Pr. Di Noto despre combaterea pedofiliei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Di Noto despre combaterea pedofiliei

[2012-02-08]
La începutul acestei săptămâni s-a deschis la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, simpozionul internațional despre abuzurile sexuale comise de cler. Evenimentul intitulat, "Spre vindecare și reînnoire", reunește până joi 9 februarie Episcopi delegați ai peste o sută de Conferințe Episcopale și Superiori Generali ai circa 30 de Ordine și Congregații călugărești din toată lumea și va permite celor prezenți să asculte chiar mărturia unei victime a abuzurilor. Ca expert, la lucrările simpozionului a intervenit și preotul italian Fortunato Di Noto, fondatorul Asociației "Meter" pentru protecția copiilor și combaterea pedofiliei. A fost intervievat de Fabio Colagrande, pentru Radio Vatican:
- Pentru mine și pentru asociația "Meter", este o mare ocazie pentru a asculta și chiar pentru a ne confrunta privitor la un serios fenomen global, în mod cert nu limitat doar la experiența Bisericii. Sper să nu se reducă doar la un răspuns al Bisericii, "în interiorul" Bisericii, ci ca Biserica să facă să devină acest răspuns o acțiune pastorală obișnuită de apărare a drepturilor copiilor în toată lumea.
- Un Simpozion ce pune accentul pe "vindecare", cum spune titlul, dar și pe reînnoire, deci pe prevenire, pe formare...
- Da, pentru că vindecarea nu este altceva decât, pe de o parte, experiența principală a unei reconcilieri din partea subiecților care s-au mânjit cu aceste păcate și delicte, și pe de alta posibilitatea de a da un glas de speranță, un glas de certitudine, și chiar puțină lumină victimelor, deoarece cine a provocat aceasta, le-a rănit cu adevărat inima. Biserica, fiind mamă, nu poate face decât să dea un răspuns de mamă: prin urmare, să primească, să protejeze, să îndrume, să acorde îngrijiri și, pe de altă parte, în mod cert, să furnizeze noi căi.
- Ca preot și psiholog, ca unul care de ani de zile vă ocupați cu protecția copiilor de abuzuri, precum și de combaterea pedofiliei inclusiv via internet, deci la nivel nu doar național, cum credeți că se poate realiza azi o prevenire eficientă a abuzurilor sexuale în Biserică?
- Înainte de toate, cred, dacă ne gândim la locurile de formare, nu trebuie să avem "numere", un număr cât mai mare de preoți, ci trebuie să avem preoți după inima lui Cristos. Formarea este fundamentală: o formare clară ce dă identitate. Și apoi, a face astfel în societate încât comunitățile creștine să devină adevărate santinele, adevărate locuri de protecție, să devină locuri de parcursuri educative.
- Cum se știe, adevăratul scop al actualului simpozion de la Universitatea Gregoriană din Roma este acela de a face ca Biserica să devină lider în ocrotirea copiilor în lume: o provocare cu sorți de izbândă, ce credeți?
- Eu cred că Biserica este deja lider în protecția copiilor: este de-ajuns să ne gândim la numeroasele opere ce există în domeniul tutelării minorilor în toate părțile lumii, în toate continentele... Biserica nu numai că este lider, dar este chiar de avangardă. Imaginați-vă toate comunitățile răspândite în țările cele mai sărace ale lumii, unde Biserica este alături de acei copii care se hrănesc cu firmituri și poate nici cu atât. Acestea trebuie spuse, povestite. Papa Paul al VI-lea o spunea în 1976: Biserica este în favoarea copiilor nu ca ceva la modă, ci ca educatoare permanentă, și deci angajarea ei trebuie să fie mereu actuală.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1124, Ultimul acces: 2024-12-07 06:35:02