Sfintirea recent renovatei biserici Calvaria din Satu Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințirea recent renovatei biserici Calvaria din Satu Mare

[2012-02-21]
Membrii ai celor două comunități - română și germană - și enoriași din întreaga Dieceză Romano-Catolică de Satu Mare au participat la Sfânta Liturghie de sfințire a bisericii Calvaria din Satu Mare, duminică, 19 februarie 2012. Ceremonia, care a început de la ora 10, a fost condusă de Preasfinția Sa Eugen Schonberger, Episcop de Satu Mare, dar au participat mai mulți preoți a Diecezei și reprezentanți ai diferitelor culte și instituții. La Liturghiile de pregătire, vineri, pr. Tiberiu Schupler, paroh al comunității de limbă germană, a subliniat importanța fiecărui membru din comunitate, iar sâmbătă, pr. Ioan Roman, parohul comunității române, a vorbit despre valoarea incontestabilă a muncii a oamenilor "simpli".
Duminică, PS Eugen Schonberger a privit la momentul sfințirii bisericii: "Ne-am reunit pentru sfințirea unei biserici. Odinioară centru spiritual al Diecezei noastre și biserică a iezuiților, Calvaria s-a înnoit din temelii, pe dinafară și pe dinăuntru. Era foarte necesară deja renovarea ei, altminteri ar fi avut soarta predecesoarei sale. Mulțumiri tuturor celor care au salvat-o, redându-i farmecul bisericii noastre. Suntem fericiți că am reușit să facem ceva frumos în cinstea lui Dumnezeu. Inimile noastre bat de bucuria oferită de satisfacția lucrului bine făcut. Hai să alăturăm bucuria și fericirea noastră spuselor lui Isus despre fericire."
În predică a vorbit despre cele opt fericiri, care a fost citite din Evanghelie, accentuând la final: "Vocația nepieritoare a acestei biserici, care este singura biserică din oraș construită pe o colină, este să vestească Predica lui Isus de pe Munte, precum și justețea acesteia. Nu în mod alegoric, ci cuvânt cu cuvânt, căci nici El nu a promis o bucurie, o fericire simbolică săracilor, celor care plâng, celor blânzi, însetați după dreptate, milostivi, celor cu inima curată, făcătorilor de pace și celor prigoniți pentru credința lor, ci a promis-o pe cea mai adevărată. Aceasta este credința noastră, pe care astăzi cu bucurie o mărturisim împreună".
La sfârșitul Liturghiei, Preasfinția Sa și-a afirmat mulțumirea față de munca depusă de cei doi preoți parohi, iar pr. Ioan Roman, managerul de proiect al restaurării, i-a dăruit distincția "Ham Janos". Din biserică, mulțimea s-a dus în sala festivă a Palatului Episcopal, unde invitații au avut ocazia de a ciocni cu șampanie și de a afirma bucuria legată de sărbătoare. În fața invitaților, PS Eugen Schonberger, a mulțumit ajutorul fiecăruia, menționând totodată că finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul Diecezei, a sprijinit și orașul, iar prin oraș, întreaga țară. Președintele Senatului României, Vasile Blaga, prezent și la ceremonia sfințirii, la recepția din Palatul Episcopal a accentuat importanța realizării proiectului, accentuând efortul depus de specialiștii Diecezei, și a afirmat speranța că mulți credincioși vor vizita biserica.
Vasile Timiș, secretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a lăudat aspectul multicultural al Sfintei liturghii, spunând că în Calvaria se vede o sinteză frumoasă între cult și cultură, știință și credință, biserică și societate. La sfârșitul discursului, Vasile Timiș a dat diplome din partea Ministerului pentru cei doi parohi, Ioan Roman și Tiberiu Schupler, dar și domnului Mircea Lețiu, directorul firmei de executare a lucrării de restaurare. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csehi Arpad, a numit momentul sfințirii bisericii de importanță istorică, accentuând exemplul bun a oamenilor care își iubesc valorile trecutului și își păstrează moștenirea.
Primarul Municipiului Satu Mare, Ilyes Gyula, a subliniat importanța comuniunii reprezentanților diferitelor culte religioase, care s-au rugat împreună în trei limbi, spunând că ziua sfințirii va rămâne cu siguranță între cele mai importante evenimente a orașului. Biserica Calvaria, ca de multe ori în istoria ei, a adunat și de data aceasta mulți oameni, credincioși, care au lucrat împreună pentru un scop măreț. Ca și clădirea bisericii, s-au întărit și cele două comunități, care acum se pot bucura de un lăcaș sfânt, centru spiritual reînnoit a Diecezei. (După un material primit de la Jozsa Janos, referent mass-media al Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1006, Ultimul acces: 2025-03-19 07:02:59