Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam in audienta la Papa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam în audiență la Papa

[2013-01-23]
Pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale, Papa Benedict XVI l-a primit marți în audiență pe secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyên Phu Trong. Ulterior, demnitarul țării asiatice a avut întrevederi cu Cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, și cu Arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretar pentru raporturile cu statele, informează Radio Vatican.
"Este pentru prima dată", se afirmă într-o notă a secretariatului de stat, "când un secretar general al Partidului Comunist Vietnamez are o întrevedere cu Suveranul Pontif și cu responsabili din secretariatul de stat. În colocviile cordiale au fost abordate teme de interes comun pentru Vietnam și Sfântul Scaun, în speranța că în curând vor fi rezolvate câteva situații deschise și se va consolida colaborarea fructuoasă existentă." Dezvoltarea raporturilor recente dintre Vietnam și Sfântul Scaun reprezintă rezultatul unui drum lung, începând cu anii '90. Pentru prima dată o delegație a Comisiei guvernamentale pentru Afacerile Religioase ale Republicii Socialiste Vietnam a venit la Vatican în 1992. Dar anul 2007 este cel care marchează încetarea oficială, după aproape 30 de ani, a lungii tăceri diplomatice dintre cele două state. La 25 ianuarie 2007, în mijlocul a mii de dificultăți, avea loc la Vatican prima întâlnire istorică dintre primul ministru vietnamez, Nguyên Tân Dung, și Papa Benedict XVI.
Progresul raporturilor dintre Biserica Catolică și guvernul socialist vietnamez a înregistrat noi pași, mici dar semnificativi. În 2008 s-a încheiat controversa relativă la clădirea Nunțiaturii Apostolice pe care guvernul a restituit-o Bisericii Catolice. În același an s-a reînființat Asociația Caritas, blocată din 1976 în activitățile ei sociale. La 24 iunie 2009, vizita "ad limina" a Episcopilor vietnamezi confirmă progresul raporturilor din Stat și Biserică în Vietnam. Pe 11 decembrie același an, Papa Benedict XVI l-a primit în Vatican pe președintele Vietnamului, Nguyen Minh-Triet. Un eveniment semnificativ în procesul de apropiere treptată între cele două State a fost numirea, la 13 ianuarie 2011, din partea Papei Benedict XVI, a Nunțiului Apostolic în persoana Mons. Leopoldo Girelli, ca reprezentant pontifical non-rezident pentru Vietnam.
De menționat că din februarie 2009 a început seria de întâlniri de lucru a grupului comun Vietnam - Sfântul Scaun. Reuniunile sunt găzduite alternativ, în Vatican și Vietnam, marcând de fiecare dată pași importanți fie în raporturile bilaterale, fie în chestiunea libertății religioase. A patra întâlnire este programată în Vatican în viitorul apropiat.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 666, Ultimul acces: 2020-10-22 14:57:53