Topul celor zece personalitati ale anului 2012 (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Topul celor zece personalități ale anului 2012 (I)

[2013-01-25]
Inside the Vatican
Traducător: Radu și Oana Capan
Teme: Personalități

În fiecare an, la "Inside the Vatican", alegem 10 oameni din lumea întreagă, care simțim că sunt demni de laudă pentru curajul lor, pentru statornicia în ciuda dificultăților, pentru fidelitatea față de Biserică și față de credință, pentru sfințenia lor. Anul acesta am decis să ne concentrăm mai mult decât de obicei asupra Sfântului Scaun și a conducerii Bisericii din Roma și din alte locuri, deoarece 2012 ni s-a părut un "annus horribilis" ("an al ororilor") pentru Biserică, însăși conducerea centrală a Bisericii fiind zguduită de scurgerile de documente private - așa numitul "Vatileaks". În centru a fost Papa Benedict al XVI-lea, trădat de propriul valet.

Adevăratul "om al anului" nu este în lista Topul celor zece personalități ale anului 2012. Este însuși Papa Benedict al XVI-lea. Cuvintele sale elocvente, curajul de a spune adevărul în timpul acestui an dificil, ne-au inspirat. Unii spun, pe bună dreptate, că ar fi trebuit să fie "omul anului", pentru că a ieșit cu bine din tot scandalul, pentru că în continuare predică într-un mod extraordinar de eficient și de profund, pentru cei care au "urechi de auzit", pentru că a terminat a treia sa carte despre Isus, pentru că a numit Cardinali tineri și energici din toată lumea, pentru că a călătorit în Mexic, Cuba și Liban, pentru lansarea Anului Credinței...

Nici un Papă nu a fost însă inclus în Topul personalităților, deoarece, într-un anumit sens, ar fi evident să fie, pentru că Papa este inevitabil în centrul luptei pentru credință. Așa am făcut în anii Papei Ioan Paul al II-lea, precum și în cei opt ani de pontificat ai Papei Benedict al XVI-lea. Anul trecut însă, Papa Benedict al XVI-lea a suferit lovituri grave - mai ales prin trădarea încrederii de către chiar valetul său. Nu este vorba doar de durerea produsă Papei: a fost amenințată stabilitatea guvernării Bisericii universale, căci ce Episcop nu s-a gândit de două ori înainte să comunice cu Roma, știind că ceea ce trimite ar putea să ajungă în presa din lumea întreagă?

Scandalul "Vatileaks" a zguduit Barca lui Petru în 2012 până acolo încât părea a provoca găuri care să ducă la scufundarea ei. Acum furtuna a trecut, iar Papa a reparat daunele provocate. A început să predice cu mai mare forță despre marile probleme cu care se confruntă omenirea în orice timp, dar mai ales în aceste vremuri. Pentru conducerea Bisericii în vreme de criză, pentru programul încărcat pe care și-l menține și care ar obosi orice om de vârsta sa, pentru predicarea Evangheliei "cu timp și fără timp", Sfântul Părinte este alegerea noastră pentru Personalitatea anului 2012. Dar nu este singura personalitate ce luptă ca Biserica să își mențină cursul, care predică, face fapte de milostenie, dă mărturie despre Cristos. Sunt mulți alții, iar noi am ales zece dintre ei.

În China, Episcopul de Shanghai este un om de un curaj enorm și o fidelitate extraordinară față de Roma, în ciuda opresiunilor de acolo. Este vorba de Episcopul Thaddeus Ma Daqin. În Roma, există un Cardinal spaniol, un teolog aflat atât de mult în linie cu gândirea Papei Benedict al XVI-lea încât este numit "micul Ratzinger" (și este mai mic decât Papa), care a ieșit acum în față pentru a apăra vechea Liturghie. Este Cardinalul Antonio Cańizares. Și tot în Roma există o persoană în care Papa are mai multă încredere decât în oricine altcineva, cineva cu care se roagă zilnic Rozariul și cu care lucrează de dimineața și până seara: secretarul său personal, acum prefect al Casei Pontificale, Arhiepiscopul Georg Gänswein.

