SRUC 2013 la Iasi: a patra zi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2013 la Iași: a patra zi

[2013-01-21]
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat luni, 21 ianuarie 2013, la Căminul Fundației Pro Educatione "Xaverianum" (Copou), unde, la ora 17.00, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Petre Chelaru, precum și alți preoți din Iași, numeroși credincioși catolici, precum și elevii care sunt găzduiți acolo. La celebrare a participat și pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas, care a ținut predica pentru cea de-a patra zi de rugăciune.
Pentru a lega cele opt zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor, s-a folosit metafora "mersului", care sugerează dinamismul care trebuie să caracterizeze ucenicia apostolilor în urmarea lui Cristos. Tema de astăzi se numește: "A merge ca fii ai pământului!" Pr. Egidiu a subliniat faptul că dacă suntem chemați să mergem cu umilință cu Dumnezeu va trebui să fim mereu conștienți că suntem parte a creației și beneficiari ai darurilor lui Dumnezeu. Există o recunoaștere crescândă în lumea de astăzi că omul înțelege mai bine locul său în creație. În special între creștini există o conștientizare crescândă că acțiunile ecologice fac parte din "a fi smeriți înaintea lui Dumnezeu", Creatorul, de vreme ce tot ceea ce avem ne este dat de Dumnezeu în creația sa și pentru aceasta nu este "al nostru" ca să putem face ceea ce ne place.
Istoria creștină este de răscumpărare pentru toată creația; este însăși istoria Creației. Credința că, în Isus, Dumnezeu se face om într-un timp și loc concret este o credință centrală în jurul căreia se întâlnesc toți creștinii. Credința comună în întrupare este cea care comportă o recunoaștere profundă a importanței creației - a trupurilor, a hranei, a pământului, a apei și a tot ceea ce alimentează viața noastră ca persoane de pe planetă. Isus face parte pe deplin din această lume. Poate surprinde faptul că Isus vindecă folosind salivă și tina pământului, însă este potrivit cu acest sens real al lumii create ca părtașă în acțiunea lui Dumnezeu de a ne duce la o viață nouă. În lume, pământul este în mod obișnuit lucrat de persoanele mai sărace care frecvent nu au parte de roadele sale. În același timp, aceste comunități au o atenție deosebită față de pământ, așa cum arată formele lor de a-l cultiva, care sunt expresie a unei înțelepciuni practice.
Grija față de pământ implică probleme fundamentale referitoare la modul în care trebuie să trăiască ființele umane în creație, în condiții care să fie pe deplin umane pentru toți. Faptul că pământul - cultivarea sa și proprietatea sa - este adesea izvor de inegalități economice și de practici de folosire degradante, este motiv de mare îngrijorare și de acțiune comună pentru creștini. Recunoașterea acestor pericole de exploatare a pământului în contextul alianței se exprimă în instrucțiunile referitoare la anul jubiliar din cartea Leviticului: pământul și roadele sale nu sunt date ca oportunitate "pentru a-l înșela pe aproapele", ci cultivarea pământului trebuie să fie în folosul tuturor. Aceasta nu este numai o "idee religioasă": este legată de acțiuni economice și financiare mai reale, referitoare la modul în care pământul este administrat, cumpărat și vândut. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc marți, 22 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfânta Tereza", din Cartier Nicolina. (din materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 640, Ultimul acces: 2020-10-15 19:54:07