Sarbatoarea Sfantului Cuvios Antipa, la Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa, la Roman

[2013-01-10]
Biserica noastră îl pomenește, astăzi, 10 ianuarie 2013, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Acest sfânt, odrăslit din inima Moldovei, s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești din județul Bacău. Sfântul Antipa este sărbătorit încă de aseară în mai multe parohii din Eparhia Romanului și Bacăului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat aseară slujba Vecerniei unită cu Litia la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Din soborul de slujitori au făcut parte părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman, slujitori ai catedralei ocrotite de Sfânta Cuvioasă Parascheva și preoți de la parohiile romașcane. Manifestările religioase de la Roman sunt desfășurate în fiecare an în zilele de 9 și 10 ianuarie, întrucât în incinta Centrului eparhial se află Paraclisul "Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești". Vecernia unită cu Litia a fost urmată de procesiunea cu racla în care se află fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, adăpostită în Catedrala arhiepiscopală din Roman. "La finalul procesiunii, credincioșii s-au închinat icoanei Sfântului Antipa și raclei cu moaștele sfinților, care au fost așezate în paraclisul ocrotit de Sfântul Antipa. În acest sfânt lăcaș, PS Ioachim Băcăuanul, alături de soborul de preoți, a săvârșit Acatistul Sfântului Antipa, iar la final a adresat un cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa a subliniat importanța sărbătorii Sfântului Antipa, care constituie un prilej de binecuvântare la începutul acestui an pentru Centrul eparhial al Eparhiei Romanului și Bacăului, pentru toți credincioșii și slujitorii sfintelor altare din această eparhie", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Astăzi, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman va fi săvârșită de un sobor de preoți de la Centrul eparhial Roman și din Protopopiatul Roman.
Sfântul Antipa, cinstit în Ortodoxie
Sfântul Cuvios Antipa s-a născut în anul 1816 în localitatea Calapodești, județul Bacău. La vârsta de 20 de ani a intrat în obștea Mănăstirii Căldărușani, iar doi ani mai târziu a plecat în Sfântul Munte Athos, poposind la Schitul Lacu, renumit pentru asprimea vieții monahale. După 15 ani, s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. După aproape două decenii s-a reîntors în Moldova, viețuind în mănăstirile din preajma Iașului. Datorită tulburărilor provocate de mulțimile de credincioși care auziseră despre el și veneau necontenit să-i ceară ajutor și sfat, s-a retras spre ținuturile Rusiei, rămânând o vreme la Lavra Pecerska. De aici a mers la Mănăstirea Valaam, unde s-a și stabilit. Numele și faptele sale minunate s-au răspândit cu repeziciune în nordul Rusiei. Cuviosul Antipa s-a învrednicit de daruri minunate, precum cele ale profeției și vederii cu duhul. După o viață îndelungată petrecută în nevoințele călugărești, Sfântul Antipa s-a mutat către cereștile locașuri pe 10 ianuarie 1882. În anul 1906, călugării de la Sfântul Munte, care îl cunoscuseră pe cuvios, l-au trecut pe acesta în rândul sfinților, în cărțile lor de cult. Acest fapt are o semnificație deosebită, deoarece el este singurul călugăr athonit român care a fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea sa la cele veșnice. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Antipa în anul 1992. Slujba religioasă închinată Sfântului Antipa a fost realizată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. "Față de alți sfinți români, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a depășit granițele Ortodoxiei românești. El este cinstit de Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă a Rusiei, fiind înscris în sinaxarele Ortodoxiei universale. Este o bucurie pentru noi faptul că Sfântul Antipa s-a născut în județul Bacău. Putem compara Calapodești, sătucul de la marginea județului, cu Betleemul. Prin Sfântul Antipa, satul Calapodești a devenit un punct de referință pe harta Ortodoxiei universale", a remarcat PS Ioachim Băcăuanul.
Sfântul Cuvios Antipa, sărbătorit în satul natal
Pelerinii sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Calapodești, închinată Sfântului Cuvios Antipa. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii, iar astăzi se vor sluji Ceasurile, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Mănăstirea Calapodești se află în satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău. Din punct de vedere geografic, satul este situat în Podișul Moldovei, partea central-vestică a Colinelor Tutovei, pe ambele versante ale pârâului Berheci, la o distanță de 65 km față de Bacău, cca. 60 km față de Tecuci și 35 km de Adjud. Vatra satului Calapodești este situată pe versantul estic al pârâului Berheci, pe partea stângă a drumului județean 241A Bacău - Podu Turcului. În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului există mai multe centre de zi sau așezăminte social-filantropice închinate Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9996, Ultimul acces: 2024-03-24 18:55:51