În Orientul Mijlociu, unde comunitatea creștină este supusă la atât de mari presiuni, un Cardinal din Liban se face vocea Papei pentru cauza creștinilor din regiune. Este liderul străvechii Biserici Maronite, o Biserică de rit răsăritean, reprezentând astfel și universalitatea Bisericii. Este Patriarhul Bechara Boutros Rai. În Africa, un nou Cardinal, din Nigeria, luptă zi de zi împotriva presiunilor militanților islamici. Este un făcător de pace, căutând căi de promovare a dialogului și a înțelegerii. Acest curajos om este Cardinalul John Olorunfemi Onaiyekan. În Asia, mai exact în Pakistan, o femeie a fost închisă trei ani pentru niște acuze false de blasfemie. Această "prizonieră a credinței" este mamă a cinci copii. O cheamă Asia Bibi.

În SUA, nici o voce din trecut nu a fost mai proeminentă decât cea a Cardinalului Arhiepiscop de New York, care luptă cu încălcările libertății religioase, pe care le promovează guvernul american. Este Cardinalul Timothy Dolan. În Europa, un lider al Bisericii din Franța construiește o coaliție pentru apărarea valorilor tradiționale, o coaliție neașteptată, ținând cont de natura seculară a Franței. Este Cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop de Paris. În toată lumea mame și tați se sacrifică zilnic pentru copiii lor, dar o femeie din Spania și-a sacrificat viața până la capăt: a ales să nu facă chimioterapie, pentru a-și trata cancerul descoperit pe când era gravidă, și a murit pentru ca în schimb copilul ei să trăiască. Numele ei este Barbara Castro Garcia.

În fine, mai este unul dintre asistenții cheie ai Cardinalului Ratzinger, din anii când conducea Congregația pentru Doctrina Credinței, un om care, sub comanda Papei, a condus cu curaj "purificarea Bisericii", conducând cazurile de abuzuri sexuale comise de preoți. Acest om curajos este Episcopul Charles Scicluna de Malta.

* * *

1. Episcopul Charles Scicluna

Prietenii și familia vorbesc despre căldura sa, despre munca grea pe care o face și despre dedicarea sa pentru dreptate, despre umorul său și despre sentimentul de siguranță pe care îl inspiră. Colegii și profesorii săi spun că este cineva care știe să fie disponibil pentru alții și îi respectă pe toți. Aproape toți vorbesc despre el cu dragoste și admirație pentru curajul, loialitatea, fidelitatea și munca sa. Este recent consacratul Episcop auxiliar de Malta, Excelența Sa Charles J. Scicluna, în vârstă de 53 de ani, una dintre figurile cheie ale efortului Bisericii din ultimul deceniu de auto-purificare, după dorința Papei Benedict al XVI-lea. Scicluna și-a aniversat 25 de ani de preoție în iulie 2011, și zece ani de promotor al justiției în Congregația pentru Doctrina Credinței (CDC) în octombrie 2012. S-a întors apoi în țara sa, Malta, pentru fi consacrat Episcop la 24 noiembrie anul trecut. În zilele de după consacrare, deși părăsise Roma și funcția din Vatican, a fost numit judecător în CDC; va fi consultant, alături de cei peste 20 de Cardinali și Episcopi care judecă abuzurile care ajung la CDC.

Părinții săi, Emanuel și Maria Carmela (născută Falzon), au trăit ca să își vadă cel mai mare dintre cei patru copii ajungând Episcop. Charles Jude Scicluna s-a născut în Toronto, Canada, la 15 mai 1959. În anul următor, familia Scicluna s-a mutat în Malta, unde a urmat școala și a crescut într-o familie numeroasă. Scicluna a mers la Colegiul Sf. Eduard din Cottonera, Malta, iar apoi a urmat dreptul la Universitatea din Malta, începând din 1976; a absolvit ca doctor în drept în 1984. După ce și-a încheiat studiile seminariale și a obținut licența în teologie pastorală, a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul de Malta, Mons. Joseph Mercieca, la 11 iulie 1986.

Scicluna a fost trimis să studieze dreptul canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, luându-și doctoratul cu specializarea în jurisprudență în 1991, după care s-a întors în Malta. În 1995 a fost chemat la Vatican pentru a lucra în Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice, ca promotor substitut al dreptății. În 1996 a fost numit postulator pentru cauza de beatificare și de canonizare a Sf. George Preca (Dun Gorg Preca), cunoscut ca "al doilea Apostol al Maltei". A trăit între 1880 și 1962, fondând Societatea Doctrinei Creștine, un grup de cateheți laici, fiind canonizat de Papa Benedict al XVI-lea la 3 iunie 2007.

