Scandal. Documente secrete dezvaluie acte de coruptie si spalare de bani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Scandal. Documente secrete dezvăluie acte de corupție și spălare de bani

[2012-02-28]
Lupte pentru putere în culisele Vaticanului (ARTICOL INTEGRAL)
de GABRIELA ANGHEL
Un climat de tensiune persistă la Vatican de câteva săptămâni alimentat de zvonuri sau documente secrete vehiculate în media italiană privind spălare de bani la banca Sfântului Scaun, IOR, corupție în atribuirea de contracte și chiar un pseudo-complot de asasinare a Papei Benedict al XVI-lea.
Polemicile italiene au făcut o pauză duminică, 19 februarie, când la Vatican, în fața Papei Benedict al XVI-lea s-au reunit 133 de cardinali în cadrul Consistoriului în cursul căruia Suveranul Pontif a creat și numit 22 noi cardinali. Colegiul cardinalilor are de la acea dată 213 cardinali, din care 125 de electori. Drintre cei din urmă, 67 sunt europeni (dintre care 30 italieni), 15 americani, 22 latino-americani, 11 africani, 9 asiatici și unul din Oceania. Toate documentele ultraconfidențiale provenite de la secretariatul Vaticanului și apărute în presa italiană, legate de corupție și spălare de bani la banca Sfântului Scaun, IOR, au acreditat teza „rivalităților interne" și a unei surde „lupte pentru putere". Pentru experți, dezvăluirile-șoc ar avea ca scop destabilizarea Papei și a echipei sale.
Cu această ocazie au fost „dezgropate" dosare vechi, cum ar fi dispariția misterioasă a Papei Ioan-Paul I sau „Papa Luciani" care decisese să facă ordine în conturile Vaticanului. Moartea lui brutală, absența autopsiei și numeroasele anchete care au urmat au lăsat să se subînțeleagă cuvântul „omucidere". Nimic nu a fost dovedit, dar istoria revine regulat în scenă cu fiecare teză a unui complot papal.
Este un lucru rar ca înaltele ziduri ale orașului papal din Roma să lase să se filtreze secretele Sfântului Scaun.
Avalanșa de dezvăluiri făcute în presă privind presupuse practici de corupție sau unele practici legate de gestionarea finanțelor statului Vatican, care au culminat cu evocarea unui presupus complot de ucidere a Papei, intervine într-un moment delicat pentru Sfântul Scaun.
Presupusul document top-secret privind un complot contra Papei nu precizează nici natura pericolului, nici identitatea eventualilor complotiști, dar se referă în schimb la luptele pentru putere în sânul Vaticanului. Cum ar fi faptul că Papa ar avea un raport „foarte conflictual" cu cardinalul secretar de stat, Tarcisio Bertone - numărul doi în administrația Vaticanului - și ar încerca să îl înlocuiască. Or, numeroși martori susțin că Papa are o puternică relație de încredere cu Bertone, dar că, într-adevăr, gestionarea afacerilor de stat de către acesta este contestată în cadrul guvernoratului - organismul executiv. Onestitatea cardinalului Bertone nu este pusă în discuție, ci modul de a conduce.
În urmă cu două săptămâni, canalul privat de televiziune La Sette a dezvăluit scrisori confidențiale datând din 2011 trimise Papei și cardinalului Bertone de către monseniorul Carlo Maria Vigano, fost secretar general al guvernoratului Vatican, în prezent nunțiu apostolic (ambasador) la Washington, în care critică corupția din administrație și estimează că unii responsabili „privilegiază propriile interese" în dauna celor ale Bisericii. Deși a criticat defăimarea și dezinformarea în media, Vaticanul a recunoscut autenticitatea acestor scrisori, aparent remise presei de membri ai secretariatului de stat. Semn al atmosferei sumbre, doi actuali responsabili ai guvernoratului Vaticanului și doi foști responsabili au adresat un răspuns public criticilor lui Vigano și au subliniat că acuzațiile prelatului pot da „impresia că guvernoratul, în loc să fie un instrument de guvernare responsabilă, este o instituție nedemnă de încredere și controlată de forțe obscure".
Analiști ai sferei Vaticanului susțin că divulgarea scrisorilor monseniorului Vigano ar avea drept scop „căderea" cardinalului Bertone, criticat în sânul aparatului pentru lipsă de diplomație și lipsa controlului, deoarece a lăsat să se desfășoare operațiuni riscante sau lipsite de transparență. Fondul problemei, arat㠄vaticaniștii", este că Papa nu se ocupă îndeaproape de mașina vaticană și a delegat totul secretarului de stat, a cărui putere devine cu fiecare zi mai absolută și suscită nemulțumiri puternice în pontificat.
Se comentează, de asemenea, că toate aceste dezvăluiri au avut loc înaintea Consistoriului în care au fost numiți 22 de noi cardinali, cardinalii având rol și influență în alegerea Papei. Iar unele instituții media întrețin relații privilegiate, chiar amicale, cu membrii italieni ai administrației Vaticanului care, în anumite ocazii, pot să lase să se scurgă informații confidențiale în scopul favorizării unei personalități sau a unui clan. Surse apropiate papalității arată că rapoartele privind o proastă gestiune financiară relevă clar o luptă pentru putere aflată în curs în interiorul Vaticanului a cărei finalitate este incertă și posibil devastatoare, privind atât soarta Papei, a secretarului de stat, cardinalul Tarcisio Bertone, cât și a viitorului conclav pentru alegerea viitorului Suveran Pontif.
Nu iese fum fără foc?
