Pr. Kowalczyk: credinciosii participa la transmiterea si intelegerea adevarului revelat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Kowalczyk: credincioșii participă la transmiterea și înțelegerea adevărului revelat

[2013-01-03]
Continuă seria catehezelor părintelui Dariusz Kowalczyk dedicate Catehismului Bisericii Catolice, de la a cărui publicare s-au împlinit, în octombrie 2012, 20 de ani. În ultima emisiune, de la Radio Vatican, părintele Kowalczyk, profesor la Universitatea Pontificală Gregoriana, a vorbit despre participarea credincioșilor la transmiterea și înțelegerea adevărului revelat.
"Îndatorirea interpretării Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții a fost încredințată Magisteriului Bisericii, adică Episcopilor aflați în comuniune cu Succesorul lui Petru. Magisteriul nu acționează însă excluzând Poporul lui Dumnezeu, ci este un instrument dorit de Dumnezeu pentru a înțelege bine acțiunea Duhului Sfânt în întreaga Biserică. Dar nu este doar Magisteriul cel care interpretează credința. La numărul 91, Catehismul afirmă: 'Toți credincioșii participă la înțelegerea și transmiterea adevărului revelat. Ei au primit ungerea Duhului Sfânt, care îi învață toate și îi călăuzește la tot adevărul'. Tot poporul credincios (de la Episcopi până la ultimii dintre credincioșii laici) posedă darul pe care îl numim 'simțul supranatural al credinței'. Grație acestui simț al credinței, suscitat de Spiritul adevărului, poporul lui Dumnezeu aderă la credință în mod mai profund, aplicând-o în viață într-un mod mai adânc. (cf. CBC 93)."
"Catehismul amintește binecunoscutul număr 8 al constituției 'Dei Verbum' în care citim că: 'în Biserică, sub asistența Duhului Sfânt, înțelegerea lucrurilor și cuvintelor transmise crește prin meditarea și studierea lor de către credincioși'. Astfel, Duhul Sfânt îi introduce pe credincioși, nu fără călăuza Duhului Sfânt, la adevărul întreg. Un exemplu de creștere a înțelegerii credinței Poporului lui Dumnezeu este adevărul Neprihănitei Zămisliri, afirmat ca dogmă de credință în 1854. Înțelegerea mai profundă a misterului revelat de Maria nu ar fi fost posibilă fără experiența și reflecția credincioșilor, adică fără simțul lor de credință. Fiecare dintre credincioși trebuie așadar să se simtă subiect al înțelegerii și transmiterii credinței revelate în Isus."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4953, Ultimul acces: 2024-02-26 05:18:51