Papa evalueaza pozitiv retelele sociale de comunicare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa evaluează pozitiv rețelele sociale de comunicare

[2013-01-25]
Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale a fost prezentat în dimineața zilei de joi, 24 ianuarie 2013, în Biroul de Presă al Sfântului Scaun. Această Zi Mondială, care va avea loc în acest an în ziua de duminică, 12 mai, are tema "Rețelele sociale: porți de adevăr și de credință; noi spații de evanghelizare". Au participat la prezentare Arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, și Mons. Paul Tighe, secretar al aceluiași dicaster.
"Mesajul pentru această Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale", a spus Arhiepiscopul Celli, "prezintă o evaluare pozitivă, dar nu una naivă, a rețelelor sociale de comunicare. Ele sunt considerate o oportunitate pentru dialog și dezbatere și capabile să întărească legăturile unității între oameni și să promoveze eficient armonia familiei umane. Totuși, această caracteristică pozitivă necesită ca acțiunile persoanelor să fie realizate cu preocupare pentru intimitate, cu responsabilitate și dedicare față de adevăr, și cu autenticitate, având în vedere faptul că nu au de-a face doar informarea și cunoașterea ci și, în mod esențial, cu comunicarea chiar a unei părți din noi înșine".
"Se cuvine să arătăm că dinamica socială a acestor mijloace de comunicare stă în tot mai bogata și mai profunda dinamică a căutării existențiale a inimii umane... Papa atinge un aspect delicat al acestei probleme atunci când vorbește despre oceanul excesiv de informații care copleșește 'vocea blândă a rațiunii'". "Tema Zilei vorbește despre noi spații de evanghelizare: evanghelizarea care vestește Cuvântul, care îl proclamă pe Isus Cristos. În această privință, trebuie să ne amintim ce a scris Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 2011, în care a subliniat că evanghelizarea nu constă doar într-o exprimare explicită a credinței, ci și într-o mărturie consecventă dată prin 'modul în care ne comunicăm alegerile, preferințele și judecățile, în totală concordanță cu Evanghelia'."
După discursul Arhiepiscopului Celli, Mons. Tighe a explicat că "Papa consideră indiscutabilă importanța mediului digital ca o realitate în viețile multor oameni. Nu este un fel de lume paralelă sau doar virtuală, ci un mediu existențial în care oamenii trăiesc și se mișcă. Este un 'continent' în care Biserica trebuie să fie prezentă și în care credincioșii, dacă doresc să fie autentici în prezența lor, vor căuta să împărtășească cu alții Izvorul cel mai profund al bucurie și speranței lor, Isus Cristos. Forumul creat de rețelele sociale ne permite să împărtășim adevărul pe care Domnul l-a transmis Bisericii Sale, să îi ascultăm pe ceilalți, să aflăm care sunt grijile și preocupările lor, să înțelegem cine sunt ei și ce caută".
De asemenea, Sfântul Părinte "identifică unele dintre provocările la care trebuie să facem față pentru ca prezența noastră să fie eficientă. Trebuie să devenim mai fluenți în limbajul rețelelor sociale, un limbaj care se naște din convergența dintre text, imagine și sunet, un limbaj care este caracterizat de scurtime și care caută să captiveze inimile și mințile. În această privință, Papa ne invită să facem apel la moștenirea noastră creștină care este bogată în semne, simboluri și expresii artistice. Trebuie să ținem minte un adevăr de bază despre comunicare: mărturia noastră - acțiunile noastre și modelele noastre de comportament - este adesea mai elocventă decât cuvintele noastre în a exprima cine suntem și ce credem. În arena digitală, Papa sugerează că disponibilitatea noastră de a răspunde cu răbdare și respect la întrebările și îndoielile celor pe care îi întâlnim pe rețelele sociale poate fi o expresie puternică a grijii și preocupării noastre față de ei".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1647, Ultimul acces: 2025-04-18 07:09:17