Noua evanghelizare a socialului si criza statului social - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noua evanghelizare a socialului și criza statului social

[2013-01-04]
"Pacea nu este numai un alt nume al dezvoltării integrale, ci și un alt nume al binelui comun al familiei umane", a spus Mons. Mario Toso, secretarul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, intervenind vineri, 4 ianuarie 2013, la Școala de Pace, organizată de Fraternitatea Franciscană "Frate Jacopa", pornind de la Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii 2013. Pentru a ajunge la pace, a subliniat Mons. Toso, Sfântul Părinte încurajează o "nouă evanghelizare a socialului", iar forțele politice, dincolo de alinierea lor ideologică, sunt îndemnate să formeze un front transversal în angajarea pentru "dezvoltarea integrală", pace și binele comun.
Radio Vatican l-a contactat pe Mons. Mario Toso pentru câteva sublinieri despre Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie 2013: "Mai întâi, evidențiez afirmația că pacea este vocația înnăscută a omului, ceea ce înseamnă că nu suntem condamnați la războaie, violență și asuprire. În al doilea rând, convingerea că pacea nu este doar o lucrare a omului ci mai presus de toate un dar al lui Dumnezeu; prin aceste cuvinte, sunt demascate acele viziuni care îl marginalizează pe Dumnezeu din viața oamenilor și a societăților. În al treilea rând, afirmația, în consecință, că pacea nu este un simplu vis, o utopie; pacea este posibilă pentru om, grație lui Dumnezeu, ajutorului Său, prezenței Sale în istorie; omenirea nu este singură în căutarea și construcția păcii, fiind sprijinită de o forță morală transcendentă. În al patrulea rând, Mesajul consideră mai compatibile cu lucrarea păcii umanismele integrale (nu integraliste), bazate pe o etică de comuniune și împărtășire cu ceilalți".
Adresându-se făcătorilor de pace, Mesajul Papei conține și o valență politică: "Pentru Papa Benedict al XVI-lea, pacea este noul nume al binelui comun. Pacea și binele comun stau împreună: una nu poate exista fără celălalt, și invers. Din epoca modernă până în zilele noastre (...) punerea în practică a binelui comun și a păcii, în vederea dobândirii unei vieți depline, și-a găsit o indicație de fond în drepturile și obligațiile omului. Comunitățile politice sunt chemate, în consecință, să recunoască, să tuteleze și să promoveze aceste drepturi și obligații, considerându-le un întreg unitar și indivizibil, corespunzător cu totalitatea persoanei umane, la întregul volum al existenței sale, fără a decupa părțile esențiale. (...) Mesajul îndeamnă politica, înțeleasă în sensul înalt al cuvântului, să nu fie înjumătățită, să nu cadă într-o politică ideologică în sensul negativ al cuvântului. Adevărata politică trebuie să urmărească împlinirea umană".
Referitor la căile unei reforme cu adevărat umanizatoare, Mons. Mario Toso a declarat: "Atenția la totalitatea drepturilor și obligațiilor determină politica să nu neglijeze, de exemplu, dreptul la muncă; munca este un bun fundamental, nu este opțional, cum și-ar dori noua doctrină a capitalismului financiar dereglat; dar, mai ales, este necesar să fie promovate politici active de muncă pentru toți. În acest sens, politica nu trebuie să urmărească demolarea statului social și democratic prin erodarea drepturilor sociale, pentru că altfel cresc inegalitățile și slăbește, în consecință, democrația participativă. Fără drepturile sociale, drepturile civile și politice nu pot fi realizate. Similar, nu trebuie să fie puse în contrast politicile de dezvoltare cu politicile sociale. Dacă e necesară reducerea risipei din cheltuielile publice, dacă trebuie să se introducă noi taxe, aceasta nu înseamnă că trebuie penalizate automat investițiile în cercetare, în inovație, în educație și noile domenii de activitate. (...) Reducerea risipei reprezintă condiția indispensabilă pentru promovarea creșterii și a bogăției unei națiuni. Și ținând cont de aceeași totalitate a drepturilor, politica nu ar trebui să îi penalizeze pe cei care cred, discriminând libertatea religioasă în diferitele sale articulații, și nici obiecția de conștiință vis-à-vis de avort, război și eutanasie".
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1516, Ultimul acces: 2024-03-27 09:01:25