În scrisorile din martie 2011, monseniorul Vigano cerea Papei să revină asupra numirii sale în prestigiosul post de nunțiu la Washington din cauză c㠄transferul, în acest moment, ar suscita degringolada și descurajarea celor care au crezut că ar fi posibilă asanarea numeroaselor situații de corupție și malversațiuni înrădăcinate de multă vreme în gestiunea guvernoratului".
La oficializarea mutării sale, el a reiterat c㠄va fi percepută ca un verdict de condamnare a muncii mele, ca o pedeapsă".
Scrisorile secrete ale lui Vigano cu conținut exploziv au alarmat Vaticanul. Niciodată nu au fost atâtea comunicate de presă, atâtea dezmințiri din partea purtătorilor de cuvânt. Dar niciodată nu mai fuseseră denunțate atâtea malversațiuni în mod atât de direct. Desemnarea monseniorului Vigano, secretarul general al Guvernoratului, numărul doi în stat, ca ambasador peste Atlantic la 19 octombrie trecut a dat loc la numeroase interpretări. Vigano avea la activ câteva mici miracole pecuniare, în special denunțarea operațiunilor prea costisitoare sau reducerea costului creșei din Piața Sfântul Petru cu 200.000 de euro. Prelatul a semnalat Papei gestionarea dezastruoasă și costisitoare a serviciilor tehnice și a remarcat că lucrările erau mereu atribuite acelorași firme, cu tarife mult mai mari decât cele practicate în afara Vaticanului. Sfântul Scaun a replicat într-un comunicat, recunoscând că Vigano trecuse de la un deficit de circa 8 milioane de euro în 2009 la un excedent de peste 21 milioane euro în 2010 (34,4 milioane după unele surse), în special datorită intrărilor la muzeele Vaticanului. Nu este pentru prima oară când conturile papalității se află în centrul unui scandal. În octombrie 2010, Parchetul din Roma a deschis o anchetă privind Institutul de Opere Religioase (IOR), banca Sfântului Scaun, pentru spălare de bani.
În noiembrie trecut, la Vatican au venit șapte inspectori ai Moneyval, organism internațional al măsurilor antireciclare a banilor. Inspecția a impus modificări mai restrictive a legilor vaticane printre care facilitarea pentru Autoritatea de Informare Financiară (AIF) de a verifica fiecare operațiune a oricărei instituții legată de Sfântul Scaun, IOR, inclusiv Guvernorat. Aif fusese creată cu un an înainte, pentru a permite intrarea Vaticanului pe „lista albă" a statelor cu cele mai înalte standarde corectitudine și transparență în operațiunile financiare. Bertone a făcut tot posibilul pentru a numi în fruntea Aif unul din oamenii săi de încredere, dar nu a reușit.
În iunie, o comisie europeană va decide dacă Vaticanul a respectat legile internaționale contra spălării banilor și legile contra finanțării terorismului. În ultimele săptămâni, Vaticanul a făcut mai mult pentru a se pune în conformitate cu normele financiare internaționale decât în toată istoria sa.
În vizorul Bruxelles-ului
Invitat la ceremonia oficială organizată de Vatican pentru sărbătorirea acordurilor de la Latran (1929), care reglementează raporturile dintre Sfântul Scaun și statul italian, premierul Mario Monti a oferit un cadou nedorit de Biserică - sfârșitul exceptării de la taxa pe proprietăți și bunuri imobiliare, cu excepția lăcașurilor de cult.
De multă vreme, italienii cer evizuirea acordurilor de la Latran, care permit Vaticanului să scape de Fisc. Dar nici un guvern, fie de dreapta, fie de stânga, nu a avut niciodată curajul politic să pună în discuție această exceptare fiscală, care risca să coste o parte a electoratului catolic.
Acum, Biserica italiană are o slabă marjă de manevră de reacție pentru că guvernul Monti nu poate da înapoi. Sesizată în octombrie 2010 de Partidul Radical italian, UE amenință Italia cu cartonașul roșu. Potrivit Bruxelles-ului, exceptarea acordată Bisericii italiene în materie de impozit funciar comunal constituie un ajutor indirect al statului, susceptibil să fie greu sancționat. Verdictul se așteaptă în mai și, potrivit presei din Peninsulă, va fi vorba de o amendă piperată pentru Italia și obligația primăriilor de a recupera arieratele de la Biserică din anul 2005. Mario Monti, fost comisar european al Concurenței, știe că singurul mod de a evita tunetele și fulgerele Bruxelles-ului este prevenția, ceea ce atrage întreruperea procedurii de sancționare. După ce a anunțat impozitarea bunurilor Bisericii, Monti a cerut actualului comisar al Concurenței, Joaquin Almunia, să suspende procedura contra Italiei.
Miliardele Bisericii sunt binevenite pentru a umple vistieria statului, dar experții arată că Vaticanul va negocia ferm pentru scăderea notei de plată. Iar pentru inspectorii Fiscului italian, bătălia cifrelor va pune o serioasă problemă, pentru că va fi o muncă dificilă inventarierea tuturor proprietăților. Cea mai simplă ar fi o reuniune a reprezentanților Bisericii și cei ai administrației fiscale pentru listarea imobilelor și calculul obolului anual pe care ar urma să îl plătească Vaticanul. Ținând cont, desigur, de limitele fixate prin amendamentul care prevede exceptarea pentru locurile de cult, cantinele pentru săraci... Biserica ar fi proprietara a cel puțin 100.000 de edificii, din care 9.000 școli, 26.000 structuri ecleziastice și peste 5.000 de structuri de sănătate - dispensare, clinici, spitale, azile.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1038, Ultimul acces: 2025-01-18 22:38:25