Stransa legatura intre CV2 si CIC - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Strânsă legătură între CV2 și CIC

[2013-01-23]
Ieri dimineață la biroul de presă al Sfântului Scaun a avut loc prezentarea zilei de studiu: "Codul, o reformă dorită și cerută de Conciliu", care va avea loc la 25 ianuarie, în Aula Pius al X-lea, pentru a marca a 30-a aniversare de la promulgarea Codului de Drept Canonic (CIC) aplicabil Bisericii de rit latin. Ziua de studiu este organizată de Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative și de Institutul Internațional pentru Drept Canonic și Studiere Comparativă a Religiei, din Lugano, Elveția, fiind susținut de Fundația Joseph Ratzinger (Benedict al XVI-lea) și respectiv de Fundația Ioan Paul al II-lea.
La conferința de presă au participat Cardinalul Francesco Coccopalmerio, președintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, și Mons. Giuseppe Antonio Scotti, președintele Fundația Joseph Ratzinger. Cardinalul Coccopalmerio și-a început intervenția amintind că Fericitul Papă Ioan al XXIII-lea, în discursul său de convocare a Conciliului Vatican II, în 1959, a explicat că scopul canonic al Conciliului este să aducă așteptata revizuire a Codului Canonic din 1917. "Cu perspectiva sa largă, Papa vedea clar că revizuirea Codului trebuia să fie călăuzită de o nouă ecleziologie ce izvorăște dintr-o întâlnire ecumenică și globală precum Conciliul." Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, sub al cărui pontificat a fost promulgat CIC, a repetat de asemenea că "structura ecleziologică a Conciliului a cerut clar formularea înnoită a canoanelor".
"Așa după cum Papa Ioan Paul al II-lea sublinia la începutul constituției apostolice 'Sacrae disciplinae leges', motivul pentru relația strânsă dintre Conciliul Vatican II și Codul Canonic este faptul că în 1983 Codul a fost culminarea Conciliului [...] în două feluri: pe de o parte îmbrățișează Conciliul, propunând solemn instituțiile fundamentale și inovațiile majore și, pe de altă parte, dând norme pozitive pentru implementarea Conciliului." Președintele Consiliului Pontifical a citat diverse exemple de legătură puternică între CV2 și CIC. Iar primul a fost "doctrina privind episcopatul și relația dintre episcopat și primat, adică colegialitatea episcopală. Nu este o doctrină complet nouă în conștiința profundă a Bisericii, ci mai degrabă o fericită descoperire. Codul prezintă aceasta cu claritate în canoanele 330-341, iar apoi în canoanele 342-348 oferă o viziune pozitivă ce constituie structura Sinodului Episcopilor, permițând implementarea efectivă a structurii colegialității episcopale."
"În concluzie", a susținut Cardinalul, "putem afirma că fericita uniune dintre Conciliul Vatican II și Codul de Drept Canonic a produs roade înnoire în viața Bisericii în multe domenii și la multe niveluri."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 698, Ultimul acces: 2020-10-19 07:36:56