Cateheza adultilor in comunitatea crestina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cateheza adulților în comunitatea creștină

[2012-02-29]
Comisia Internațională pentru Cateheză
Traducător: Radu și Oana Capan
Teme: Biserică

Consiliul Internațional pentru Cateheză a publicat cu mulți ani în urmă un document intitulat "Cateheza adulților în comunitatea creștină - principii călăuzitoare". Se găsește pe situl Vaticanului, în secțiunea Congregației pentru Cler. Cum documentul nu există în limba română, dar tematica este importantă, în special în vederea Anului Credinței, ne-am gândit să oferim părți mari din el în traducere. În acest număr o parte din introducere și integral Partea I.

INTRODUCERE

Scopul și destinatarii acestui document

7. Prezentul document urmărește să evidențieze doar aspectele cele mai semnificative ale catehezei adulților. Atinge teme comune, probleme comune și posibile soluții, care par a fi predominante în întreaga lume, recunoscând pe deplin că trebuie realizată o inculturare a lui în Bisericile locale. Acest document dorește așadar să stimuleze un spirit de comuniune și solidaritate cu ceilalți, încurajând împărtășirea de gânduri și resurse necesare pentru realizarea catehezei adulților.

8. Acest document este adresat întregului Popor al lui Dumnezeu, reunit în diverse comunități creștine din întreaga lume, sub călăuzirea păstorilor lor. Într-un mod mai direct, îi vizează pe acei cateheți laici care sunt deja implicați în cateheza adulților sau care se pregătesc pentru această slujire. Ei sunt dovada vie a acțiunii Spiritului Sfânt, care în fiecare comunitate continuă să cheme oameni să fie disponibili pentru a-i însoți pe frații și pe surorile lor în drumul lor de credință.

9. Anumite elemente din parabola evanghelică a semănătorului oferă o modalitate potrivită pentru a prezenta cele trei părți ale acestui document:

•"diferitele tipuri de sol" pe care cade sămânța, adică situația actuală și semnele prezenței și creșterii adulților în Biserică astăzi;

•"sămânța" - Cuvântul care este comunicat prin intermediul catehezei adulților, împreună cu motivațiile profunde care determină comunicarea lui și principiile după care se realizează aceasta;

•procesul de "semănare și recoltare", în care sunt oferite anumite principii călăuzitoare pentru acțiuni concrete.

PARTEA I: Adulții cărora li se adresează cateheza

10. A deveni adult și a trăi ca adult este o vocație dată de Dumnezeu ființei umane, așa după cum ilustrează chiar primele pagini ale Bibliei (cf. Geneză 1,27-28; 2,15). Această vocație își găsește modelul perfect în Isus din Nazaret: "când Isus a început să predice, avea cam treizeci de ani" (Luca 3,23). A crește în El și a te apropia de El, Omul desăvârșit (cf. Efeseni 4,13), devine astfel un har și o sarcină pentru fiecare făptură. Dar cum are loc de fapt aceasta? Ce "lumini" și ce "umbre" caracterizează, în lume și în Biserică, creșterea umană și creștină a adulților?

În lume

11. Atenția noastră este atrasă imediat de dificultățile și suferințele care îi apasă pe atât de mulți adulți, inclusiv creștini, bărbați și femei deopotrivă. Între acestea am dori să evidențiem mijloacele insuficiente și disproporționate de auto-dezvoltare (umanizare): lipsa respectului pentru drepturile de bază la libertate, "printre care libertatea religioasă ocupă un loc de importanță primară" (Evangelii Nuntiandi, nr. 39), precum și la a-ți urma propria conștiință și dreptul la demnitatea personală, în special cu privire la săraci; și obstacolele în calea îndeplinirii propriilor responsabilități față de societate și familie.

