FRICA SAU RESPECT? autor: www.bcatana.blogspot.com - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

FRICĂ SAU RESPECT? autor: www.bcatana.blogspot.com

[2012-02-18]
Biblia vorbește despre dragostea de Dumnezeu; una din cele dintâi porunci este „Să iubești pe Dumnezeul tău cu toată puterea ta…” (Marcu 12,30). Dar Biblia vorbește și despre frica de Dumnezeu (Gen 20,11; Prov 2,5; 2 Cor 7,1 etc), despre teama, (Deut 25,28; 1 Sam 12,24; Ps.128,1) sau temerea de Dumnezeu (Iosua 24,14; Apoc 14,7; 1 Petru 3,2).
De reținut de la început un detaliu: a-ți fi teamă de Dumnezeu este una și a avea teamă, temere sau frică de Dumnezeu este alta.
Se spune că oamenii trebuie să aib㠄frica lui Dumnezeu” sau „frica de Dumnezeu”. Un om fără frica de Dumnezeu poate face orice. Frica de Dumnezeu este aceea care ne oprește să ne facem de cap. Iosif avea frică de Dumnezeu atunci când a spus: „Cum pot să fac un rău așa de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Gen 39,9).
Oare au dreptate neoprotestanții când îndulcesc termenul „team㔠și îl interpretează prin „respect”? Ei aduc mereu ca argument textul scris de ap.Pavel: „În dragoste nu este fric㔠(1 Ioan 4,18).
Un copil care a făcut pozne are un simțământ de teamă, poate chiar de groază dacă are un tată mai sever. Un copil cuminte, care îl iubește pe tata, nu face pozne, de teamă să nu-l supere pe tata. Tot așa, un nelegiuit se va teme de Dumnezeu și în ziua de apoi va fugi la munți și la stânci (Luca 23,30). În schimb, cei care au iubit pe Dumnezeu Îi vor ieși înainte cu bucurie (Isaia 25,9).
Cine-L iubește pe Dumnezeu, nu se teme de El ca un nelegiuit, dar totuși are frica lui Dumnezeu în suflet. Cuvântul acesta nu poate fi eliminat cu totul din Scriptură. El este acolo și are rostul lui. Și nici nu-l putem înlocui cu „respect”. Soțul poate avea respect pentru soția lui, și soția poate avea respct pentru soțul ei; un angajat poate avea respect pentru șeful lui; totuși a avea doar respect pentru Dumnezeu parcă e prea puțin…
La Sinai, poporul s-a îngrozit în fața manifestării măreției și puterii lui Dumnezeu și a cerut să nu mai vorbească El direct, ci doar să transmită cuvintele Sale prin Moise (Exod 20,19); Daniel, în fața descoperirii puterii divine a căzut leșinat (Daniel 10,8); tot la fel Ioan (Apoc.1,17), și în aceste condiții putem spune că e suficient să avem doar respect?
Când venim înaintea lui Dumnezeu la închinare, uităm adesea de sfințenia și grozăvia puterii Lui, uităm de marea distanță dintre El ca Creator și noi ca ființe create și ne rezumăm să simțim sau să vorbim doar de dragoste și de respect. Totuși o închinare adevărată înseamnă și dragoste, și respect, dar și această conștiență a sfințeniei unui Dumnezeu este este foc mistuitor (Deut 4,24).
Pare șocant să spui „Slujiți Domnului cu frică și bucurați-vă tremurând!”, dar această împletire între bucurie și frică este absolut normală când ne închinăm unui Dumnezeu care este și dragoste și măreție în același timp. În Matei 28,8 aceleași simțăminte contrare se regăseau în inima femilor care se întorceau de la mormântul gol pentru că Isus cel înviat era Prietenul lor pe care-l cunoșteau atât de bine și se bucurau în dragostea Lui, dar era descoeprit acum în măreția învierii ca un Dumnezeu atotputernic, și teama era o realitate prezentă în ființa lor.
Dumnezeu este și un Tată bun care așteaptă respect și dragoste din partea copiilor Săi, dar este și un Stăpân puternic și înfricoșător care așteaptă ascultare necondiționată. Așa spune El Însuși în Maleahi 1,6: „Dacă sunt Tată, unde este cinstea care Mi se cuvine? Dacă sunt Stăpân, unde este teama de Mine?

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1094, Ultimul acces: 2025-01-17 01:54:10