Scicluna este cunoscut internațional pentru activitatea sa de condamnare a celor mai grave delicte comise de preoți. Munca sa a dus la scoaterea din preoție a sute de preoți cu delicte grave la activ, printre care și defunctul Marcial Maciel, fondatorul Legionarilor lui Cristos. Pe lângă responsabilitățile sale pastorale, a ținut cursuri, a scris și a slujit cu fidelitate Biserica. A fost apărător al legăturii și promotor al dreptății în Tribunalul Mitropolitan din Malta și profesor de teologie pastorală și de drept canonic, precum și vice-rector al Seminarului major din Arhidieceza de acolo.

În 2010, Scicluna a redactat schița pentru normele universale pentru extinderea limitelor în raportarea abuzurilor, respectiv pentru extinderea listei de delicte, incluzându-se de exemplu și deținerea de materiale pornografice cu minori. Tot în 2010 a condus un serviciu de rugăciune pentru ispășirea greșelilor comise de preoți. La celebrarea din Bazilica San Pietro, el a afirmat cu curaj adevăruri dure privitoare la cei ce s-au folosit eronat de preoție: "Cât de multe sunt păcatele Bisericii venite din aroganță, din ambiție necontrolată, din tiranie și din nedreptatea făcută de cei ce au profitat de avantajele slujirii lor pentru a progresa în carieră, pentru a se da mari sau din cine știe de motive inutile și mizerabile!"

Concentrarea sa deosebită, loialitatea față de prieteni și adeziunea neclintită față de dreptul bisericesc au devenit trăsăturile sale caracteristice. Colegii săi de la CDC au venit în număr mare la consacrarea episcopală din Malta, din 24 noiembrie anul trecut. Mons. John Kennedy a fost unul dintre aceștia. El a lucrat alături de Mons. Scicluna timp de zece ani și a declarat: "Îți oferea atenția lui totală, făcând abstracție de muntele de documente din fața lui sau de problemele din lumea întreagă cu care se confrunta. [...] Dădea 100% fiecărei persoane, în fiecare ocazie, în fiecare zi." Și munții de hârtii au fost provocarea sa cotidiană timp de zece ani, cât a fost promotor al dreptății, o funcție ce exista dar nu fusese funcțională până la numirea sa în 2002.

În 2006, când era deja inundat cu cazuri de abuzuri sexuale din lumea întreagă, un curier din SUA i-a dat câteva sute de pagini de mărturii; le-a acceptat cu umor, cerându-le celor care au realizat dosarul să aibă răbdare și să "salveze copacii" o vreme, ca el să ajungă să parcurgă cu atenție tot ceea ce i s-a dat. Într-o notă de felicitare primită de Scicluna de la Paul Lennon, fondator al Regain Network și fost preot membru al Legionarilor lui Cristos, citim: "Vă doresc pace și tărie, acum când ați primit o nouă funcție. Nu voi uita niciodată modul atent și respectuos, dar ferm și profesional, în care m-ați tratat [...] în New York, în aprilie 2005. Vă port în rugăciunile mele." Scicluna i-a răspuns imediat: "Dragă Paul, să mergem cu umilință pe căile Domnului, care are planurile Sale pentru fiecare dintre noi și care îi va asculta mereu pe cei care suferă. Sunt foarte bucuros să fiu înapoi între conaționalii mei, cărora le-am promis viața mea. Știu că aceasta dorește Domnul de la păstorii de suflete. [...] Fiecare Episcop este chemat să împărtășească preocuparea Sfântului Părinte pentru victimele nedreptăților și abuzurilor. Într-adevăr, episcopatul este un titlu sacramental pentru această grijă și cooperare. M-am mutat acum din cartierul general pe linia frontului. Lupta împotriva păcatelor și a delictelor continuă cu adevărat. Non praevalebunt."

