții, s-a ocupat de educația noastră religioasă. De aceea, când cineva spune 'eu cred' aceasta vrea să spună și că 'noi credem'."
"În zilele noastre putem auzi sloganuri de felul: 'Da lui Cristos, Nu Bisericii', ce ar însemna: cred în Isus Cristos, dar învățătura Bisericii nu mă interesează prea mult. Acest mod de gândi nu este însă tocmai rațional. Doar grație comunității primilor creștini, adică grație Bisericii din primul secol, îl cunoaștem pe Isus din Nazaret și putem lua în mână Noul Testament. Dacă respingem Biserica care istorisește viața lui Isus de douăzeci de secole, cum putem pretinde că avem credință în acel Isus? Catehismul ne amintește că, potrivit Ritualului Roman, cel ce administrează botezul îl întreabă pe catehumen: Ce ceri de la Biserica lui Dumnezeu? Răspunsul este: Credința. Credința care dă viața eternă. De aceea, chiar dacă mântuirea vine doar de la Dumnezeu, noi profesăm că Biserica este mama noii noastre nașteri (cf. CBC 169). De la această Mamă primim multe lucruri: Cuvântul, Sacramentele, obiceiuri tradiționale, mulți prieteni și, în final, viața eternă."
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 640, Ultimul acces: 2020-10-16 16:30:54