Manuscrisul care poate zgudui din temelii lumea crestina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manuscrisul care poate zgudui din temelii lumea creștină

[2012-02-27]
.La Ankara, în mod misterios, a fost scoasă la lumină una dintre cele mai vechi scrieri evanghelice apocrife descoperite până acum, Evanghelia lui Barabas. Manuscrisul a ieșit de-abia acum la iveală, deși fusese descoperit în urmă cu 9 ani într-o peșteră. El are o vechime de 1.500 ani și este scris în armeană.
Oamenii de știință speculează spunând despre conținutul manuscrisului că poate zgudui din temelii lumea creștină. Manuscrisul a fost predat specialiștilor pentru restaurare, iar după încheierea acestui proces va fi expus în cadrul Muzeului Etnografic Național, scrie Actualno.
Se pare că prelații de la Vatican și-au manifestat un mare interes față de această descoperire, chiar dacă ministrul turc al Culturii, Ertugrul Gunay, a dezmințit aceste informații, spunând că până acum nu a primit o cerere oficială din partea Papei.
Se presupune că Evanghelia este una dintre așa-numitele scrieri apocrife, clasificare obținută după Consiliul Ecumenic de la Niceea, nord-vestul Turciei, desfășurat în secolul al patrulea. Atunci, clericii creștini de rang înalt au desemnat cele patru mari Evanghelii - ale apostolilor Luca, Matei, Ioan și Marcu - ca fiind singurele surse de încredere pentru cuvântul Domnului, celelalte 100 de scrieri fiind respinse și considerate erezii.
Manuscrisul are 52 de pagini, fiind scris pe piele. Potrivit unor experți, textul reprezintă învățăurile lui Iisus, scrise înainte ca acesta să fie numit "Fiul Domnului". Valoarea de piață a manuscrisului este evaluată la aproximativ 20 milioane dolari. Conform unor informații din presa turcă, scrierea ar fi Evanghelia lui Barabas, rebelul grațiat de Pillat din Pont, în locul lui Iisus. În anul 325, pe pământurile Turciei moderne, Sfinții Părinți interzic textul pe care il consideră eretic, deoarece în el scria că pe Golgota nu a murit Iisus Hristos, ci Iuda Iscarioteanul care l-ar fi înlocuit pe Fiul Domnului.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 921, Ultimul acces: 2024-06-23 19:36:50