Episcopii francezi si germani marcheaza aniversarea tratatului de la Elysee - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopii francezi și germani marchează aniversarea tratatului de la Elysee

[2013-01-20]
Vineri, 18 ianuarie, Conferințele Episcopale Franceze și Germane au publicat o declarație comună pentru a marca a 50-a aniversare de la tratatul de la Elysee, semnat la 22 ianuarie 1963 de generalul Charles de Gaulle și de cancelarul Konrad Adenauer, prin care se pecetluia reconcilierea între cele două națiuni după cel de-al doilea război mondial. La 8 iulie 1962, ambii șefi de state au participat la o Liturghie de reconciliere în Catedrala din Rheims.
Declarația de acum două zile subliniază prietenia dintre cele două popoare, reflectând la pacea câștigată cu un preț atât de mare și chemând la înțelegere pentru prezentul și viitorul Europei. "Simultan, tratatul de la Elysee a fost culmea reconcilierii dintre cele două națiuni inamice și punctul de plecare pentru aprofundarea relațiilor de prietenie prin contacte politice și sociale la toate nivelurile. Ca Episcopi, îmbrățișăm cu căldură tot ce s-a obținut prin semnarea 'tratatului prieteniei'. [...] Prietenia între cele două țări este acum mai importantă ca niciodată pentru depășirea actualei crize și pentru modelarea viitorului Europei. [...] Criza a revelat comportamentul iresponsabil în diferite domenii și a încercat în mod trist solidaritatea dintre țările europene. Solidaritatea și responsabilitatea trebuie mai puternic conectate la viitorul Europei. În acest sens, reconcilierea franco-germană rămâne un exemplu de responsabilitate și solidaritate politică."
La Liturghia de reconciliere din Catedrala din Rheims, Konrad Adenauer și Charles de Gaulle "au simbolizat conștientizarea faptului că politica este zidită pe temelii ce nu se pot construi singure. Dragostea pentru dușmani este un puternic îndemn evanghelic, pe care cei doi oameni de stat l-au împlinit ei înșiși. De atunci, Uniunea Europeană a adus pace și prosperitate în țările ei. Cu criza economică însă, vedem că sfidarea și neîncrederea dintre națiunile europene reapar: respingerea străinilor, absența solidarității. Economia globală și amestecul cultural și religios a dus la apariția altor inamici. În întreaga Europă înfloresc mișcările populiste care susțin rezumarea la interesul propriu. Criza economică se descoperă tot mai mult o criză morală, în care sensul vieții nu mai face parte din relația cu ceilalți sau dintre cerințele dreptății."
Franța și Germania "pot și trebuie să se întoarcă la istoria reconcilierii și prieteniei lor, pentru a face față consecințelor problemelor actuale. Ne putem inspira din trecut pentru a ajuta Uniunea Europeană să stabilească structuri pe termen lung, solide din punct de vedere politic, precum și o economie de piață autentic socială. Trebuie să acționăm pentru a ne asigura de respectarea demnității umane, a binelui comun, a principiilor solidarității și subsidiarității, ce au călăuzit mereu integrarea europeană." Biserica celebrează a 50-a aniversare a tratatului de la Elysee "și ca o ocazie de a aminti, în special pentru tinerele generații, că reconcilierea nu este un cuvânt gol ci o cale actuală".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 718, Ultimul acces: 2020-10-22 08:18:05