Cauzele acestor rele sunt multiple și complexe, și din timp în timp trebuie investigate. În general vorbind, putem indica spre enorma disproporție în distribuirea bunurilor lumii, diminuarea prețuirii familiei, insuficienta apreciere a femeii, lipsa locurilor de muncă, discriminarea rasială, lipsa accesului la cultură, incapacitatea sau imposibilitatea din partea maselor de a participa la luarea publică a deciziilor. Toate acestea distorsionează grav imaginea lui Dumnezeu pe care bărbații și femeile, tocmai ca adulți, sunt chemați să o reflecte și să se bucure de ea (cf. Geneză 1,26-27).

12. În același timp, suntem martorii unei treziri a conștiinței individuale și colective privitor la demnitatea personală, la interdependența reciprocă și la comuniune, și la nevoia de a fi solidari cu cei slabi și săraci. Mai mult, respectul și interesul pentru religie și valorile spirituale este în creștere între adulți, care privesc religia ca un izvor din care viețile lor își trag noi energii. Conștiința faptului că pământul este un dar de la Dumnezeu, care trebuie respectat și protejat de toate formele de poluare, câștigă de asemenea teren.

Instituțiile civile, la rândul lor, au făcut în unele zone încercări serioase de protejare a drepturilor și libertăților indivizilor. Ele îi ajută astfel pe adulți să își îndeplinească responsabilitățile prin programe de educație continuă, ce se extind chiar și până la vârsta a treia.

În Biserică

13. Biserica, trăind în mijlocul familiei umane și fiind angajată, asemenea Întemeietorului ei, în slujba oamenilor, își aduce contribuția la umanitate prin proclamarea Veștii Bune a Împărăției lui Dumnezeu în Mântuitorul Isus. Pentru a realiza o familie umană mai dreaptă și mai fraternă, Vestea cea Bună proclamată de Isus este indispensabilă. Fidelă acestei sarcini, Biserica, mereu deschisă contribuțiilor experienței și științei umane, privește cateheza adulților ca o cale de urmat pentru un discipol al lui Cristos, o cale ancorată în situațiile concrete de viață. Astfel, este necesar la început să se recunoască diferitele condiționări și provocări din comunitățile ecleziale, care au avut cea mai mare influență asupra creșterii adulților din punct de vedere creștin.

Condiționări și provocări

14. "De ce stați aici toată ziua degeaba?", întreabă Domnul viei pe bărbații ce stăteau acolo fără să facă ceva. "Pentru că nimeni nu ne-a angajat", i-au răspuns ei. El le-a spus atunci: "Mergeți și voi la vie!" (cf. Matei 20,6-7). În parabola lui Isus, care exprimă invitația universală la Împărăția lui Dumnezeu, recunoaștem răspunsul pozitiv al multora, dar nu putem trece cu privirea peste cei care - și ei sunt majoritatea - nu au auzit invitația sau au uitat de ea, sau din diverse motive nu au răspuns la ea cum s-ar cuveni. Aceasta este situația actuală, plină și de obstacole grave dar și de oportunități binevenite, de împliniri și de așteptări, de care Biserica trebuie să țină cont atunci când le propune adulților Evanghelia.

15. La nivel socio-economic, un mare număr de credincioși nu au acces la formarea religioasă prin cateheză datorită nivelul material precar, acesta împiedicând ca săracii să fie evanghelizați (Luca 4,18), deși acesta este un drept sacru al lor. Se pot pomeni aici valurile de migranți din aceste vremuri. Dezrădăcinați din ținuturile lor natale, ei sunt lipsiți de nevoile de bază privind siguranța și stabilitatea.

16. La nivel socio-cultural, în lumina influenței deosebite a culturii în toate expresiile ei diferite, trebuie subliniați câțiva factori importanți care au un impact decisiv:

1.Cu creșterea și răspândirea procesului de secularizare, însăși posibilitatea catehezei ajunge în criză, în special între adulți, datorită marilor provocări în cultură și obiceiuri care au avut repercusiuni semnificative, cel puțin în trecutul apropiat, asupra organizării vieții și timpului disponibil. S-a vorbit mult și despre dificultățile spirituale cu care se confruntă adulții, precum absența certitudinilor umane și religioase, pierderea identității individuale și colective și povara singurătății.

