Scandal. Documente secrete dezvaluie acte de coruptie si spalare de bani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Scandal. Documente secrete dezvăluie acte de corupție și spălare de bani

[2012-02-27]
Lupte pentru putere în culisele Vaticanului
de GABRIELA ANGHEL
Un climat de tensiune persistă la Vatican de câteva săptămâni alimentat de zvonuri sau documente secrete vehiculate în media italiană privind spălare de bani la banca Sfântului Scaun, IOR, corupție în atribuirea de contracte și chiar un pseudo-complot de asasinare a Papei Benedict al XVI-lea.
Polemicile italiene au făcut o pauză duminică, 19 februarie, când la Vatican, în fața Papei Benedict al XVI-lea s-au reunit 133 de cardinali în cadrul Consistoriului în cursul căruia Suveranul Pontif a creat și numit 22 noi cardinali. Colegiul cardinalilor are de la acea dată 213 cardinali, din care 125 de electori. Drintre cei din urmă, 67 sunt europeni (dintre care 30 italieni), 15 americani, 22 latino-americani, 11 africani, 9 asiatici și unul din Oceania. Toate documentele ultraconfidențiale provenite de la secretariatul Vaticanului și apărute în presa italiană, legate de corupție și spălare de bani la banca Sfântului Scaun, IOR, au acreditat teza „rivalităților interne" și a unei surde „lupte pentru putere". Pentru experți, dezvăluirile-șoc ar avea ca scop destabilizarea Papei și a echipei sale.
Cu această ocazie au fost „dezgropate" dosare vechi, cum ar fi dispariția misterioasă a Papei Ioan-Paul I sau „Papa Luciani" care decisese să facă ordine în conturile Vaticanului. Moartea lui brutală, absența autopsiei și numeroasele anchete care au urmat au lăsat să se subînțeleagă cuvântul „omucidere". Nimic nu a fost dovedit, dar istoria revine regulat în scenă cu fiecare teză a unui complot papal.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 890, Ultimul acces: 2024-06-24 03:18:26