Cardinalul Vegliò: sunt un miliard de migranti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Vegliò: sunt un miliard de migranți

[2013-01-19]
"Pentru Biserica Catolică, migrațiile reprezintă o problematică umană și morală de importanță fundamentală", a spus Cardinalul Antonio Maria Vegliò, la o conferință internațională organizată la Paris pe tema "Catolicii și migrațiile", informează Radio Vatican. Cardinalul Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a subliniat în particular importanța la a privi la migranți cu optica solidarității, comuniunii și convertirii. Reuniunea de studiu a fost organizată în capitala Franței de Centrul de Informare și Studii asupra Migrațiilor Internaționale, în colaborare cu Serviciul Național pentru Pastorația Migranților și Dieceza de Paris.
Prelatul a făcut mai întâi referință la cifrele migrației, un fenomen impresionant încă de la nivelul statistic. Potrivit Raportului Mondial 2011 asupra Migrațiilor, publicat de Organizația Mondială a Migrațiilor, la nivel internațional există circa 214 de milioane de persoane în această situație, în timp ce migrațiile din interiorul respectivelor țări cuprind nu mai puțin de 740 de milioane de persoane. Aproape un miliarde oameni, așadar, reprezentând o șeptime din populația mondială, cunoaște personal condiția și fragilitatea migrației. Drept care, a observat Cardinalul Vegliò, se poate spune că "mobilitatea umană a devenit o caracteristică structurală a lumii moderne". Care este în acest context rolul și contribuția Bisericii? "Biserica se îngrijește de mântuirea oamenilor" și, în consecință, "migrațiile nu sunt pentru Biserica Catolică doar o problemă politică, ci o chestiune umană și morală fundamentală". În această dezbatere "Biserica aduce o contribuție specifică prin credința și principiile ei morale", și rolul ei se întemeiază "pe respectarea demnității persoanei umane".
Ca "apărătoare fermă și atentă", a continuat Cardinalul Vegliò, Biserica este chemată să apere dreptul persoanelor de "a se deplasa liber în interiorul propriei țări" sau de a pleca din cauza "sărăciei, nesiguranței și persecuțiilor", cu dreptul deplin de a se bucura oriunde o viață demnă. Mai mult, Biserica are și "responsabilitatea de a face astfel încât opinia publică să fie corect informată în privința cauzelor care generează migrațiile"; în același timp, ea trebuie "să se împotrivească rasismului, discriminării și xenofobiei, oriunde s-ar manifesta". În fine, Cardinalul Vegliò a amintit că astăzi migrațiile nu îi privesc doar pe creștinii catolici: există imigranți care provin din țări de altă sau de nici o credință, după cum există emigranți creștini care merg în țări de altă tradiție. Din acest motiv fenomenul migrator trebuie să fie văzut ca oportunitate nu doar de evanghelizare, dar și de nouă evanghelizare față de cei care "au pierdut simțul viu al creștinismului". Migranții, a încheiat prelatul, pot deveni "protagoniști la vestirea Evangheliei în lumea modernă", "ferment pentru pâinea culturii și a societății contemporane".
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 677, Ultimul acces: 2020-10-20 15:05:01