2.Adulții fervenți în credința lor se găsesc uneori în țări în care numărul de credincioși este mic și resursele lipsesc, și unde, pe de altă parte, alte religii sau sisteme de valori exercită influența predominantă, care nu de puține ori este ostilă creștinilor. În aceste circumstanțe, cateheza întâlnește mari dificultăți în reconcilierea unui itinerariu de credință autentic și original cu cultura locală legitimă. Trebuie să nu uităm apoi că în anumite țări, datorită ideologiei dominante, adunările religioase sunt interzise sau stânjenite, iar serviciile pastorale și catehetice în locuri publice sunt obstrucționate în mod grav.

3.Peste tot, dezvoltarea tehnologică aplicată problemelor vieții și exacerbată dincolo de orice limită de mass-media ridică noi probleme, în special pentru adulți, la care credința creștină trebuie să răspundă. Această provocare cere un mod nou de a formula și a rezolva problemele perene, precum sensul și valoarea vieții, destinul ființei umane în lume, traiul împreună cu ceilalți, relația dintre credință și viața morală, primatul valorilor religioase și spirituale.

17. La nivelul comunităților ecleziale, ar fi greșit să nu ținem cont de vigoarea seminței Evangheliei în realizarea catehezei adulților în contextul parohiilor, familiilor, mișcărilor și grupurilor, și în multe alte situații pe care le vom discuta în Partea a treia. Într-adevăr, primind cu deschidere invitația lui Isus: "Ridicați-vă ochii și priviți lanurile că sunt albe pentru seceriș" (Ioan 4,35), atenția noastră se concentrează pe ceea ce este posibil să se realizeze în cateheza adulților.

Există, de fapt, mai multe nevoi identificabile care cer o nouă abordare în cateheza adulților. Aceste nevoi pot fi împlinite doar în contextul unei comunități creștine adulte. Există o mare nevoie de:

1.un limbaj al credinței mai adecvat, care să poată fi înțeles de adulți de la toate nivelurile, de la cei analfabeți sau semi-analfabeți la cei cu grad înalt de educație; dacă acest limbaj nu li se adresează lor, se vor simți înstrăinați de Biserică și vor percepe cateheza ca fiind irelevantă pentru ei;

2.locuri mai accesibile, unde adulții care nu frecventează biserica să se simtă primiți, și unde adulții care au trecut prin catecumenat sau prin alte forme de inițiere să poată să își continue itinerariul de credință într-o comunitate creștină;

3.o mai mare varietate de modele catehetice, care să răspundă nevoilor locale și culturale ale persoanelor;

4.luarea în serios a religiozității populare a oamenilor, atât în conținut cât și în expresie; aspectele care reflectă Evanghelia trebuie să fie prudent încorporate în cateheză;

5.eforturi mai consistente de a ajunge la toți adulții, în special la cei care nu vin la biserică, la cei înstrăinați sau marginalizați, răspunzând nevoilor lor, pentru a contracara prozelitismul larg răspândit al sectelor;

6.o expresie mai vizibilă a sensibilității, disponibilității și deschiderii din partea clerului și a instituțiilor Bisericii față de adulți, față de problemele lor și de nevoile lor catehetice.

18. Ca o încheiere a acestei analize și cu gândul la ceea ce va urma în continuare, putem grupa adulții care au nevoie de cateheză în următoarele categorii, ținând cont de Catechesi Tradendae 44:

•adulții din locurile ce au devenit de-creștinate, care nu au putut să își aprofundeze cunoștințele despre mesajul evanghelic;

•adulții care au fost catehizați începând din copilărie, dar care s-au îndepărtat apoi de credință;

•adulții care au beneficiat de prea puțină cateheză, fie pentru că i-a pasionat prea puțin, fie pentru că au fost incorect catehizați;

•adulții care au fost botezați când erau copii, dar mai apoi nu au fost catehizați, și care acum, ca adulți, se află cumva în situația de catecumeni.

va continua...

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1070, Ultimul acces: 2025-01-18 18:04:34