Prefectul Congregatiei pentru Cler le scrie mamelor preotilor si seminaristilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prefectul Congregației pentru Cler le scrie mamelor preoților și seminariștilor

[2013-01-03]
Cu ocazia solemnității Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu, din 1 ianuarie 2013, prefectul Congregației pentru Cler, Cardinalul Mauro Piacenza, a adresat o scrisoare mamelor preoților și seminariștilor. "Primind Cuvântul Etern în pântecele ei neprihănit", a scris el, "Preasfânta Fecioară Maria a dat naștere Marelui Preot Veșnic, Isus Cristos, unicul Mântuitor al lumii... Aderând la voința lui Dumnezeu, Maria a participat într-un mod unic și irepetabil la misterul răscumpărării noastre, devenind așadar Maica lui Dumnezeu, Poarta Cerului și Cauza Bucuriei noastre".
Cardinalul Piacenza a continuat: "Într-un mod similar, întreaga Biserică privește cu admirație și recunoștință profundă la toate mamele preoților și ale acelora care, primind această vocație înaltă, au pornit pe drumul formării". Cardinalul Piacenza a remarcat rolul familiei în a-i ajuta pe tinerii bărbați să fie receptivi la chemarea la preoție. În particular, "participarea mamelor preoților este unică și specială. Deoarece unice și speciale sunt mângâierile spirituale pe care le primesc din faptul de a fi purtat în pântece pe unul care a devenit slujitorul lui Cristos. Într-adevăr, fiecare mamă nu poate decât să se bucure văzând viața fiului ei nu doar împlinită ci și îmbrăcată într-o favoare divină extraordinară, care o îmbrățișează și o transformă pentru toată veșnicia".
Deși în acest caz separarea dintre o mamă și fiul ei este mult mai "radicală decât orice altă separare", a continuat el, "experiența de două mii de ani a Bisericii ne învață că atunci când un bărbat este hirotonit preot, mama lui îl 'primește' într-un mod complet nou și neașteptat; atât de mult încât ea este chemată să vadă în rodul pântecelui ei un 'tată' care prin voința lui Dumnezeu este chemat să dea naștere și să însoțească o multitudine de frați și surori la viața veșnică. Fiecare mamă de preot devine în mod misterios o 'fiică a fiului ei'. Față de el, ea poate așadar să exercite de asemenea o nouă maternitate prin discreta și totuși extrem de eficienta și deosebit de prețioasa apropiere în rugăciune, și prin oferirea propriei ei vieți pentru slujirea preoțească a fiului ei".
"Această nouă 'paternitate' - pentru care se pregătește seminaristul, pe care preotul a primit-o și de care beneficiază întregul Popor al lui Dumnezeu - trebuie să fie însoțită de rugăciune stăruitoare și sacrificiu personal, pentru ca adeziunea liberă a unui preot la voința divină să poată să fie continuu reînnoită și întărită, pentru ca el să nu obosească niciodată în bătălia credinței și să își poată uni propria viață tot mai deplin cu Jertfa lui Cristos Domnul". Cardinalul Piacenza a concluzionat: "Mamele preoților și seminariștilor reprezintă astfel o veritabilă 'armată' care de pe pământ oferă rugăciuni și jertfe către cer, și din cer mijlocesc în număr și mai mare pentru haruri și binecuvântări asupra vieților slujitorilor sacri ai Bisericii".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5008, Ultimul acces: 2024-04-23 06:44:24