Sfintii Trei Ierarhi, pomeniti de teologii banateni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Trei Ierarhi, pomeniți de teologii bănățeni

[2012-02-01]
Ziua pomenirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a fost un prilej de bucurie și binecuvântare pentru profesorii, studenții și elevii teologi din Mitropolia Banatului, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Ocrotitorii învățământului teologic au fost sărbătoriți prin rugăciune și manifestări științifice și culturale.
În Arhiepiscopia Timișoarei, Sfinții Trei Ierarhi au fost sărbătoriți în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din centrul orașului, unde Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al acestei eparhii, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori.
În cursul aceleiași zile a avut loc în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara o conferință dedicată ocrotitorilor învățământului teologic. Conferința intitulată 'Sfinții Trei Ierarhi și lucrarea lor misionară în Biserică' a fost susținută de pr. asist. univ. dr. Adrian Covan și s-a bucurat de prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul și a profesorilor și studenților de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.
La Arad, ocrotitorii învățământului teologic au fost omagiați în Catedrala Veche, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar apoi printr-o serie de festivități deosebite ce s-au bucurat de binecuvântarea și prezența Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
În predică, Înalt Preasfinția Sa a omagiat personalitatea sfinților trei ierarhi ca ilustrând prin învățătura și viața lor, la modul cel mai înalt, numirea de părinți și dascăli ai Bisericii, iar pentru profesorii, studenții și elevii școlilor teologice îndemnul la adâncirea disciplinei patristice. Ei au reprezentat de fapt veacul de aur al Bisericii, îmbogățind teologia și înfrumusețând trăirea creștină. Într-un context ecumenic, lucrarea lor este o permanentă invitație de întoarcere la izvoarele Ortodoxiei - aceasta îndeosebi acum, la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, a arătat Înalt Preasfinția Sa.
După slujba din biserică a urmat conferința tematică, desfășurată în aula facultății, în prezența IPS Timotei, a rectorului universității, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a profesorilor și studenților. Aceasta a fost susținută de pr. asist. dr. Călin Dragoș, tema disertației axându-se pe problematica hristologică prezentă în operele teologice ale acestor trei sfinți ierarhi. La finalul conferinței, corul bărbătesc al facultății, condus de conf. dr. Mircea Buta, a intonat câteva piese corale, fiind intercalate aici trei lecturi din operele Sfinților Trei Ierarhi.
Liturghie închinată Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș
Și la Caransebeș, elevii, studenții și dascălii școlilor teologice au prăznuit în mod liturgic festiv patronii învățământului teologic, pe Sfinții Trei Ierarhi. După ce, în ajunul praznicului, elevii și studenții teologi au participat la o manifestare spiritual-culturală închinată celor trei mari sfinți, în ziua praznicului, toți au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită în Catedrala episcopală din Caransebeș.
În mod tradițional, la prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române își sărbătoresc ocrotitorii. De 146 de ani, de când la Caransebeș a început tradiția învățământului teologic, prin înființarea Seminarului Teologic, ziua de 30 ianuarie reprezintă un reper duhovnicesc în cursul anului școlar.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Daniel Alic, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Caransebeș și consilier cultural, iar în încheiere, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a împărtășit celor prezenți un cuvânt de binecuvântare. Alături de chiriarhul locului au slujit preoții profesori și dascăli ai instituțiilor teologice caransebeșene. Pe lângă elevi și studenți teologi, la Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul eparhiei a hirotonit un teolog în treapta diaconiei, iar în încheierea Sfintei Liturghii s-a acordat distincția eparhială 'Diploma de onoare Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul' familiei Mihuț, pictori bisericești din Banat.
Ziua de sărbătoare a școlilor teologice din Caransebeș s-a încheiat cu agapa frățească ce a avut loc la cantina Seminarului Teologic 'Episcop Ioan Popasu' din Caransebeș, la care au participat ierarhi, dascăli de teologie, dar și elevi seminariști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1289, Ultimul acces: 2024-05-17 22:34:47