Crestinul este un om al sperantei chiar si in fata intunericului din lume - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Creștinul este un om al speranței chiar și în fața întunericului din lume

[2013-01-01]
În ziua de luni, 31 decembrie 2012, la ora 17, în Bazilica Vaticanului, Papa Benedict al XVI-lea a prezidat Vesperele pentru Solemnitatea Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu. Acestea au fost urmate de expunerea Preasfântului Sacrament, intonarea tradiționalului "Te Deum" de mulțumire la încheierea anului calendaristic și binecuvântarea euharistică. În predica sa, Pontiful a spus că "nu putem să ne oprim numai la știri dacă dorim să înțelegem lumea și viața; trebuie să fim capabili să rămânem în tăcere, în meditație, în reflecție calmă și prelungită; trebuie să știm să ne oprim pentru a ne gândi. În acest mod, sufletul nostru poate găsi vindecare de inevitabilele răni ale cotidianului, poate coborî în profunzimea faptelor care se întâmplă în viața noastră și în lume și poate ajunge la acea înțelepciune care ne permite să evaluăm lucrurile cu ochi noi".
În acest fel, "creștinul este un om al speranței, chiar și mai ales în fața întunericului care adesea există în lume și care nu depinde proiectul lui Dumnezeu, ci de alegerile greșite ale omului, pentru că știe că forța credinței poate să mute munții: Domnul poate să lumineze chiar și întunericul cel mai profund". "Anul Credinței, pe care Biserica îl trăiește", a continuat Pontiful, "dorește să trezească în inima fiecărui credincios o mai mare conștiință a faptului că întâlnirea cu Cristos este izvorul vieții adevărate și al unei speranțe solide. Credința în Isus permite o constantă reînnoire în bine și capacitatea de a ieși din nisipurile mișcătoare ale păcatului și de a o lua de la început. În Cuvântul făcut trup este posibil să regăsim adevărata identitate a omului, care se descoperă destinatar al iubirii infinite a lui Dumnezeu și chemat la comuniunea personală cu El. Acest adevăr, pe care Isus Cristos a venit să îl reveleze, este certitudinea care ne determină să privim cu încredere la anul pe care urmează să îl începem".
"Biserica, primind de la Domnul său misiunea de a evangheliza, știe bine că Evanghelia este destinată tuturor oamenilor, îndeosebi noilor generații, pentru a sătura acea sete de adevăr pe care fiecare o poartă în inimă și care adesea este întunecată de atâtea lucruri care ocupă viața. Această angajare apostolică este cu atât mai necesară când credința riscă să fie umbrită în contexte culturale care îi împiedică înrădăcinarea personală și prezența socială. Și Roma este un oraș în care credința creștină trebuie să fie vestită iar și iar și mărturisită în manieră credibilă. Pe de o parte, numărul crescând al credincioșilor de alte religii, dificultatea comunităților parohiale de a se apropia de tineri, răspândirea stilurilor de viață impregnate de individualism și de relativism etic; pe de altă parte, căutarea în atâtea persoane a unui sens pentru propria existență și a unei speranțe care să nu dezamăgească, nu pot să ne lase indiferenți. Asemenea apostolului Paul, fiecare credincios din acest oraș trebuie să se simtă dator să vestească Evanghelia în fața celorlalți locuitori!"
Sfântul Părinte și-a încheiat predica îndemnând Dieceza să îi susțină și să îi însoțească pe părinți "în viața lor spirituală". "Este necesară o angajare generoasă pentru a dezvolta itinerarele de formare spirituală care după Botezul copiilor să îi însoțească pe părinți ca să țină vie flacăra credinței, oferindu-le sugestii concrete astfel încât, încă de la cea mai fragedă vârstă, să le fie vestită Evanghelia lui Isus. Nașterea de grupuri de familii în care se ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și se împărtășesc experiențele de viață creștină ajută la întărirea sentimentului de apartenență la comunitatea eclezială și la creșterea în prietenia cu Domnul. Este la fel de important a construi un raport de prietenie cordială și cu acei credincioși care, după ce și-au botezat copilul, ocupați de urgențele vieții zilnice, nu arată mare interes pentru a trăi această experiență: ei vor putea experimenta astfel afecțiunea Bisericii care, ca mamă grijulie, stă lângă ei pentru a le favoriza viața spirituală". După ceremonie, Papa Benedict al XVI-lea a vizitat scena Nașterii amplasată la picioarele obeliscului din centrul Pieței San Pietro.
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5478, Ultimul acces: 2024-12-13 07:50:16