Primirea indulgentei plenare in Anul Credintei in Eparhia de Cluj-Gherla - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Primirea indulgenței plenare în Anul Credinței în Eparhia de Cluj-Gherla

[2013-01-17]
Decretul Penitențeriei Apostolice a Vaticanului, din 5 octombrie 2012, în vederea Anului Credinței, cere Episcopilor să fixeze anumite zile și anumite locuri unde credincioșii pot să obțină indulgențe plenare. Aceasta, desigur, pe lângă celelalte modalități stabilite în decret (precum participarea la trei predici în cadrul unor misiuni populare sau trei lecții pe marginea Catehismului Bisericii Catolice ori a Conciliului Vatican II, respectiv vizitarea locului de botez).
PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a ales aceste zile și locuri, comunicându-le într-un decret semnat la 15 ianuarie a.c., și publicat astăzi pe BRU.ro. Astfel, indulgența plenară va putea fi obținută în cadrul oricărui pelerinaj care primește binecuvântarea de la Episcopul locului. În mod special în Eparhia de Cluj-Gherla sunt desemnate ca loc de pelerinaj în care se poate obține indulgență plenară până la sfârșitul Anului Credinței următoarele biserici: Catedrala "Schimbarea la Față", biserica protopopială din Sângeorz-Băi, biserica protopopială din Florești, biserica protopopială din Dej, biserica protopopială din Bistrița, capela din Gherla, bisericile din Târgu-Lăpuș, din Letca și din Frata.
De asemenea de indulgență se vor putea bucura credincioșii cu ocazia hramului fiecărei biserici, dar și a tuturor pelerinajelor și procesiunilor tradiționale care se desfășoară pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind amintite următoarele: Prima Împărtășanie a copiilor: 9 iunie; Mănăstirea Sfântul Anton Gherla: 13 iunie; Mănăstirea Molișet: 30 iunie; Biserica din Nicula: 15 august; Biserica din Cormaia: 29 august; Mănăstirea CMD: 8 septembrie; Mănăstirea Mintiu Gherlii: 14 septembrie. Nu în cele din urmă indulgența plenară va putea fi obținută în oricare din următoarele praznice: Prezentarea la Templu, Bunavestire, Învierea, Înălțarea, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Schimbarea la Față, Nașterea Preacuratei, Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria.
În decret se amintește că "în toate situațiile, credincioșii trebuie să se căiască de păcatele lor, să fie spovediți cum se cuvine, să primească Sfânta Împărtășanie în cadrul sfintelor Liturghii și să se roage la intenția Sfântului Părinte rugăciunile Tatăl Nostru, Crezul, Născătoare și Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt." Indulgențele pot fi obținute de credincios pentru el însuși sau pentru o persoană decedată, dar nu pentru cineva în viață. Primirea indulgenței plenare nu înseamnă ștergerea vreunor păcate, ci doar a pedepsei asociate păcatelor care au fost deja spovedite.
(Sursa: BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1450, Ultimul acces: 2024-02-25 18:26:19