Înainte să ia cuvântul în cadrul unei conferințe organizate de Vatican pe tema abuzurilor sexuale, intitulată "Spre vindecare și înnoire", desfășurată în februarie 2012 la Universitatea Pontificală Gregoriana, Scicluna a cerut din nou rugăciuni de la prietenii săi, iar unul dintre ei i-a trimis un mesaj în care îi spunea să își amintească imnul despre platoșa Sf. Patrick. Scicluna i-a scris înapoi: "Mulțumesc pentru inspirata rugăciune". În ziua următoare, 8 februarie, i-a șocat pe cei 140 de reprezentanți din partea Conferințelor Episcopale din lumea întreagă și din partea a 30 de ordine călugărești când a comparat mușamalizarea eclezială a abuzurilor sexuale cu codul mafiei de păstrare a tăcerii, omertà. Un astfel de cuvânt nu mai fusese folosit până atunci în acest context. El a continuat: "Învățătura Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea că adevărul stă la baza dreptății explică de ce o cultură a tăcerii sau 'omertà' este în sine greșită și nedreaptă. Alți dușmani ai adevărului sunt negarea intenționată a faptelor cunoscute și preocuparea greșită potrivit căreia renumele instituției ar trebui oarecum să se bucure de prioritate absolută, în detrimentul dezvăluirilor".

Toți cei care au acceptat să privească spre Adevăr au dușmani. Cei care nu îl iubesc pe Scicluna pot fi între cei pe care el i-a mustrat în interviul său "Cuvinte de foc", acordat în 23 august 2010 unui reporter de la FOX news, Greg Burke, acum consultant în probleme de comunicații al Vaticanului. Scicluna, referindu-se la Isus Cristos, a spus: "El a avut cuvinte de foc împotriva oamenilor care i-ar scandaliza pe cei mici. Și dacă aderăm la cuvintele Lui și suntem loiali învățăturii Lui, suntem pe calea cea bună; nu suntem singuri. [În abuzuri] există o încredere sacră care a fost violată. Preotul este hirotonit pentru a fi o icoană, o imagine, o imagine vie a lui Isus Cristos. El este un alt Cristos la altar, atunci când predică. Acum, când comite abuzuri, el distruge acea icoană. Imaginea pentru care a fost hirotonit nu mai există acolo. Devine o bătaie de joc la adresa vocației sale. Este o mare tragedie pentru el însuși, pentru victimă, pentru Biserică. Și trebuie să privim în față Adevărul, chiar dacă nu este ușor. Adevărul ne va face liberi. Nu există vreo altă cale de a ieși din această situație decât confruntarea cu adevărul din această problemă".

Scicluna privește la Sf. George Preca, primul sfânt al Maltei, ca la călăuza sa pentru smerenie și sfințenie preoțească. Paul Cardona, care a studiat și el viața Sf. George Preca, susține că sfântul maltez este un model pentru Scicluna. "La fel [ca Sf. George], și el (Scicluna) îi ascultă pe toți, și nu face nici o deosebire de roluri, vârstă sau statut. Fără să vrei, trebuie să îl iubești". Cardona a adăugat că Scicluna ar putea fi descris în același fel în care Sf. George Preca vorbea despre Sf. Paul: mic de statură dar mare în spirit.

Într-adevăr, chiar și mandatul oficial din partea Sfântului Scaun, care a fost citit în co-Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Valletta, Malta, în ziua consacrării episcopale a Mons. Scicluna, începe cu o notă clară de afecțiune sinceră, dincolo de limbajul oficial: "Benedict Episcop, Servitorul Servitorilor lui Dumnezeu, iubitului nostru fiu, Charles Jude Scicluna... care, înzestrat cum sunteți cu daruri prețioase ale minții și inimii și fiind expert, între alții, în problemele eclesiale, așa cum știm foarte bine, ați lucrat în mod lăudabil pe lângă Scaunul Apostolic al lui Petru în cadrul Congregației pentru Doctrina Credinței... Fiți sigur, iubite fiu, că, urmând exemplul de sfințenie al Sf. Paul și al Sf. George Preca... puteți fi un slujitor demn al lui Cristos, care este 'Credincios și Vrednic de crezare' (Apocalips 19,11)".

Îl cinstim pe Episcopul Scicluna și ne amintim lucrarea sa bună în timp ce el merge mai departe "Fidelis et Verax" - cuvintele motoului său episcopal: "Credincios și Vrednic de crezare".

(vom cunoaște în următoarele numere celelalte personalități din top, care au prezentări mai scurte)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1745, Ultimul acces: 2025-04-16 00:38:28