Irlanda si istoria avortului in aceasta tara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Irlanda și istoria avortului în această țară

[2013-01-21]
Irlanda, unde sâmbătă a avut loc un important marș pro-life, rămâne una dintre puținele țări din lume în care avortul este încă ilegal, fiind declarat astfel în secolul al XIX-lea, prin adoptarea Actului de Ofense Împotriva Persoanei din 1861. În 1983, un amendament constituțional a fost aprobat cu o largă majoritate, stabilind că atât copilul nenăscut cât și mama au drepturi egale la viață. Problema apărării prin legislație a vieții copilului nenăscut s-a pus din nou în 1992, când tânăra victimă a unui viol a spus că are tendințe suicidale după ce a rămas gravidă, ducând cazul ei până la Curtea Supremă pentru a cere dreptul de a avorta.
Curtea Supremă a declarat atunci că avortul este permis de constituție dacă este folosit ca tratament medical pentru o femeie ce se gândește la sinucidere. Michael Kelly, editor la publicația "Irish Catholic", a explicat pentru agenția Zenit că decizia Curții "a fost controversată la vremea ei, deoarece nu existau dovezi psihiatrice care să susțină cu un avort ar fi un tratament eficient pentru o persoană cuprinsă de ideea sinuciderii. Nu există astfel de dovezi." Dezbaterea despre avort a reintrat în atenție în octombrie a anului trecut, când o tânără indiancă, Savita Halappanavar, a fost internată pentru a fi tratată după o pierdere de sarcină, murind după câteva zile datorită unei infecții. Deși cazul este încă investigat, susținătorii avortului pretind că legislația anti-avort din Irlanda ar fi oprit-o să primească "tratamentul" care i-ar fi salvat viața.
Kelly afirmă că în ciuda pretențiilor că legile anti-avort pun femeile în pericol, "medicii - susținuți de Organizația Mondială pentru Sănătate și de UNISEF - arată că Irlanda este una dintre cele mai sigure țări din lume unde să ai un copil și să fii însărcinată. În situația actuală, medicii intervin regulat pentru a se asigura că mama are parte de întreg tratamentul medical necesar, chiar dacă uneori conduce la moartea neintenționată a copilului. Uneori să dă falsa impresie, la nivel internațional, că medicii irlandezi prețuiesc viața copilului nenăscut mai mult decât viața mamei, deși clar nu se întâmplă așa ceva." Luna trecută, în decembrie, guvernul a promis că va implementa o legislație despre avortul "limitat", Enda Kenny, liderul partidului politic Fine Gael, propunând admiterea avortului când există riscul ca mama să se sinucidă. "Mulți spun că se va deschide o cutie a Pandorei", susține Kelly. "Se va crea o situație necontrolabilă, căci cum judeci că cineva are dorința de sinucidere? Cum stabilești gradul dorinței? Acest fapt a provocat tensiuni chiar și în cadrul propriului partid politic (al lui Kenny)."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 608, Ultimul acces: 2020-10-21 05:31:40